TÄIENDATUD: Nõva põhikooli tulevik sõltub eristaatuse pikendamisest

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Deiw Rahumägi (1)
Vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et kui haridusministeerium Nõva kooli eristaatast ei pikenda, peab arvutama, millist kooli vald jõuab üleval pidada. Foto: Arvo Tarmula

Kui haridusministeerium pikendab Nõva kooli eristaatust, on koolil lootust jätakata lasteaed-põhikoolina.

Esmaspäeval oli Nõval arutelu, millest võtsid osa õpetajad, lapsevanemad, volikogu liikmed ja vallaametnikud. Põhiküsimus oli kooli tulevik.

Praegu on koolis 15 last, kuus neist ei ole kohalikud. Lasteaias on 7 last. Loodetud lisa ei ole andnud õpilaskodu, seda võimalust on kasutanud peamiselt vaid Tallinna linnavalitsus, sõnas vallavanem Deiw Rahumägi.

„Seis on nukker,” nentis Rahumägi. „Valla enda lapsi on vähe, õpilaskodusse tungi ei ole.”

Üks arutelu teema oli õpilaskodu laiendamine, aga selleks on vaja investeeringuid.

„Oli lõket ja lõõmamist,” iseloomustas Rahumägi arutelu.

Praegu on õpilasi kuues klassis, ühtki last ei ole 2., 7. ja 9. klassis. Kolmes klassis on vaid üks õpilane. Kõige suurem on 6. klass, seal on seitse õpilast. Sügisel läheb esimesse klassi kaks last.

Otsustati, et volikogu teeb sel kuul haridusministeeriumile ettepaneku eristaatuse pikendamiseks. Eristaatus kindlustab õpetajatele palga. Eristataatuse saamise üks tingimus on, et järgmine kool asub kaugemal kui 30 km. Nõva puhul on lähim kool 33 km kaugusel Pürksis.

Koosolekul otsustati, et kool peab 9klassilisena säilima, sõltumata sellest, mida haridusministeerium otsustab.

„Vähem klasse tähendaks kooli sulgemist,” ütles hoolekogu liige Ivo Karindi.  Tema sõnul ei ole Nõva valla hariduskulu 53% eelarvest sugugi kõige suurem, mõnes vallas ulatub see 60% ja isegi 80%ni.

Vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et kui haridusminsiteerium eristaatust ei anna, peab vallavalitsus arvutama ja otsustama, millist kooli jõuab 180 maksumaksjat üleval pidada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nõva elanik
8 aastat tagasi

Kui siia keegi veel satub, siis loo jätkuks: http://paastamenovakooli.eu/

I.P.
8 aastat tagasi

Vallavanem ja volikogu esimees ! Kena oleks kui vallarahvas saaks vähemalt arvutist lugeda, mida on kõneldud 28.jaan ühinemiskomisjonis ja 27.veebr. ümarlauas , siis oleks ka vallaelanikel oma arvamust lihtsam kujundada. Oleks hea teada kes volikogu liikmetele teatas ,et esmaspäeval toimub arutelu. Hea on salaja oma sõpruskonnaga likvideerida elu meie vallas, sest likvideerimise ilmingud on ju ka pääseteenistuses. Olete kooli kaotamise poolt ja arvestades Teie senist käitumist, siis Teie küll koolile eristaatust välja ei kauple, sest Teie ju eristaatust ei soovi. Kooli staatuse muutmine jätke ühinenud valla volikogu otsustada !!

Maksumaksja
8 aastat tagasi

Veelkord. Lugesin juhuslikult eile ka esialgset artiklit . See praegune on tõesti uus variant, isegi pilt ära vahetatud – eelmisel võimuka naeratusega volikogu esimees Kallas, praegusel mureliku näoga vallavanem.
Ikkagi mõte: miks ei ole räägitud noortest peredest, kes on ostnud siit maa, et tulla paikselt Nõvale. Sügisel läheb põhikooli 7- ndasse klassi 7 õpilast , need tahavad kindlasti kooli lõpetada Nõval. Lähema 3 aasta jooksul ju siis laste arv ei kahane, pigem tõuseb

Kah maksumaksja
8 aastat tagasi

Võib-olla peaks lp. vallavanem uurima, et mis on juhtunud maksumaksjate arvudega nendes omavalitsustes kus on kool suletud peale selle sulgemist? Mina oma maksudega oleksin sunnitud mujale kolima, kuna koolikohustus lastele kooli sulgemisega ei kao.

