0

Reedel toimuv infomess „Oma rada“ aitab noortel sobiv haridustee leida

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Rajaleidja Oma Rada Triinu Karolin Heidi Liivlaid Foto: Arvo TarmulaRajaleidja keskuse karjäärinõustaja Triinu Karolin ja  karjäärispetsialist Heidi Liivlaid. Foto: Arvo Tarmula

Reedel Haapsalu põhikoolis toimuval noorte karjääriinfomessil „Oma rada“ tutvustavad õppimisvõimalusi nelikümmend kooli, organisatsiooni ja asutust.

„Kui aastaid tagasi oli rangelt paika pandud, mis kellestki pärast eriala ja kooli valimist saab ning millise programmi järgi õppetöö toimub, siis nüüd käivad asjad hoopis teisiti – igal noorel inimesel on võimalus valida ise just talle sobiv tee. Aga noorel peab endal olema arusaamine, mida ta teha tahab, et hakata siis eesmärgi poole astuma,“ selgitab messi üks korraldajatest, Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Triinu Karolin.

Avaramad võimalused tähendavad teisalt ka seda, et valiku tegemisel tuleb ja saab põhjalikult kaaluda paljusid erinevaid variante. Üheks abimeheks sellel teel on juba aastaid noorte karjääriinfomess „Oma rada“, mida eelmisel aastal külastas üle 500 Läänemaa noore.

Tulemas on kõik Eesti suuremad kõrgkoolid, kutsehariduskoolid, õpilasvahetust pakkuvad rahvusvahelised organisatsioonid ja mitmete riigiametite esindajad, nagu näiteks politsei-ja piirivalveamet (PPA) ning maksuamet. See, et PPA noorte infomessil nüüd juba aastaid osaleb, on Karolini sõnul noorte endi eritellimus – küsiti, et ehk saab kutsuda ja PPA-s oldi omakorda sellest mõttest vaimustuses.
„Nad teevad oma esitlused alati hästi põnevaks – näitavad, kuidas sõrmejälgi võetakse ja räägivad muidugi, kus ja kuidas ametit õppida saab,“ selgitab Karolin.

Rajaleidja keskuse karjäärispetsialisti Heidi Liivlaid lisab, et kutsehariduskeskused pakuvad alati huvitavaid töötubasid, kus huvilised saavad ise käed külge panna. Näiteks Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskool hakkab sel aastal automaalinguid tegema. „Koole, mida kutsuda, oleks muidugi veel rohkem, aga ei saa, sest lihtsalt ei mahu. Oleme valinud peamiselt neid koole, kuhu meie maakonnast on noored rohkem õppima läinud,“ seletab Liivlaid ja tõi näideteks Tallinna tööstusharidusekeskuse ja mereakadeemia.

Karolin märgib, et muidugi tahab iga lapsevanem, et tema laps saaks kõige parema võimaliku hariduse. Tihti nähakse selle ainuõige valikuna kõrgkooli.

„Mingil määral on kutsekoolide suhtes siiani eelarvamus, aga see ei ole praegu enam kindlasti põhjendatud. Hariduspoliitika läheb täna seda teed, et ükski suund, mille sa valid, ei löö teisi teid lukku. Ka pärast kutsekeskhariduse saamist võib soovi korral kõrgkooli õppima minna. Kõik teed ei pea sirged olema – kohale võib jõuda ka veidi käänulisemat, aga see-eest ehk põnevamatki teed pidi,“ räägib Karolin ja lisab, et otse loomulikult peaks otsustamine jääma lapsele endale ja vanema roll on teda valikute tegemises toetada ja kaasa mõelda.

„Lõpeks on igaühel oma tee, põhiline on see, et ta saab tegeleda sellega, mis talle meeldib. On ju teada, et kõige õnnelikumad on need inimesed, kes leiavad variandi, kuidas oma hobiga raha teenida,“ ütleb Karolin.

Nii ongi reedel lisaks peamiselt üheksanda ja kaheteistkümnenda klassi õpilastele „Oma rada“ külastama oodatud ka kõik lapsevanemad, et kohale tulnud koolide esindajailt endilt õppekavade ja kõige muu kohta küsida.

Kuidas oma rada leida ja seda mööda astuma hakata, sellest on lubanud rääkida ka peaminister Taavi Rõivas, kes kell 11 noorte karjääriinfomessi avasõnad ütleb.

Hea teada

Igaastane karjääriinfomess "Oma rada" toimub sel aastal üheksandat korda ja seda korraldab Rajaleidja keskus Innove koostöös Läänemaa Noortekogu (LNK), Läänemaa Arenduskeskuse, HKHK ja Haapsalu Põhikooliga. Kokku saavad Läänemaa noored, haridusasutused ning mitmed noorteorganisatsioonid üle Eesti, kes saavad võimaluse end tutvustada, korraldatakse erinevaid töötubasid ja tegevusi.

Kohale tulnud organisatsioonid saavad võimaluse oma tegevusvaldkondasid noortele tutvustada, korraldatakse töötubasid ja erinevaid tegevusi. Osaleda on võimalik interaktiivses viktoriinis ja kohapeal loositakse välja erinevaid auhindu.

Osalevad:
● Tartu Ülikool ja TÜ Pärnu Kolledž ühise esindusega
● TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia
● TTÜ Eesti Mereakadeemia
● Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž ja Tallinna Ülikool
● Eesti Maaülikool
● Eesti Lennuakadeemia
● Kõrgem Sõjakool, Kaitseväe Värbamisekskus
● Lääne-Viru Rakenduskõrgkool
● Tartu Tervishoiu Kõrgkool
● Tallinna Tehnikakõrgkool
● Haapsalu Kutsehariduskeskus
● Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool
● Tallinna Tööstushariduskeskus
● Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool
● Pärnumaa Kutsehariduskekus
● Kuressaare Ametikool
● Noarootsi Gümnaasium
● Läänemaa Ühisgümnaasium
● ASSE Eesti MTÜ
● Erasmus+ programm SA Archimedes
● YFU
● Kutsekoda/Europassi Keskus
● Dream Foundation
● Innovatsioonikeskus Innokas
● Haapsalu Noorte Huvikeskus
● Läänemaa Noortekogu
● Läänemaa Rajaleidja keskus
● Päästeamet
● Politsei- ja Piirivalveamet
● Maksu- ja Tolliamet
● Maanteeamet
● Läänemaa Töötukassa
● SEB
● Swedbank
● Läänemaa Arenduskeskus

Mida kujutab endast aerograafiliste maalingute tegemine autodetailile? 
Mis on europassi CV ja kuidas seda koostada?
Millised võimalusi pakutakse õpinguteks ja õpilasvahetusteks välismaal?

Neile ja paljudele teistele küsimustele saavad noored vastused 4. märtsil Haapsalu põhikoolis.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz