Jaanus Karilaid: liiguks sammhaaval, aga kiiremini

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Keskerakondlane Jaanus Karilaid kutsub sõtta pankade vastu. Foto: Arvo TarmulaPole mõtet poole jõuga üheksandale trepiastmele hüpata, kui on oht, et selle pingutusega võivad jääda võtmata ka esimesed kaks-kolm astet. 

Läänemaa ühisvalla ideele pole mõtet enam hagu anda, sest ilma Lääne-Nigulata oleks see mahavisatud aeg. Lääne-Nigula on ka ise ehedaks näiteks, et keskvõimu regionaalpoliitikata formaalne ühinemine heaolu ei loo ja ettevõtlust ei arenda. 

Inimest ei käivita moto „vähem volikogusid”, küll aga oodatakse katet mõttele „rohkem töövõimalusi ja kõrgemat palka”. See aga tähendaks keskvõimu poolt maksuerisuste loomist siinsele ettvõtluskeskkonnale ja mahukaid investeeringuid väljapoole Harjumaad. 

Praegune valitsus seda ei tee, ainuke teekond sinna oleks Keskerakonna, SDE ja IRLi liit.

Arusaamatu on praeguses poliitilises kontekstis jutt Haapsalu–Noarootsi püsiühendusest, kui jätkuvalt pole Haapsalu–Tallinna raudteed. Meil pole nii palju maakondlikku administratiivset ressurssi, et kõikide toredate mõtetega mängida. Seda enam, et jookseme juba praegu ajaga võidu – taandarenevaid protsesse ei saa ükski kogukond kannatada lõputult. 

Riigikogus on otsustuspädevus Haapsalu raudtee toetusgrupis olnud majandusministri Kristen Michali käes. Läänemaa on siin käitunud ühtselt ja visalt, valik on viidud majandusministri lauale. Peatselt on näha, kuidas ja kas Michal siin oma eelkäijatest eristub. 

Maakonna huvides on tugev maakonnakeskus, Haapsalu ja Ridala ühinemine peab olema praegu prioriteet number üks, sest see ei sõltu Kristen Michali valikutest, vaid meist enestest. Kui Ridala opositsioonil pole tugevust leida uut valla juhtkonda, siis tuleks need jutud päevakorrast maha võtta ja tänase juhtkonnaga maha istuda ning edasiste tegevuste põhipunktides kokku leppida. 

Mitte Haapsalu, vaid Läänemaa vajab Haapsalu ja Ridala ühinemist. See annab võimaluse sõnastada maakonnakeskuse rolli ja edasi arendada ka läänlase identiteeti.

Jaanus Karilaid,
riigikogu liige, Keskerakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Johannes
8 aastat tagasi

Järjekordne herr Karilaiu prääksatus nagu austet nalja- ja kinomees Artur Talvik eelneva Karilaiu kommenaari koha arvas

Ja
8 aastat tagasi

Mis käigul keskerakonna juhtimisel Haapsalus liigutakse? Üks samm ette, kaks kiiret taha.

Siim
8 aastat tagasi

Jaanika peatus on täna täiesti olemas. Ei saa aru millest jutt. See on üks peatus enne Riisperet. Võib olla mõeldi Jaakna peatust, aga seal pole ühtegi maja, lähim maja vist 1 km

pensionär
8 aastat tagasi

Riiki valitsevad ajudeta olendid.Kes pukki saab, hakkab lammutama tehtud tööd. Oblastid on meil olnud. Miks ei võeta õppust? Raudtee oli, nüüd tahetakse teha osaliselt uut trassi, olgugi et elu on kujunenud vana trassi ümber. Milleks? Kaotatakse endiseid jaamu (Jaanika) mis on vaesematele kodanikele hädavajalikud.Milleks on Uuemõisa peatust vaja? Uuemõisast Haapsalu rtj on bussiga lihtne pääseda.Miks planeerivad neid asju inimesed kellel pole sellega midagi pistmist ega saa kunagi olema. Arutelud on nii säetud, et vaene sinna ei pääse. Autoomanikel pole raudteed vaja jne.