Aare Karolin: vein – poolt ja vastu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

veinipidu 201510

Aare Karolin. ARVO TARMULA

Alkoholivastane tegevus on üldjuhul õige ja õigustatud, sest tihtipeale juuakse liiga palju. Põhjusi on mitmesuguseid, miks „naudivad” inimesed rohkem, kui peaks. Olgem siis sallivad nii alkohoolsete jookide vastaste kui ka tarvitajate vastu.

Kindlasti on stress üks põhjusi, miks alkoholi tarbitakse. Me elu on stressirikas ning alkoholist kui ühest mõnuainest ja „valuvaigistajast” püütakse leida lohutust. Kas seda ka leitakse? Küllap aitab joovastav jook mingil moel ja on teinud seda juba aastatuhandeid. Inimesi on igasuguseid ning kergemaid ja kangemaid vägijooke nauditakse väga mitmesugustes kogustes ja põhjustel.

Plussid:

Veiniklaasi taga ärikokkuleppeid teha on lihtsam kui viinapitsi tõstes, sest veini suhteliselt tugev happesus ei võimalda meil liiga palju juua. See annab veinile eelise olla paremaks läbirääkimiste joogiks kui mõni väga kange jook.

Vein ja mitmed teised lahjad alkohoolsed joogid on naudingute allikas. Mõned inimesed otsivad ja naudivad joogi erilisust, põnevaid aroome, huvitavaid maitseid. Vein on seltskondlik jook, mis lähendab inimesi, aitab muuta elu kirkamaks ning annab sobivusel toiduga uusi värvinguid ja huvitavaid kogemusi.

Tagasihoidlikumad inimesed lähevad veini tarbides elavaks. Tekib palju „huvitavaid” mõtteid, mida plaanitakse ja asutakse ellu viima. Tulevad uued soovid, unelmad, tuntakse ennast superstaarina! Meeleolu läheb vallatuks, igapäevased pinged vähenevad. Nautides vesteldakse emotsionaalselt ja elavalt, muututakse avameelsemaks. Naeratatakse või naerdakse rohkem, tekib soov rääkida valjemini, teha midagi rumalat ja ootamatut, sest kõik hakkab tunduma naljakas ja lõbus.

Osa jookide nautijaid saab oma oodatud rahu.

Vein mõõdukas koguses

 • võimaldab meeleolukat olemist – teeb tuju heaks, aitab lõdvestuda
 • võtab maha piirid, võimaldab tutvuda uute inimestega
 • lisab toidu kõrvale juues söömingule naudingut
 • on valdavalt puhas toode loodusest, „parim taimetoit”
 • suurendab söögiisu, aitab kaasa seedetegevusele ja organism omastab toidu  kergemini
 • aitab kaasa vereloomele (punane vein) ja vereringele, veri on vedelam ja väheneb tromboosioht
 • hoiab südant ja vähendab südamehaigustesse haigestumise võimalust
 • vähendab nn halva kolesterooli teket, diabeedi riski ja sapikivide teket
 • väidetavalt vähendab dementsuse võimalusi
 • pidurdab vananemisprotsesse organismis – võimaldab elada õnnelikumalt

 

Miinused:

Juuakse kiirustades ehk januga, eesmärk on kiiresti purju jääda. Mõnedel juhtudel muutub joomine võistluseks, sest kambavaimus pole soovi viletsam näida. Üks suuremaid vigu, mida veini ja teiste alkohoolsete jookide tarbijad teevad, on selles, et kaotatakse reaalsustaju ehk mõõdutunne ja juuakse liiga palju.

Kui „pea on väga hea”, siis kardetakse, et „hea pea” läheb raisku. Mingist hetkest hea pea aga enam paremaks ei lähe. Jooki juurde tellides muutub nauding pigem seisundiks, mis pole hea, kuid pole veel ka päris halb. Piiri tõmmata on purjus olles keerukas.

Igapäevaelus muidu nii toredad ja tasakaalukad inimesed võivad muutuda alkoholi mõjul agressiivseks. Veel jooki, ja olek muutub selliseks, kus tasakaal pole enam parim. Tekib seisund, kus keel on pehme või „peel on kehme”. Tekib palju „teistmoodi” uusi mõtteid, mida asutakse ellu viima, sest tuntakse endas olevat palju muinasjutulisi ülivõimeid. Tekib vastupandamatu soov flirtida, laulda, tantsida, lennata ja kakelda. Kontroll enda liigutuste ja mõtete üle kahaneb. Inimesest olenevalt kohtub mõni jookide üledoosi saanud isik kempsupotiga. Tekib oht isiku enda ja teda ümbritsevate inimeste turvalisusele.

