Katrina Lehis sõitis otsustavale võistlusele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

katrina lehis foto arvo tarmula

Kuna Katrina Lehis Eesti vehklemisnaiskonda ei pääsenud, tuleb tal Rio olümpiale võidelda välja üksikpääse. Foto: Arvo Tarmula

 

 

Olümpialootus Katrina Lehis lendas Buenos Airesesse vehklemise MK-etapile; kui ta võistleb hästi, pääseb ta olümpiale.

Lehis peab lootma, et Itaalia naiskond kvalifitseerub olümpiale, vastasel juhul tema olümpialootus kaob. Tugevad itaallannad haaravad võistkondliku ebaõnne korral endale üksikvõistlejate pääsmed. Itaalia kvalifitseerumisel peab Lehis edestama rootslannat Emma Samuelssoni piisavalt, et 7-punktine kaotus olümpia­edetabelis enda kasuks pöörata.

Rio de Janeiro suveolümpiamängudele pürgivaist Haapsalu vehklejaist on kõige soodsamas seisus Kristina Kuusk ja Nikolai Novosjolov. Katrina Lehise ja Sten Priinitsa seis on hapum.

Rio de Janeiro olümpiamängude alguseni on jäänud kuus kuud. Eeloleva kolme kuu vältel saavad meie vehklejad vajalikke olümpiareitingu punkte koguda ühelt maailmakarikaetapilt ja ühelt GP-etapilt. 

Naiskond lootusrikas

Epeenaiskonna võit Barcelona MK-etapil kergitas nende võimalusi Riosse sõita märgatavalt. Nimelt kerkis Eesti naiskond olümpiaedetabelis neljandaks. Olümpiapileti lunastab Eesti naiskond juhul, kui 12.–14. veebruaril Buenos Aireses peetaval MK-etapil saadakse kõrgem koht kui kümnes. Üheteistkümnendaks või veel tahapoole jäädes sõltub kõik juba konkurentidest. 

Olümpiale pääseva kaheksa naiskonna hulgast võib sellisel juhul Eestit välja lükata vaid Itaalia või Ukraina võit, lisaks peaks nende järel teisena lõpetama Prantsusmaa. Juhul, kui kaks eelpool mainitud sündmust on toimunud, on ainus pääsetee USA ebaõnnestunud turniir. See tähendab, et USA ei tohi lõpetada kõrgemal kohal kui Eesti, vastasel korral möödub USA Eestist. Ühendriikide koondist lahutab Eestist üks punkt. 

Kirjeldatud musta stsenaariumi kohaselt tõuseks neljandaks USA, kes viiks oma tuules olümpiale ka 16. positsioonil paikneva Venezuela. See aga tähendab, et Euroopa tiimidele jääb üks koht vähemaks. Kuna kirjeldatud stsenaarium on küllaltki ebatõenäoline, võib suure tõenäosusega väita, et Eesti naiskond olümpial vehkleb. Barcelona MK-etapi võidunelikusse kuulusid lisaks Kuusele veel Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Irina Embrich. Suure tõenäosusega vehkleb koondis Rios samas koosseisus.

Lehis, kes naiskonda ei kuulu, püüab olümpiale murda individuaalselt. Pärast Barcelona MK-etappi on Lehis olümpia­edetabelis 15. positsioonil ja Euroopa tsooni edetabelis kuues. Tsoonist kahe olümpiale pääsenu hulka jõudmiseks peab Lehis lootma, et Buenos Aireses võitleb Itaalia naiskond välja olümpiapileti. Sellega pääsevad otse Riosse itaallannad, Euroopa edetabelijuht Rosella Fiamingo ja viies number Mara Navarria. Lehisest on ees veel ungarlanna Emese Szasz, rootslanna Emma Samuels­son ja Embrich. Eeldusel, et Embrich läheb Riosse naiskonnaga ja Szasz on juba püüdmatus kauguses, on Lehise otsene konkurent Samuelsson. 

