ISADEPÄEV: Tiit Seiton ei puhka isa ametist kunagi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Tänavuseks Läänemaa aasta isaks valitud Tiit Seiton on kolmekordne isa ja ühekordne vanaisa.

Tiidul on kolm tütart. Kõige vanem tütar Kairi on õppinud turismiäri ja töötab Tallinna ühes nooblimas Radisson Blu Sky hotellis müügijuhina. Kairi kasvatab ka hiljuti aastaseks saanud lapselast Joonast. Teine tütar Kelli on seiklushimuline. Särava naeratusega Kelli on lõpetanud Tartu ülikoolis magistriõppe ajakirjanduse erialal, töötanud Lääne Elu ja Eesti Päevalehes ajakirjanikuna ning käinud seiklemas Austraalias. Pesamuna Kristiina on tütardest kõige sportlikum. Ta on mänginud Eesti meistrivõistlustel medalivääriliselt lauatennist ning kätt proovinud ka maadlusturniiridel.  

Tänavu täitus Tiidul abikaasa Aili Seitoniga 31 abieluaastat. Aili kohta jätkus aasta Tiidul vaid kiidusõnu. „Abikaasa on õpetaja, ilmselt seetõttu läkski tal laste koolitükkide ja muude tegemiste järje peal hoidmine libedalt,” sõnas Tiit. Üldiselt ongi Seitonite perekonnal välja kujunenud, et naine hoolitseb pigem koduste asjade eest, mees majandusliku poole eest. „Aili on minule maailma parim naine,” toonitas Tiit.

Seitonitel on aastate jooksul tekkinud mitmeid traditsioone. Au sees on ka isadepäev. „Igal aastal viin oma isale kingituse,” lausus Tiit. Samuti on tütred oma isa sel tähtsal päeval mõne vajaliku meenega meeles pidanud. Tänavuse isadepäeva kingituse on Tiit enda sõnul juba kätte saanud. „Mis saaks olla parem isadepäeva kink, kui tütar esitab oma isa aasta isa kandidaadiks,” mõtiskles Tiit.

Perel on kombeks koos pidada ka jõule. 23. detsember on päev, mil kogu pere tuleb kokku, tehakse sauna, süüakse head ja paremat ning puudu ei ole ka kingikotiga jõuluvana, rääkis Tiit.

Omamoodi humoorikaks tavaks on kujunenud kuusepuu ehtimine. Isa võtab noorima tütre sülle, kes riputab kuuse latva lumememme kujuga jõuluehte. Keskmine tütar Kelli tuletas meelde, et kõige nooremast tütrest on sirgunud naine, nii et isal on omajagu tegemist tütar lae alla tõsta.

Peale enda laste jagub Tiidul aega ka võõrastele võsukestele. Juba 20 aastat on ta vedanud Martna kaarhallis maadluse huviringi. Igal nädalal veedab ta tunde kaarhaalis, et anda edasi oma kogemusi maadlusvallas ja hoolitseda selle eest, et järeltulev põlvkond oleks füüsiliselt võimekas. Ei ole harvad juhtumid, kus nädalalõppudel võetakse noorte maadlejatega ette teekond teise Eesti otsa, et õpitut Eesti paremikuga võrrelda. Tiidul endal on ette näidata 2013. aasta veteranide maailmameistrivõistluste pronks Kreeka-Rooma maadluses.

Oma vaba aja üritab Tiit pühendada jäägitult perele. „Isa ametist ei puhka ma mitte kunagi,” sõnas Tiit.

Tiit on oma tütarde kasvatamisel lähtunud paarist kindlast reeglist. „Meie peres valetamist ei ole,” teatas Tiit. Ta lisas, et lapsepõlves olid tüdrukuil alati kindlad kohustused, mida nad pidid täitma. Samuti nõudis isa, et tütred peaksid kinni kokkulepitud kellaaegadest.

Tütred Kairi ja Kelli meenutasid, et lapsepõlves korda saadetud ulakuste eest määras karistusi ema. Kui asi tõsisemaks läks, piisas isal vaid öelda „Ma hakkan nüüd kurjaks muutuma” ja igasugune vasturääkimine oli hetkega peatunud.

Tänavuse Läänemaa aasta isa kandidaadiks esitas Tiidu tema noorim tütar Kristiina. „Ta on olnud suurepärane isa ja vanaisa ning temalt on väga palju õppida,” põhjendas Kristiina.

Läänemaa aasta isa valitakse tänavu kolmandat korda. Varem on aasta isaks nimetatud Kalle Orumaa ja Toomas Räli.

 

Tiit Seiton

Sündinud 1966 Aaviku talus Kiltsi lennuvälja lähistel

Elanud Martnas aastast 1968

Lõpetanud Haapsalu 8-klassilise kooli 1981

Lõpetanud Kehtna näidissohvoositehnikumi tehnika-mehaanika erialal 1985

Fotod: Merilin Kaustel-Lehemets

seiton01 seiton03 seiton07 seiton08 seiton10 seiton13

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

Ull vend! Mina ka isa, aga öösel ikkagi magan!