Galerii: Katkuohvrite ümbermatmine Karuse surnuaeda

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna sängitati Karuse surnuaiale neli 18. sajandi alguse katkuohvrit, kelle nimed õnnestus ajaloolasel Kalev Jaagol imelisel kombel kindlaks teha.

Kahe täiskasvanu ja kahe lapse luustik tulid päevavalgele, kui arheoloog Mati Mandel hakkas oma Peanse külas asuvale majale treppi ehitama. 19. sajandi alguseni kandis talu Leti talu nime. 

Luid uurinud ajalooinstituudi antropoloog Raili Allmäe tegi kindlaks, et luustikud kuuluvad umbes 15aastasele noorukile, 45aastasele mehele, 50aastasele naisele ja 7aastasele lapsele.

Luustike juurest leitud mündid, millest noorim oli 1701. aastast, kinnitas esialgset arvamust, et tegemist võib olla 1710. aasta katkuepideemia ohvritega. Katkulaine laastas Lõuna-Läänemaad eriti rängalt ja kõiki surnuid ei jõutud kalmistule matta.  

Ajaloolase Kalev Jaagol õnnestus vaku- ja kirikuraamatute põhjal kindlaks teha, et arheoloogi trepi alt leitud luustikud kuuluvad ilmselt Leti talu Andruse pojale Mihklile, tema naisele, kelle nimi pole teada, 7. septembril 1699 ristitud pojale Henrichile ja 31. jaanuaril 1703 ristitud tütrele Annile. 

Mati Mandel otsustas omal ajal jumalasõnata maamulda maetud luud ümber matta lähimale, Karuse kalmistule. Ümbermatmisel osalesid Keskaegse Lihula fondi liikmed ning viimased sõnad ütles katkuohvritele kaasa kunagine Lihula kirikuõpetaja ja praegu kaitseväe kaplan Endel Apsalon.

Fotod Arvo Tarmula

Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 1. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 2. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 3. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 4. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 5. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 6. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 7. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 8. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 9. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 10. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 11. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 12. Tarmula Katkuohvrite ümbermatmine Karusele 13. Tarmula    

 

 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Neid
Neid

Nii rumalal inimesel ei tohiks suudki olla.

Köstrile
Köstrile

Kui sa oled nii rumal, hoia suu pigem kinni. 18. sajandil olid siin kõik ristiinimesed ja mingid mõõka talupojad käes ei hoidnud juba aastasadu.

Köster
Köster

See on kõige ehtsam meie esiisade mõnitamise riitus. Need olid mehed kes võitlesid mõõk käes ristiusu vastu. Nüüd viib murstas ürbis vabamüürlane läbi nende ümbermatmist. Efekst on sama kui Malt Laari matuseid viiks läbi viimene KGB agent. Ei tea kas mandel peale seda rahulikult magada ikka saab ?

Tüüp
Tüüp

Ilus tegu.

wpDiscuz