Ka maksumaksja
8 aastat tagasi

Osalesin ümarlaual, kus osales üle 40 vallaelaniku, kus kõigis töögruppides toodi esimese punktina välja, et valdade liitmisel tuleb säilitada 9- klassiline põhikool vanas mõisahoones.
Lugedes valitsuse, ühinemiskoosolekute protokolle , käivad valla juhid välja justkui KOGUKONNA nägemust, et kool tuleb viia 4 või 6 klassiliseks, kool viia vallamajja, koolimajja vanadekodu.
Kas tõesti kõik valitsuse ja volikogu liikmed on sama meelt? Siis on Nõva rahvas valinud väga valed inimesed volikokku.

Maksumaksja
8 aastat tagasi

Artiklist : 180 maksumaksjat, kes” peavad” haridust- ja kultuuri Nõval ülal pidama ja nüüd peab “arvutama”, kuidas seda teha. Mina maksan rõõmuga just selle nimel.
Kas valdade liitumisest siis enam ei räägita, kus peab olema üle 5000 elaniku. Kui uus suurvald, kuhupoole iganes, ei ole nõus võtma ülalpidama kooli, mis on igale paigale põhialus ja solgutama meie lapsi iga päev üle 60 km, siis mina ütlen liitumisele -ei.

njah
8 aastat tagasi
Reply to  Maksumaksja

oleks see kooli kaotamine siis liitumisega seotud teema. miskipärast on meie “kallitel” vallajuhtidel selle otsusega nii hirmus kiire, et tuleb teha juba sellest sügisest. paratamatult tekib mõte, et selle taga on hoopis muud kõrgemad mängud, mingid kokkulepped, kellegi ärihuvid, et koolimaja kätte saada …

Tädi Maali.
8 aastat tagasi
Reply to  Maksumaksja

Õige

Kaido
8 aastat tagasi

371 inimest elab Nõva vallas. Puhas laristamine on üldse igasugune tegevus seal vallas.

Illar Nõva külast
8 aastat tagasi

Kurvaks teeb, et mõned kommenteerijad on võtnud endale õiguse panna oma isiklikud huvid ja seisukohad kogu vallaelanike omadeks. Vabandust, aga iga endast lugupidav inimene, kes vähegi näeb oma nina eest kaugemale, saab aru, et kui eristaatust ei pikendata, siis on Nõva vallal võimalik ülal pidada ainult lasteaed-algkooli. Kindlasti paraneks õpetamise kvaliteet, oleks võimalik panustada rohkem väga hea algkooli arendamisse ning põhikooli astmes viia lapsed näiteks Noarootsi või Oru kooli. Milleks pidada mõne üksiku lapse jaoks(kellest paljud ka pealinnast laenatud) kogu põhikooli astet üleval? Kus on matemaatiline mõtlemine, inimesed siin kommentaariumis? Ärge paisutage asja emotsiooni pealt üles. Rahunege ja süvenege. Saate… Loe rohkem »

?
8 aastat tagasi

Tegelikult ei ole mõtet ühtegi kooli mitte ühegi omavalitsuse eelarvest üleval pidada, sest koolid ju sisse midagi ei too, ainult laristavad. Ja tegelikult ega inimesi kah ühelgi omavalitsusel vaja ei ole, aina virisevad ning lasevad valla rahasid läbi. Seega siit ka lahendus – kool kinni ning elanikud seebiks!

.
8 aastat tagasi

Mitte TÄIENDATUD,vaid TÄIESTI MUUDETUD artikkel!

Hehee
8 aastat tagasi

Artiklit on just-just muudetud. Enamus kommentaare oli kirjutatud artikli EELMISELE versioonile, mis jättis kogu asjast hoopis erineva mulje.