Nõva koolist saab Noarootsi kooli õppekoht

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Foto: Andra Kirna

Nõva kool. Foto: Andra Kirna

Kui Lääne-Nigula vallavolikogu koolireformi märtsis heaks kiidab, lõpetatakse sügisest Nõva kooli tegevus iseseisva haridusasutusena ja sellest saab Noarootsi kooli õppekoht.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nõva suvitaja
1 kuu tagasi

Kooli panid kinni kohalikud lapsevanemad ja Nõva valla aegne vallavalitus ,volikogu juba oma ajal oma tegudega. Kui inimesed kolivad ära, lapsi kohaliku kooli ei pandud , viidi Orule enamus, Noarootsi väga ei läinud ükski laps, ainus tööandja vallas oligi Nõva vald oma kooli ja Nõva Kilgiga. Esimese valdade liitumisega kaasa ei mindud, arvati et suudavad ise hakkama saada, teiseks liitumis laineks oldi juba pm saneerimisele minemas. Kui poleks seda sundliitumist tulnud, ei kujuta ettegi , mis oleks saanud sellest piirkonnast. Kas oleks suudetud tagada kortermajade küte, kas oleks oldud võimelised selle kooliga niipikalt vastu pidama, kui tänaseni tehtud on, kas… Loe rohkem »

gruz200
1 kuu tagasi

Iga mõtlev inimene peaks aru saama, et see nn koolireform on teadlik Eesti rahvuse hävitamine.

Võtke rahulikult
1 kuu tagasi
Reply to  gruz200

Antud kaasuses on muudatus ainult juriidiline. Lapsed õpivad ja õpetajad õpetavad ikka samas koolimajas samamoodi edasi. Sõltumata sellest, kas ametlik nimetus on Nõva kool või Noarootsi kooli õppekoht. Kõnekeeles räägitakse ikka edasi Nõva koolist.

Ahto
1 kuu tagasi

See ei ole nii. 2. Lääne-Nigula Vallavalitsusel: 2.1. Tagada ja korraldada põhihariduse omandamise võimalus kõigile Nõva Kooli õpilastele Noarootsi Koolis või elukohale lähimas valla mõnes teises munitsipaalkoolis. 2.2. Korraldada haridusasutuse tegevuse ümberkorraldamine, kooli valduses oleva vara, alaliste, pikaajaliste ja lühiajaliste dokumentide ning arhivaalide üleandmine ning muude õigusaktides ette nähtud ja ümberkorraldamisega seonduvate tegevuste läbiviimine; 2.3. Teavitada kirjalikult käesolevast otsusest Haridus- ja Teadusministeeriumi, ümberkorraldatavat haridusasutust, õpilasi, vanemaid (eestkostjad, hooldajad). 3. Otsus jõustub teatavakstegemisest. 4. Otsuse peale võib esitada Lääne-Nigula Vallavolikogule vaide haldusmenetluse seaduses sätestatud korras 30 päeva jooksul otsusest teadasaamise päevast või päevast, millal otsusest oleks pidanud teada saama või kaebuse… Loe rohkem »

Mida te kiunute?
1 kuu tagasi

Nagu sm. Ligi ütles, siis Eesti on liiga väike, et hajaasustust üleval pidada! Tõmmake aga Tallinnale tara ümber, kolige kõik sinna ning nimetage see Eesti Vabariigiks. Kõik, kes oma nina tarast välja pistavad, saavad Kliimaministeeriumilt kohe trahvi looduse rikkumise eest! Ja siis on võimalik rahulikult kõik metsad maha raiuda, maavarad välja kaevata ning varemed tuulikuid ning päikesepaneele täis pikkida. Kõik kliima ning looduse hea käekäigu nimel!

enn
1 kuu tagasi

aga elanikud koligu linnadesse, 45 ruutmeeristesse korteritesse ja tihedalt kokku. sest kui kaka meid sõtta viib, oleks venelastel vähem vaja laskemoona kasutada, et see tülikas väikerahvas maamunalt pühkida!

enn
1 kuu tagasi

see oli kõik ette teada, kui lääne-nigula hakkas pihta nõva kooli õpilaskodu sulgemisest. kohalikud suutsid seda protsessi pisut aeglustada, kuid kui kohaliku omavalitsuse eesmärgiks on piirkond välja suretada, siis kov on selleks täiesti võimeline.
järgmiseks tulevad teed (kõvakate kruusaks, lumelükkamine unustuse hõlma jne.), siis lasteaiad jne. jne.
oleks aeg nimetada “arengukava” ümber “hävituskavaks”!

tulevad
1 kuu tagasi
Reply to  enn

tuulikud, tuulikud, tuulikud

hariduseks
1 kuu tagasi

piisab katekismuse lugemisest

Kõrvaltvaataja.
1 kuu tagasi

Aga miks ei tehta Nõva koolist Oru kooli haru. Kus on kvaliteetne haridus ka õpetajate poolt tagatud. Noarootsi põhikool elab ainult tänu Noarootsi Gümnaasiumi abile. Noarootsis ka palju HEV lapsi ,kes elavad ühiselamus. Kohalike lapsi samamoodi vähe.

Ahto
1 kuu tagasi

Täpselt sellise ettepaneku ma olen teinud. Ei võetud kuulda. Meil ju kõik niivõrd targad. Lausa nii targad,et kui ma rääkisin hariduslike erivajadustega lastest,sain sõimata,et ma sildistan lapsi. Selline see tase meil on paraku.

Mis toimub?
1 kuu tagasi

Kas tõesti riiklik maaelu väljasuretamine? Kui maal puuduvad koolid, siis ei oleseal varsti ka enam elanikke. Jätke koolid rahule!

Kaitsetahe
1 kuu tagasi
Reply to  Mis toimub?

Hoia oma riigivaenulikud mõtted endale, või muidu…..

Maali Metsast
1 kuu tagasi

Nüüd siis on selgunud Nõva osavalla hariduselu tulem , mis veelgi suurendab Nõva ääremaastumist ja kohaliku kogukonna eemalhoidmist kohaliku elu korraldamisel.

Pohlad
1 kuu tagasi
Reply to  Maali Metsast

Olgem ausad, Nõval on vähe lapsi ja väga kulukas. See ääremaastumise jutuga pole mõtet hirmutada. Kui kogukond ei kasva ja lapsi pole siis pole. Kedagi süüdistada selles peale isenda pole.

Kogukond
1 kuu tagasi
Reply to  Pohlad

ei saagi kasvada kui pole kooli. Igas ühinemiseelses vallakeskuses oleks pidanud säilitama põhikooli. Peale ühinemist ju pidid võimalused ja elu minema paremaks, koos edasi minnes paranevad teenused, kultuuri kättesaadavus… Ääremaa jääb üha enam ääremaaks.

Jorma
1 kuu tagasi
Reply to  Kogukond

Kumb oli enne kana või muna. Kas kool kadus enne ja siis lapsed või oli ikka vastupidi? Tüüpiline monoloog.

liitke
1 kuu tagasi

sinna ka see peraküla palvela

MIS
1 kuu tagasi
Reply to  liitke

palvela