Samuelsson on olümpiareitingus 90 punktiga 12. kohal. Lehisel on 83 punkti. Riosse pääsemiseks tuleb Lehisel Buenos Airese ja Budapesti GP-l Samuelssonist kõrgem koht välja võidelda.  Juhul, kui Itaalia naiskond ei kvalifitseeru, on Lehise võimalused olümpiale pääseda olematud.
Haapsalu vehklejaist koosnev epeemeeskond on lootuse olümpial vehelda minetanud. Enne viimast MK-etappi paiknetakse olümpiareitingus 161 punktiga 13. kohal. Ungarist, kes pääseb Euroopa tsoonist viimasena edasi, lahutab neid 39 punkti. 

Novosjolovi pääse

Meestest on individuaalselt parimad šansid Riosse pääseda Novos­jolovil, kes paikneb olümpia­edetabelis 21. kohal. Ehkki Euroopa tsooni arvestuses on ta alles 16. kohal, on temast ees paiknevad 14 meest koha olümpial kindlustanud meeskonnaga. Lisaks meeskonnaga minejaile pääseb olümpiale veel Euroopa tsoonist kaks meesvehklejat, just nende hulka Novosjolov kuulubki. 

Novosjolovi lähimaks konkurendiks on taanlane Patrick Jorgensen. Temal on kogutud 53 punkti Novosjolovi 62 vastu. 

Sten Priinits paikneb olümpiareitingutabelis 30. kohal. Viimasena kvalifitseeruvale Novosjolovile kaotab Priinits 12 punktiga. 

Rio olümpiale kvalifitseerumiseks on 12.–14. veebruaril naistel võimalus punkte koguda Buenos Airese ja meestel Vancouveri MK-etapil ning 18.–20. märtsil peetaval Budapesti GP-etapil. 

Rio olümpiale pääseb kaheksa epee mees- ja naiskonda ning 35 mõlemast soost individuaalvõistlejat. 

 

 

Epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma: mängime võidu peale

Ehkki vajame olümpiale pääsuks kõrgemat kohta kui kümnes, ei lähe me mitte mingil juhul mütsiga lööma. Mängime võidu peale. Iga kohtumist võtame eraldi ja valime iga vastase jaoks taktika, mis on meile kõige parem. Buenos Aireses vehklevad Barcelona MK-etapil võitnud nelik: Kristina Kuusk, Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Irina Embrich.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
udumehed
8 aastat tagasi

ise te ajate udu. Kui sportlane on rahvusvahelises edetabelis eestlastest nr.1, siis tahaks väga näha, kuidas ta koondisest välja jäetakse. Edu Katrinale!

Muidugi, edu Katrinale!
8 aastat tagasi
Reply to  udumehed

Rahvusvaheline edetabel, sellega pole midagi teha. Loeb Eesti tabel, mille alusel keegi Kaaberma paneb kokku koondise. Kui Katrina esimese kahe hulgas pole, siis hüvasti Olümpia.
Tabel ise siin: http://www.vehklemisliit.ee/naised-2016/

Naaber
8 aastat tagasi

Erinevalt Sinust, viib Kaido Kaaberma naiskonna olümpiale.
Viimati lunastati naiskondlik pilet aastal 1996.
Millega ise hakkama oled saanud, et siin TEGIJAID laimad ?

Just
8 aastat tagasi

Ajakirjanikul pole asjad selged- kui Vôistkond pààseb olûmpiale, pole môtet enam arutada mingit individuaalset saamist. Ei tohi rahvale valeinfot anda

pt
8 aastat tagasi

Milleks selline segane artikkel. Kui naiskond pääsab OM-le ei pääse Lehis mingi hinnaga OM-le MOTT

Üldiselt.....
8 aastat tagasi

….. kui Eesti naiskond on pääsenud Olümpiale, siis individuaalselt ei ole Katrinal sinna mitte mingi valemiga võimalik saada. Kui Eesti naised kvalifitseeruvad võistkonnana, siis automaatselt samast riigist ei lubata enam ühtegi sama soo, sama relvaliigi esindajat.