Jüri Mõniste: Virtsu tuletorni saatus on teadmata

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mõniste

Jüri Mõniste. Kaire Reiljani foto

Lääne Elu küsis maakonna tuntud inimestelt, kuidas läks aasta ja mis jäi südame peale.

Vastab Jüri Mõniste, Virtsu arenguseltsi juht:

Aasta on enam-vähem hästi läinud. Ettevõtluskeskuse loomine edeneb. Väike köhimine on vahepeal olnud, aga sellest ei ole midagi. Sellest saab üle.

Suure hulga muuseumi materjali kogusime seltsiga kokku ja viisime mõisa tallidesse. Suvel oli seal ka näitus üleval. Mõisatallide projekteerimine käib. Natuke läheb aega, kuni rahastamine lahti läheb, siis saab hakata mõtlema, kust ja kui palju ja kuidas tallide jaoks raha küsida. Merepäev läks korda nagu alati. Sel aastal oli isegi ilm väga ilus.

Kui midagi südame peale jääb, siis see, et seltsielus võiks rohkem inimesi kaasa lüüa. Kõik ütlevad, et seda võiks teha ja teist võiks teha, aga väikeses kohas on ju nii, et tuleb ise teha. Kui ise ei tee, ei tee keegi. Virtsu arenguseltsis on üle 30 liikme, aga aktiivseid tegijaid on tükk maad vähem. Võib ju ka ilma seltsita teha, ei pea seltsi astuma, peaasi, et jätkuks tegijaid. Et ei oleks nii, et öeldakse, et ei saanud tulla, ei näinud kuulutust. Kui helistada, siis leitakse mõni teine põhjus, ikka ei tulda.

Südame peal on ka Virtsu tuletorni saatus. Veeteede amet nii torm ei ole, et teda kohe lammutama hakkaks, aga keegi peaks selle asja oma vastutada võtma. Tuleks luua mittetulundusühing, aga selles asjas selgust ei ole. Rahvas ütleb küll, et torni on vaja, aga loodab, et ehk keegi hooldab ja teeb.

Rõõmu teeb see, et Virtsu kool sai uue matemaatikaklassi. Pehme vaip on maas, saab sokkis käia, uus ilus mööbel, ühekohalised lauad. Neid saab vastavalt vajadusele kergesti tõsta ja rühmasid moodustada ja liikuda igate pidi.

Uude aastasse lähen rõõmsa meelega. Mis jäi tegemata, selle teeme järgmisel aastal ära, või nii, nagu Toots ütles – kui tervet rehkendust ei jõua, siis teeme pool.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments