Galerii: Sajad koolilapsed lustisid vastlapäeval

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Eesti olümpiakomitee, Coca-Cola, Haapsalu linnavalitsuse ja spordiliit Läänela koostöös organiseeriti vastlapäev Wiedemanni spordihoones, et sajad koolilapsed ei jääks vihmast ja lumepuudusest tingituna traditsioonilisest vastlapäevast ilma.

Mõned minutid enne kella 11 oli spordihoones rahulik, kõlareist kostust vastlapäevale omane meloodia ja ringi askeldasid vaid valgetes ülikondades kohtunikud. „Kõigil kohtunikel ja abilistel on valged ülikonnad, et oleksime selgelt äratuntavad,” ütles vastlapäeval abiks olnud Läänemaa ühisgümnaasiumi abiturient Kelly Klippberg.

Täpselt kell 11 täitus spordihoone suure hulga lastega. Neid tervitas särava naeratusega päevajuht Raili Freidemann, peakorraldaja Ülle Lass ja Haapsalu aselinnapea Liina Põld. Pärast tervitussõnu oli aeg särada lastel.

Enne veel toimus mitmekordse male Eesti meistri Ottomar Ladva ja Läänemaa aasta õpetaja Kalle Lõuna vaheline välkmale partii. Juba esimestel käikudel haaras initsiatiivi Ladva, napid minutid hiljem oli malemäng läbi, võitja loomulikult kohalik malegeenius.

Lõuna tunnistas, et ta ei sattunud Ladva vastu mängima juhuslikult. Nimelt olevat enne uuritud, kes õpetajaist üldse malet mängida oskab ja tema oli üks vähestest, kes sõelale jäi.

Klassid jaotati kuueliikmelisteks gruppideks, kes pidid kaardi ja klassijuhatajaga abiga üles leidma kõik üksteist kontrollpunkti. Punktis oli ülesande sooritamine kohustuslik. Osades punktides pidid ülesande sooritama kõik liikmed, osades piisas ühest.

Ehkki kelguga keegi nõlvalt alla sõita ei saanud, ei jäänud vastlaliug tegemata. Pingist ja seinaredelist kombineeritud konstruktsioon imiteeris nõlva, lina mille peal kaaslased allalaskjad edasi tirisid, imiteeris pikka liugu.

Lisaks kelgunõlvale oli käepärastest vahenditest konstrueeritud suusahüppetorn. Valgetes kohtunike kostüümides tüdrukud rääkisid, et mäe katsetamise käigus oli ainuke libastuja nooruspõlves kahevõistlusega tegelenud kehalise kasvatuse õpetajal Aavo Tomingas. Vastlapäeval käigus õnneks ükski suusahüpe valusa kukkumisega ei lõppenud.

Kolmas taliala, millega õpilased tutvust tegid oli jääkeegel ehk curling. Igal lapsed oli kasutada üks vise. Vastavalt viske täpsusele jagas jääkeegli peakohtunik Peep Aedviir punkte.

Hokimängus pidid lapsed saalihokikepiga rannapalliga torbikute vahelt läbi laveerima ja lõpuks selle väravasse lööma. Kuigi värav oli suur ja lai, leidus ka neid ebaõnnesõdureid, kes kahjuks väravaviset kirja ei saanud.

Ilmselgelt oli laste hulgas kõige atraktiivsem keset saali täispuhutud suur batuut. Mitmed õpilased käisid kohtunike laua juures uurimas, kas ja millal nad võivad sinna lõbutsema minna. Siiski said batuudile vaid need, kes antud ajahetkel batuudi kontrollpunkti läbisid. Batuudi kõrval seisnud kohtunik ütles tabavalt, et asi ei käi mitte kiiruse ja trikkide peale vaid ikka lõbu peale. „Võidab see, kellel on kõige lõbusam.”

Vastlapäeval olid esindatud Haapsalu põhikooli, Haapsalu linna algkooli, Haapsalu Nikolai kooli ja Uuemõisa lasteaed-algkooli 1.-6. klass.

Suurt rolli vastlapäeva toimumisel etendasid Haapsalu noorte huvikeskuse ja Läänemaa ühisgümnaasiumi vabatahtlikud.

 

Fotod: Arvo Tarmula

vastlapäev1 vastlapäev2 vastlapäev3 vastlapäev4 vastlapäev5 vastlapäev6 vastlapäev7 vastlapäev8 vastlapäev9 vastlapäev10 vastlapäev11 vastlapäev12 vastlapäev13 vastlapäev14 vastlapäev15 vastlapäev16 vastlapäev17 vastlapäev18 vastlapäev19 vastlapäev20 vastlapäev21 vastlapäev22 vastlapäev23 vastlapäev24 vastlapäev25 vastlapäev26 vastlapäev27 vastlapäev28 vastlapäev29 vastlapäev30 vastlapäev31 vastlapäev32 vastlapäev33 vastlapäev34 vastlapäev35 vastlapäev36 vastlapäev37 vastlapäev38 vastlapäev39

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments