Eesti kõige värskemaks kultuurimälestiseks on Taebla koolimaja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taebla kooli lihtsustatud õppekavaga klass 050Taebla vana koolimaja. Foto: Urmas Lauri

Eesti kõige värskemaks kultuurimälestiseks on Taebla vana koolimaja.

Mälestisena registreeriti koolimaja 2. veebruaril.

Tegu on ühe suurema ja erakordselt autentsena säilinud puitkoolimajaga Eestis. Ehitise projekteeris 1929. aastal arhitekt Artur Perna.

Taebla koolihoone ehitati vana koolimaja asemele, mis põles maha 1926. aastal. Uues hoones algas õppetöö 1929. aasta novembris.

Hoones tegutses kool kuni 1978. aastani, mil kõrval valmis uus koolihoone.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
8 aastat tagasi

muinsuskaitse laseb paljudel ehitistel ää laguneda
miks?
sest taastajad ei maksa nn.ekspertidele obrokit…

.
8 aastat tagasi

Vald sooviski seda hoonet restaureerida aga siis ärkas ja märkas muinuskaitse ja oligi kogu plaanil vesi peal. Vanal hoonel lastakse laguneda ja ehitatakse laut asemel millest on irooniliselt klaas katus. Just suured aknas olidki kooli mure maja soojas hoidmise puhul.

Karuott
8 aastat tagasi

ma ju räägin et parem küttepuudex jagada..karm aga tõsi…

nii
8 aastat tagasi

Neljast kommentaatorist kolm on tüüpilised Läänlase (kritiseerivad ja on õelad) ja neljas pakub midagi mõistlikku välja. Kultuurimälestistest peab omanik hoolt kandma!

koer
8 aastat tagasi
Reply to  nii

Targutama oled kõva, aga kui sinu taskust tahetaks vana puithoone renoveerimistasu kõigi muinsuskaitse reeglite kohaselt maksab ilmselt 1300 eurot ruutmeetri kohta, siis on sul suu nagu kriips peas! Raha ei kasva puu otsas, inimesed peavad selle tööga välja teenima. Kui ei teeni, siis on selliste majade staatus surm – pole vahet kas kaitsealune surm või kaitseta surm!

oblik
8 aastat tagasi
Reply to  koer

no tegelt vast 500 kuni 800 tean mida maksab tegelikult,ülejäänud on maksuvaba KASUM

Vilistlane
8 aastat tagasi

Hoone tuleks oma autentsuses restaureerida ja uuesti koolina kasutusele võtta.
Olemasoleva uue koolimaja peaks lammutama, v.a. spordisaal. Samuti peaks säilima internaadihoone. Internaadihoonest vana koolimaja ja spordisaalini saab teha neid kõiki ühendava ning arhitektuurselt sobitava galeriihoone, millesse saab planeerida ka ruumid, mis olemasolevatest hoonetest vajaka. Kes seal hoovis käinud, saab aru, mida mõtlen. Võiks saada arhitektuurselt päris huvitava kompleksi praegu planeeritava “küüni” asemel.

Meeli
6 aastat tagasi
Reply to  Vilistlane

Olen juba mitmeid kordi mõelnud, et ehk saaks vilistlastest kokku mingi tubli koosluse, kes selle maja korda teeksid. On kindlasti vilistlasi, kes elus hästi õnnestunud ja suudaksid armasasse koolimajja rahaliselt panustada. Kindlasti on neid, kes oma firma tööd (remont, restaureerimine, projekteerimine, ehitustarvikud, ehitusmaterjalid, oskustöölised jne) saaks restaureerimisel abiks anda. See koolimaja lausa nutab vanade heade aegade ja mälestuste järele. Vilistlased on need, kes saaksid, suudaksid teda veel päästa. Kui saaks mingi mõttegrupi kokku, oleks uhke! Teeks mõttetalgud – mis sinnaMinu tel 5012420. tuleks, milliste võimalustega, kellele. Siis juba vaataks edasi.

Meeli
6 aastat tagasi
Reply to  Vilistlane

Olen juba mitmeid kordi mõelnud, et ehk saaks vilistlastest kokku mingi tubli koosluse, kes selle maja korda teeksid. On kindlasti vilistlasi, kes elus hästi õnnestunud ja suudaksid armasasse koolimajja rahaliselt panustada. Kindlasti on neid, kes oma firma tööd (remont, restaureerimine, projekteerimine, ehitustarvikud, ehitusmaterjalid, oskustöölised jne) saaks restaureerimisel abiks anda. See koolimaja lausa nutab vanade heade aegade ja mälestuste järele. Vilistlased on need, kes saaksid, suudaksid teda veel päästa. Kui saaks mingi mõttegrupi kokku, oleks uhke! Teeks mõttetalgud – mis sinnaMinu tel 5012420. tuleks, milliste võimalustega, kellele. Siis juba vaataks edasi.Kutsun kõiki elule! Kui raudtee taastatakse, siis on ka sealpool rohkem… Loe rohkem »

Naine
8 aastat tagasi

Koolitöö jätkus selles majas ka peale 1978ndat aastat. Pakun, et selle maja kasutamine lõpetati alles 90ndatel.
Kurb on muidugi vaadata kuidas hoonetele keegi kasutust ei leia. See pole ju valla ainuke tühjana seisev ja lagunev koolimaja.

Karuott
8 aastat tagasi

parem küttematerjalina kohe valla elanikele jagad kui koid ja rotid selle perse panevad…

.
8 aastat tagasi
Reply to  Karuott

Karuott, mine tööle või kasvata oma viite poissi.

eks
8 aastat tagasi

siis mädaneb-laguneb nüüd kultuurimälestina edasi. Kohe uhkem tunne…