EKRE nõuab Estonian Airi viimase kuue aasta tegevuse auditeerimist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

EKRE mart helme moonika helme  Andrus Karnau (9)

EKRE juhid Mart ja Moonika Helme. ARHIIV

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) nõuab, et Estonian Airi viimase kuue aasta tegevuse kohta viidaks läbi sõltumatu audit, et selle alusel nõuda avalikkusele tekitatud kahju hüvitamist neilt, kes selle eest vastutavad on.

EKRE sõnul on vastuvõetamatu, et Eestis võib raisata ja kantida rahva raha lõpmatult, ilma et keegi mingitki vastutust kannaks. Estonian Airi viimase kuue aasta tegevuse auditeerimine võimaldaks aga asuda nõudma avalikkusele tekitatud kahjude hüvitamist neilt, kes oma otsustega Estonian Airi äritegevuse lõpule kaasa aitasid.

EKRE leiab, et Estonian Airi peale kulutatud enam kui 100 miljonilt eurot koos miljonite väärtuses kasutuks muutunud piletite kompenseerimise ja uue lennufirma käivitamisega on eelkõige Juhan Partsi aastatepikkuse tegevuse tagajärg. Kaasvastutust kannavad aga nii varasem rahandusminister Jürgen Ligi, endine peaminister Andrus Ansip kui ka Estonian Airi nõukogu liikmed.

Ühtlasi on EKRE seisukohal, et Estonian Airi hävingusaaga muudab Partsi edutamise Euroopasse võimatuks, kuna Partsil puudub nii pädevus kui ka moraalne õigus taolise ameti peale siirdumiseks.

"Eesti riik on teadnud juba ligi kolm aastat, et ta ei tohi sellisel kujul maksurahaga Estonian Airi üleval pidada," selgitas EKRE esimees Mart Helme. "Kui me vaatame komisjoni otsust, siis on selge, et me ei pannud lennufirmasse raha mitte restruktureerimiseks, vaid pumpasime sinna kahjumi katteks maksuraha, rääkides suitsukatteks juurde juttu ümberkorraldustest. Kogu seda protsessi viis algusest lõpuni läbi pikalt majandusministri kohal istunud Juhan Parts, kes soovib nüüd autasuks rahvale tehtud kahju eest saada soojale kohale Euroopa Audiitorite kojas."

Helme hinnangul taandub Estonian Airi miljonite eurode suunamine Reformierakonna ja IRL-i valitsuskoalitsiooni otsustele. "Pole võimalik, et nii suuri summasid sai uputada – ja mitte ühe korra vaid korduvalt – ilma Reformierakonna selge heakskiiduta ja rahandus- ning peaministri isikliku intensiivse osaluseta protsessis. Ajal, kui Jürgen Ligi demagoogitseb õpetajate palgatõusu teemal leiab valitsus vaevata samas suurusjärgus raha, et maksta nüüd juba mittetoimiva Estonian Airi kasutuks muutunud pileteid kinni," leiab Helme.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pudi
8 aastat tagasi

Selleks, et mõista, mis juhtus Estonian Airiga- ei pea jagama kõrgemat matemaatikat ega olema läbinud Mainori ärikoolitust.See on kõige ehedam riiklikul tasemel rahade kantimine. Kas keegi siin riigis ka millegi eest vastutab?
Milleks on riigiettevõttel nõukogu, kes tasu saavad? Taskila ulmeline palk koos lahkumishüvitisega?Ja Parts,kes miljoneid riigi (sama misrahva)raha juurde tampis, peaks vangis olema , mitte nüüd Brüsselisse pürgima.Mul on kahju meie rahvusliku lennufirma töötajatest-lendurid ja teised- nemad tegid tööd, et firma toimiks. Mulle on selgusetu, millal makstakse töötajatele koondamistasusid? Kas see on erinev riigiettevõtte ja eraettevõtte puhul?Ilmselt pole ma seadusega kursis.

Maamees
8 aastat tagasi

Vastutajate leidmiseks pole vaja neid kaugelt otsida ja suuri uurimiskomisjone luua, sest ajakirjanikud on töö teinud. Tero Taskila tõi maale Joakim Helenius, kes oli EA nõukogu esimees, Tero Taskila esitatud äriplaani EA-le täiendavate rahaliste vahendite eraldamiseks kiitis heaks tollane minister hr Juhan Parts, EV valitsuse heakskiidu mõmina saatel peaminister Andrus Ansip. Nüüd asjaosalised jahuvad meedias, et olin kaugel Brüsselis kui raha tuulde lennutati.

Eelkõnelejatele
8 aastat tagasi
Reply to  Maamees

Tehke endale eelkõige selgeks see põhjus, miks lennufirma pidi oma tegevuse lõpetama.

Ärimehele
8 aastat tagasi

Parasiidid asuvad ja paljunevad küll mujal kui EKREs

Ärimees
8 aastat tagasi

Igast asju võib unistada ja nõuda. Ma näiteks nõuan, et EKRE laili saadetakse. Kaua lubatakse neil parasiitidel tegutseda?

....
8 aastat tagasi

Ekrel on selge maailmanägemus.Ilma Tallinna tv-ta jääksime tõe teada saamisest suures mahus ilma.

küsija
8 aastat tagasi

Ekre tegelegu pagulastega

Tüüp
8 aastat tagasi

igatahes õige tegu,toetan

andrus494
8 aastat tagasi

Mäletan Taskila tulekut. Sellist absurdset äriplaani, nagu temal, poleks isegi Jaan Tatikas suutnud välja mõelda… Ja ikkagi kiideti ‘mäel’ kõik heaks. Kuhu on jäänud meie poliitikute ‘talupojamõistus’, mis meid sajandeid on välja vedanud.Taskila ja Parrase pojad mängisid jäähokit- siis otsustati veel ka jäähoki MM’i sponsoriteks hakata.

Jah!
8 aastat tagasi

Toetan, mahhinatsioonid tuleb avalikustada!

igatahes
8 aastat tagasi

toetan