Eestlane Austraalias: Imedesse tasub uskuda

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

eestlane_austraaliass_ingrid_f_erakogu
Juba 155 aastat järjest kulmineerub Melbourne’i kevadkarneval (Melbourne Spring Carnivale) novembri esimesel teisipäeval hobuste võiduajamisega, mis piltlikult öeldes paneb riigi täpselt kell 3 pärastlõunal seisma.  Miljoneid dollareid maksvad hobused võistlevad 3,6 miljoni Austraalia dollari suuruse auhinna eest. Sel aastal on hobuseid eralennukitega kohale toodud kõikjalt üle maailma. Finaalis võtab mõõtu 20 hobust. Üle 100 000 inimese jälgib seda sündmust hipodroomil. Need, kes sinna ei mahu, peavad leppima koduse või pubide teleekraaniga.

Melbourne’i kevadkarneval kestab terve nädala ja nende seitsme päeva sisse mahub neli suurt võistlust hipodroomil, millest laupäevane on klassikaline derbi, millega käib kaasas must-valge riietus ja naistel kohustuslik kübar. Teisipäevase Melbourne Cupi riietuses domineerivad kirkad värvid,  neljapäeval on Oaks Day ehk n-ö naiste päev ja viimasel laupäeval Stakes Day, mis on tuntud kui koguperepäev. Iga päev on kümme võiduajamist, kus on mängus suured rahalised auhinnad ja muidugi saab rahvas oma lemmikhobustele panuseid teha. 

Kui meestel on esimesel kohal kahtlemata hobused, siis naiste peamine eesmärk on kogu sel perioodil eriti hea välja näha. Selleks suursündmuseks valmistutakse põhjalikult: võetakse ette karm dieet, ostetakse uued kleidid-kingad-kübarad-käekott jms. Kui vähegi võimalik, ollakse kohapeal kõigil neljal päeval, mis tähendab muidugi ka nelja erinevat kleiti koos sobivate aksessuaaridega. Et kogu seda vaeva mitte raisku lasta, ühendatakse hobuste võiduajamised hipodroomil kaaslase otsingutega – kõik on üles löödud, šampus voolab ojadena ja seega on šansid suured.

Hipodroom on jaotatud kolmeks piirkonnaks: üks, kuhu igaüks saab pileti osta, siis peotelgid, kuhu firmad oma kliente kutsuvad, ja nn bird cage ehk VIP-tsoon. Viimasesse tahavad kõik pääseda, sest seal on peale riigi vippide ka Hollywoodi näitlejad ning võõrustamas Melbourne’i parimad restoranid. VIP-tsooni pääseb vaid kuldse piletiga. VIP-tsoonis ei lööda end üles mitte ainult etiketi ja superhea väljanägemise pärast – iga naine seal loodab, et just tema kantud kleit valitakse parimaks. Selle tunnustusega kaasneb ka soliidne auhind, milleks sel aastal on Lexus Sport.

On minulgi olnud au VIP-tsoonis viibida, Austraalia suurima kohaliku panga aukülalisena. Jah, mind võlub see, kui ühes kohas on koos palju ilusaid inimesi, kes pole oma välimuses kahe silma vahele jätnud ühtegi detaili. Aga ka rikkad ja ilusad on kõigest inimesed – eks ole nähtud sedagi, et kalli kihiseva joogiga on liiale mindud ja siis üldsegi mitte enam suurejooneliselt, kingad näpus, vinta-vänta viimasele rongile tuigutakse.

Nüüd aga kõige tähtsamast – teisipäevasel võiduajamisel tehti ajalugu. Väga kogenud meesdžokide seltskonnas sai võidu Michelle Payne, kellel oli see esimene nii suure kategooria võit. Hobuste treenerite perekonnas kasvanud 30aastane Michelle on meesdžokide seas olnud naerualune – keegi ei uskunud tema võimetesse. Teine suur küsimärk oli tema hobune, mis kuulub kaheksale sõbrale, kes klappisid kaks aastat tagasi oma naiste selja taga igaüks 5000 Austraalia dollarit ja ostsid kamba peale noore hobuse. Ratsul ei läinud võistlustel üldse hästi, talle on tehtud kaks operatsiooni ja peale selle põdes ta läbi ka ühe hobustele eluohtliku haiguse. Sõbrad hakkasid oma investeeringus juba kahtlema, sest peaaegu terve eelmise aasta veetis loom tallis. Sel aastal hakkasid aga tulema võidud ja lõpuks kvalifitseerus ta Melbourne Cupile. See on võiduajamine, kuhu iga omanik ja treener loodab oma hobusega välja jõuda.

Hobune, kellega Michelle sõitis, oli peaaegu tundmatu, mis tähendab, et inimesi, kes tema võidu peale panustasid, oli vähe ja needki enamasti naised, kes rõõmsas šampuseuimas tegid oma panuse vaid seepärast, et džoki oli naine. Sõidu alguseks oli võidusumma panustajale 1:100. Kujutage siis ette reaktsiooni, kui võiduajamise pani kinni odav, tundmatu hobune naisdžokiga…

Kõik need rikkad ja ilusad, kelle hobused maksavad miljoneid, seljas kogenud kuulsad džokid… Tuli ja võitis tüdruk metsast hobusega, mis maksab vähem kui keskklassi auto.
Võitjale panustanud naised olid muidugi eufoorias, kes 13 000 dollarit, kes 65 000 dollarit. Edasi arvutage ise.

Imesid juhtub ja seekordne ime läheb ka ajalukku. Michelle’ist sai aga üle öö kangelane ja rahva lemmik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments