Mesi maksab tänavu rohkem

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

mesinik haabel foto arvo tarmula

Linnamäel üle 40 aasta mesilasi pidanud Mati Haabel alles plaanib suuremat meevõttu. Seni on ta mett võtnud pisteliselt mõne raami kaupa. ARVO TARMULA

Mullusega võrreldes tõotab tänavune meesaak tulla parem, mee hind aga on tõusnud.

Linnamäel aastakümneid mesilasi pidanud Mati ja Hardi Haabel küsisid mullu meekilo eest kuus eurot, tänavu seitse eurot. Pooleliitrise purgitäie saab Haabelite käest 5.50ga.

Mati Haabeli sõnul olevat Pärnu pool nii palju vihma sadanud, et niru saak sunnib meekilo eest küsima kuni kümme eurot. Kümme eurot kilo müüb mett ka Risti mesinik Olev Orgmets. Nii kõrgele tõstis hinna mullune nigel meeaasta. „Sügisel juba kerkis kümne peale,” ütles Orgmets. Orgmetsa kanarbikumesi on veel kallim, 12–14 eurot kilo.

Kanarbikumee teeb kalliks, et ta on väärtuslik, samuti see, et puhast kanarbikumett vurritades kärjest kätte ei saa. See on võimalik vaid siis, kui on tehispõhjaga kärg, vahast põhjaga kärg läheb puruks, sest mesi on paks. Nii tulebki puhta kanarbikumee ja vahakärje puhul mesi välja pressida, see aga on kallim kui vurritamine.

Orgmets ütles, et tema mesi on kallis ka sellepärast, et ta ei villi mett plastnõudesse ega korduvkasutatavaisse purkidesse, vaid tuttuutesse. „Hapukurgimett mina ei müü,” ütles Orgmets. Ta pidas silmas, et korduvkasutatavale klaaspurgile võib seal enne hoitud toidu lõhn külge jääda.

Õige meevõtt alles algab

Hinnatõusust hoolimata ütlevad mesinikud kui ühest suust, et ostjate järjekord on ukse taga, jätkuks vaid mett, mida müüa. „Eks inimesed ole saanud teadlikumaks. Ei söö enam nii palju suhkrut,” ütles Mati Haabel. Ka on igal mesinikul oma kindlad kunded, kes mesinikku usaldavad, naljalt kellegi teise käest ei osta, ja on nõus küsitud hinnaga. Väga kõrgeks mee hind siiski minna ei saa, sest inimesed siis enam ei osta, nentis Kullamaa mesinik Heinart Rokk.

„Kui teda maruvähe on, siis ajab muidugi hinna üles,” lisas Rokk.

Tänavu seda tõenäoliselt ei juhtu, sest saak tõotab tulla Eesti keskmine. „Laenu võtma ei pea ega pankrotti lähe,” ütles Mati Haabel.

Juuli lõpu soojad ja kuivad ilmad tõotavad korralikku korjet. „Kui mesinikul nina otsast vesi sirinal voolab, siis tuleb mett,” ütles Haabel.

Haabelid on seni mett võtnud pisteliselt mõnesaja kilo ümber. „Aga see on alles väheke. Meie mõõdame saaki tonnides,” ütles Haabel. Pisteline meevõtt tähendab, et võetakse puust kärg või paar. Üsna pea loodavad Haabelid alustada ka lausvõtmist. „Nüüd soojaga hakkas korralikumalt sisse jooksma,” ütles Haabel.

Haabelite mesila lähistel asuvad suured tatra-, põldoa- ja keeripeapõllud, mis on mesikast isegi parem meetaim.

„Mesilastele meeldib keerispea hullupööra,” ütles Haabel. Keerispeamesi on väärtuslik. Kristalliseerub see valgeks nagu rapsi-, mesika- ja pärnamesigi.

Heinart Rokk ütles, et plaanib korralikku meevõttu nädalavahetuseks. „Ilmad on soojad. Arvata võib, et midagi nad koju toovad,” ütles Rokk. Tormiline kevad, mil kõik korraga õitses, vahetus jahedama ilmaga. „Eks see, mis oli kevadel korjatud, pisteti vahepeal pintslisse,” ütles Rokk.

Jaheda ja vihmase ilmaga mesilased korjel ei käi.

Ostjad tahavad vedelat mett

Olev Orgmetsa sõnul tõotavad tema Taeblas asuvad tarud korralikku, Risti omad aga kehvemat saaki. Taeblas on lähistel 15 ha ristikupõldu. Ristil tuleb oodata kanarbiku õitsemist. Seni on Orgmetsal võetud 300 kilo mett.

Orgmets ütles, et millegipärast tahavad inimesed osta vedelat mett ja ükskõik mis ajal. Õige mesi aga kristalliseerub mõne aja möödudes. On mõned üksikud taimed, mille mesi jääb vedelaks, näiteks kanarbik, paakspuu ja põdrakanep. Siis peab olema tegemist täiesti puhta, ainult ühe taime meega, tavaliselt korjavad mesilased aga segamett. Kui mesi üldse ei kristalliseeru, võib ta olla 70–80 kraadi peale kuumutatud, aga sel juhul on suur osa kasulikke aineid meest kadunud, ütles Orgmets.

Mee hind turul eurodes

Haapsalu 10

Tallinna keskturg 8

Nõmme turg 8

Tartu 8

Pärnu 8

Narva 8

Valga 7

Viljandi 8

Eelmise nädalaga võrreldes ei ole hind muutunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
reisija
7 aastat tagasi

No nii kallist mett, kui Kuressaare turul, mujalt ei leiagi. Ja müüjad on ise nii ülbed, et kui meeldi, minge ostke poest.
Ilmselt ikka turistid löövad hinnad üles nii saartel, kui Haapsalus.