Mõned isikud sooritavad purjus peaga tegusid, mida mäletatakse järgmisel päeval lünklikult või hoopiski mitte. Tehakse tegusid, mida hiljem kahetsetakse.

Alkoholi suurtes kogustes või siis mitut alkohoolset jooki segamini tarbides tekib oht järgmise päeva ebameeldivaiks mõjudeks. Alkohoolsed joogid sisaldavad aineid, mis põhjustavad järgmisel päeval kassiahastust ja muid kannatusi (peavalu, iiveldus).

Veini ja muu alkoholiga liialdamise korral

 • tekib pohmelus, organismis väheneb vedeliku kogus, tekivad tüsistused
 • tekivad asjatud tülid ja vaidlused sõpradega
 • tekivad soovimatud voodisuhted ja nendega kaasnevad tagajärjed, hiljem kahetsetakse tehtut
 • tekivad tervisehäired – maksakahjustused, vereringehäired, suureneb vähki haigestumise risk
 • võivad tekkida paanikahood, hallutsinatsioonid, mäluhäired, unehäired
 • laienevad veresooned, mis võib väljenduda nahal, näiteks „punane nina”
 • võib kasvada kehakaal
 • võib sattuda mõnuainest sõltuvusse, kujuneb välja alkoholism

Seepärast olge ettevaatlikud, sest suur kogus alkoholi, sh lahjat alkoholi võib olla kahjulik tervisele! Alkohol võib olla sõber, aga ka vaenlane. Alkohol on jook inimestele, kes oskavad seda tarbida, kuid see ei tee inimest ahvatlevaks, ilusamaks ega targemaks.

Aare Karolin

veinikoolitaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vein
7 aastat tagasi

Vestmann ütles Pisuhännas et tema äripäeval veini ei joo. Aga kui leping ettevalmistatud ja allkiri vaja ainult anda siis miks ka mitte seda pidulikult teha.

normaalne
7 aastat tagasi

Klaas päevas toidukõrvale või seltskonas ei tee kindlasti kedagi lollimaks ega haigemaks. Ilmselt kaalub emotsionaalne heaolu üle kahjuliku. Iseasi kas suudame jääda klaasi juurde. Laupäeviti õhtujooksul kuni 3. Puhtalt peeglisse vaatamise koht.

sorts
7 aastat tagasi

elu ilma veinita( õlleta,viinata, konjakita,viskita jne),naisteta ja pidudeta ei kesta kauem vaid TUNDUB pikem
palivere vanasõna

x
7 aastat tagasi

Kas selles alkoholi õige sõbralikult suhtuvas kirjutises oli nüüd midagigi uut või arutlevat?

POOK
7 aastat tagasi

oleme poolt

Viina ravile tuleks see mees saata
7 aastat tagasi

Eesti alkoholi vastane tegevus on nii hambutu et mitte ei keela joomist vaid õigustab mõõdukat tarbimist – vat see on TASE. Aare Karolinile soovitaks aga rohkem kaineid päevi ja selget mõistust. Nagu veinimüüjale kohane toob Karolin välja pool tõde. Ilmselt ära keenud ajud ei võimalda enamat. Aga toome siis need probleemid välja – maailmapildi hajusus, algatusvõime puudumine, tähelepanuvõime puudumine, keskendumisvõime puudumine, loova kujutlusvõime langus, otsustusvõime langus, kohanevusvõime langus, juhtimisvõime langus, organiseerimisvõime langus, väljendusvõime langus, teadmiste omandamisvõime langus … Tänapäevaks oleme jõudnud nii kaugele et kõik eeltoodu langeb kokku “eduka“ poliitiku tunnustega. Seega on EBAKINETE OTSUSTE TEGEMINE JUBA TÄNA MEIL TÕSISEKS… Loe rohkem »

Kärna Ärni
7 aastat tagasi

Näe, mul juba liiter puhast sees, aga kirjutan ikka vigadeta1
Soovitan ikke sortsukese võtta, muidu oledki nagu see düsgraafikust viinaravitseja!!

lkj
7 aastat tagasi
Reply to  Kärna Ärni

hei klounid paneme punki, leht kirjutab soga kommentaarium on veel jäänud

Olev Ära
7 aastat tagasi

Kas Teie joomakohas laulda ja tantsida tohib?

Mina
7 aastat tagasi

Alkoholi mõju all lepinguid sõlmida??? Ja pärast kaine peaga end kiruda. Alkohol pole kunagi kasuks. Pole vahet, kas kange või lahja.