Noarootsi sild lõi Haapsalu ja valdade vahele kiilu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Porsche ja jääpurjekas Noarootsi jääteel (ARVO TARMULA) (3)

Kui talvel parandab jäätee Noarootsi ja Haapsalu vahelist ühendust, siis silla valmides saaks aastaringi üle Tagalahe sõita. Foto Arvo Tarmula

Ridala vald on otsustanud Noarootsi püsiühenduse loomisele kaasa aidata, Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul on tegemist aga utoopilise projektiga.

Noarootsi vallavalitsus tahab käima lükata vajalikud rattad, et hakata analüüsima, milline saaks olla püsiühenduse täpne trass, tehnilised lahendused ja võimalik hind. Ka tuleb tegelda Haapsalu Tagalahe seisundi uurimise-parandamisega, sest suuresti oleneb silla ehitamine ka keskkonnamõjudest.

„Kui püsiühenduse loomine ühel hetkel konkreetse kuju võtab, peab neid aspekte teadma,” selgitas Lääne maavanem Neeme Suur.

Noarootsi peab nüüd kokku saama 10 000 eurot, et moodustada Läänemaa arenduskeskuse juurde töörühm ja palgata projektijuht, et püsiühenduse võimalikkusest pilt saada. 5000 eurot sellest tagab vald ise, ülejäänud summa jagamist palus Noarootsi kaaluda Haapsalu linnal ja Ridala vallal ning ettevõtjail. Eelmisel nädalal saatis vald Haapsalule, Ridalale ja maavalitsusele selle kohta ka kirja ja toimus kohtumine, et asja arutada.

„Ei Lääne maavalitsuses ega ka üheski omavalitsuses ole spetsialisti, kes saaks ja jõuaks sellise projektiga tegelda. See on väga suur ja spetsiifiline töö,” põhjendas Suur projektijuhi palkamise vajadust.

Noarootsi vallavanema Triin Lepa sõnul on püsiühendus Haapsaluga Noarootsile väga oluline projekt. „See on ka Lääne maakonna strateegias ja muidugi ka valla arengukavas ühe prioriteedina sees.”

Peale selle, et Noarootsi elanikud saaksid üle silla mugavamalt ja kiiremini „linnas” käia ka muul ajal kui vaid talvel mööda jääteed, annaks püsiühendus täiesti uue hoo ka turismi arendamisele Noarootsis. „Me näemegi, et see oleks ka Haapsalule ja Ridalale hea võimalus – turistid vaatavad alustuseks ilusat Haapsalu linna ja saavad siis mugavalt otse loodusesse sõita,” rääkis Lepp.

Haapsalu on vastu

„Ei toeta,” kostis Haapsalu linnapea Urmas Sukles vastuseks küsimusele, kas Noarootsi ettepanekule pannakse õlg alla. Sukles selgitas, et ei näe põhjust, miks peaks LAKi juurde loodama selleks eraldi ametikoht, kui näiteks Tagalahe seisundi uurimiseks on käivitunud juba vähemalt kaks projekti. „Mida see inimene teeb? Mis on selle tegevuse tulemus?”
Sukles lisas, et pole ka teada, et riigil Noarootsi silla rajamiseks mingit tahet oleks. „See sild on väga kallis, aga inimeste arv, kes sellest sillast kasu saaksid, oleks suhteliselt väike,” põhjendas ta.

„Et omavalitsused oma raha eest seda silda teeksid – võimatu! Euroraha saamine kuni 2020. aastani pole võimalik, sest raha on juba jagatud. Utoopiline projekt, aga unistamine pole ju keelatud,” nentis Haapsalu linnapea.

Ridala vallavanem Toomas Schmidt ütles, et Ridala toetab igati püsiühenduse loomist Noarootsiga. „Absoluutselt! Ega see ole ju mingi eile tekkinud teema, neid võimalusi on arutatud ennegi. See poleks kasulik mitte ainult Noarootsile, vaid ka Ridalale ja Haapsalule,” rääkis Ridala vallavanem.
Schmidt ütles, et vaatas valla eelarve selle pilguga juba üle, kust Noarootsi algatuse tarbeks raha võiks leida. Volikogu arutab eelarvet teisipäeval ja siis tehakse otsus.

Ettevõtjad on paadis

Ettepanekus on mainitud potentsiaalsete toetajatena ka ettevõtjaid. Kellest aga jutt, jääb vähemalt esialgu saladuseks. Eelmisel nädalal, kui oli Noarootsi püsiühenduse teemaline koosolek Lääne maavalitsuses, istus laua taga ka suurettevõtja Koit Uus.

Uus on Noarootsi silla regionaalset olulisust rõhutanud ka varem. „Asi on praegu liiga toores, et sellest midagi rääkida,” jäi temagi napisõnaliseks ja lisas, et on valmis paati hüppama, kui on näha, et asjad muudmoodi liikuma ei hakka.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
8 aastat tagasi

olen silla poolt!

Metsaelanik
8 aastat tagasi

Ootan juba silla valmimist!

Ardi
8 aastat tagasi

Sild Noarootsi, raudtee Rohukülla—-väheks jääb tõelisi mõtteid, no pakkuge ikka veel ja ärge sealjuures reaalselt üldse mitte mõelge….

veel hoogu
8 aastat tagasi

Noarootsi elu tagasi toomiseks tuleks sild ehitada Einbyst Vormsile, sealt üle Harilaiu Hiiumaale, Hiiust Saarde

tark mees
8 aastat tagasi

Suklese poolt olnuks nutikam öelda et TEEME ÄRA ja hakata siis selja taga vastu töötama. Nagu tavaliselt.

paliverekas
8 aastat tagasi

miks ei vöiks ehitada silla paliverest uuemöisa ja noarootsi-haapsalu vahele käima praami ?

esiteks peavad praegu palivere elanikud uuemöisa konsumis käimiseks söitma ilma asjata läbi Taebla ja teiseks kaots noarootsi silla puhul jäätee völu ära. Praamid aga oleks talvel jääs ja saaks söita autoga üle jää.

mitte
8 aastat tagasi

mitte siöd vaid tamm

Unkel
8 aastat tagasi

Mina kavatsen küll Noarootsi vallast end välja kirjutada kui minu kui maksumaksja raha pannakse sellesse sillaprojekti. Millal saan purjekaga Österby sadamasse? Tegelege mõistlike asjadega.

Arvos
8 aastat tagasi
Reply to  Unkel

ja mina tahaks oma aiatraktoriga (MF-70) sõita Österby sadamasse. Millal saan sellele sobiliku laiusega tee sinna? Tegelege mõistlike asjadega!

krõll
8 aastat tagasi

käivitada parv – auru oleks odavam

suku
8 aastat tagasi

jaama oja juba sai uue silla, mis viib otse fra maresse, rohkem pole vaja mingeid sildu. ei mahu eelarvesse.

Jaama oja sild
8 aastat tagasi
Reply to  suku

Mõnigi vaatab, miks selline lai betoonehitis üle Jaama oja ehitati ja imestab. Linnal oluliselt vajalikumad tööd tegemata, aga vaat selleks raha jagus. Mõnigi on välja käinud mõtte, et sild ehitati just seetõttu nii laiaks ja betoonist, et Sukles saaks kiirelt koos sõpradega, öö varjus, selle kaudu autodega Fra Maresse põrutada.