Haapsalu kohvikutänav kuivab talveks kokku

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_7834

Müüriääre kohvik oma uksi talveks kinni ei pane. Arvo Tarmula foto

Suvel kohvikupealinnaks tituleeritud Haapsalus on sügiseks enamik kohvikuid avatud vaid nädala lõpus, mõni on sootuks kinni.

Kõik kohvikupidajad, kellega Lääne Elu rääkis, laususid kui ühest suust, et suvi oli töine. Müüriääre kohviku omaniku Marge Vatku sõnul kasvas käive tänavu mullusega võrreldes 40%. Vatku põhjendas käibe kasvu kuursaalist loobumisega.

„Varem vedasime nii kuursaali kui ka Müüriääre kohvikut, kuid kui kuursaali käest ära andsime, tulid paljud sealsed kliendid meile üle,” lausus Vatku. Ta lisas, et käibe kasvu võimaldas ka hoovis avatud teine teeninduslett, oskuslikum juhtimine ja parem turundus.

Müüriääre kohvik on üks neist, mis on ka talvel iga päev lahti. Vatku sõnul püüavad nad talvisel hooajal kliente meelitada soodsate päevapakkumuste ja erimenüüdega. Linnavalitsusega koostöös tahetakse korraldada ka kontserte.

Septembrist Vatkule kuuluv Saue õllekas jätkab tegevust jaanuari lõpuni, mil algab maja remont. Vatku tahab sinna üle viia pagaritöökoja ja avada söögikoha, mis tuleb Müüriäärest erinev.

Iga päev hoiavad uksed lahti veel Talumehe kõrts ja Pizza Grande. Talumehe kõrtsi omaniku esindaja Reet Remmelg lausus, et suvi oleks võinud olla veel edukam, kui saanuks väliterrassi kauem hoida. „Olime viimased, kes said terrassi  välja paigutada, ja esimesed, kes pidid selle ära koristama,” nentis Remmelg.

Remmelg ütles, et edaspidi kõlab Talumehe kõrtsis igal nädalvahetusel elav muusika.

Rootsiturul on ukse sulgenud nii lounge Aed kui ka Rootsituru kohvik.

Kiviahjus valmistatud Napoli stiilis pitsat ja muid roogi pakkuv Kärme Küülik on lahtiolekuaega kärpinud. Kui suvel töötas söögikoht iga päev, siis nüüd on uks nädala esimesel kahel päeval kinni. Juhataja Angela Kalmu sõnul töötab Kärmes Küülikus madalhooajal üks vahetus töölisi, mistõttu ongi vaja  kaht puhkepäeva.

Hermani perenaine Liina Meerits rääkis, et pärast edukat suve on üle mindud säästurežiimile.

„Oleme avatud ainult nädalavahetusel,” ütles Meerits. Talve püüab Herman üle elada kindla menüüta. On päevapakkumine tellida saab ka snäkke. Meerits ei välista, et uue aasta saabudes võib Herman ukse sootuks sulgeda.

„Kui on ratsionaalsem paariks kuuks küte välja lülitada ja tegevus lõpetada, siis teeme seda,” ütles Meerits. Ta lisas, et uuel hooajal on Herman kindlasti lahti.

Hiljuti teatas lõplikust sulgemisest kohvikut ja raamatupoodi ühendanud Haapsalu Raamat. Kohviku perenaine Mairi Vann põhjendas sulgemist klientide nappusega talvel. Tegemist oli ainsa kohvikuga Karja tänaval, kes on teatanud, et uuel hooajal uksi ei ava.

Eesti parimate söögikohtade edetabelis tänavu 36. kohale kerkinud Hapsal Dietrich läks talvepuhkusele 28. septembril. Kohviku perenaise Kristel Saal-Engmani sõnul on sulgemise peapõhjus kundede vähesuses. Peale selle käib korrus kõrgemal remont, sinna ehitatakse kaks uut külaliskorterit. Ehkki kohvik on iga päev suletud, korraldatakse kohvikus nädalavahetustel õhtusööke ja sünnipäevapidusid. „Kogu inventar on ju sees,” sõnas Saal-Engman.

Vanalinna munakivisillutisega tee äärde jääva vinoteegi Mulliga ja Mullita omanik Aare Karolin on õnnelik, et suvi üle elati.

„Toitu me ju ei paku,” ütles Karolin. Kui suvel oli veinibaar lahti teisipäevast pühapäevani, siis nüüd vaid neljapäevast laupäevani. Karolini sõnul ei ärgata tavaliselt hommikul vahuveiniga, seepärast on baar lahti ainult õhtutundidel.

Peatänavalt mõnikümmend meetrit eemal tegutsev Beguta taimetoidurestoran on Talumehe kõrtsi, Müüriääre kohviku ja Pizza Grande kõrval üks väheseid vanalinna söögikohti, kus saab iga päev keha kinnitada.

Endises tuletõrjemajas peamiselt pitsasid pakkuv Micio on madalhooajal avatud reedeti ja laupäeviti.

Suvel iga päev lahti olnud restoran Central on nüüd avatud neljapäevast laupäevani. Suurema hulga inimeste korral on võimalik restorani broneerida ka muudel päevadel.

Vanalinnast veel kaubamaja poole jäävad Soffa ja Taksi pubi on lahti iga päev peale pühapäeva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vanamees
8 aastat tagasi

Prügikoll pole vist ise Talumehe kõrtsis käinud. Nii suured portsud oli varem vaid Stooris.Oleme mõned korrad lahkel ettekandjal lasknud jäägid karpi panna ja õhtuks koju viinud. Naisterahval on seda 5 eurost mulgi putru lõpuni süüa.Toidud on täitsa maitsvad.Hind on keskmisel Haapsalu tasemel. Mulle on see koht hakanud meeldima. Ka humoorikas interjöör.

eelmisele
8 aastat tagasi

ja sinu ettepanek oleks?

Sügis & Talv
8 aastat tagasi

Rohkem paluks rahvalikke välisüritusi sügis-talvisesse Haapsalusse vanalinna. Ainult Vene laada päevast on vähe. Aastad on näidanud, et sellelaadsed tegemised toovad ka rahva kodunt välja ja on ju lihtsalt tore.

Snegurotchka
8 aastat tagasi
Reply to  Sügis & Talv

Miks käib see imetlemine talvel Vene laada ümber? Olete te ka Venemaal laadal käinud ja teate milline on seal laada formaat isegi väikeses Vene külas? Meil siin Haapsalus ajati rahvas Kodanikutorni juurde kokku kolmeks- neljaks tunniks ja oligi kõik. On see siis laat, millest terve aasta leelutada? Oli üritus, kuhu rahvas oli oodatud. Või võtame – Sukles peab ettevõtluse toetamiseks seda, kui ta annab igale vanalinna kõrtsile 300 eurot kultuurse (?) õhtu korraldamiseks. Õhtul esineb ehk näiteks Juhan-Tanel kitraga või mõni duo aga kuulajaks juhtub ikkagi olema juhuslik sisseastuja. Olgem ikka ausad, tegu sel moel ei ole sihipärase ettevõtluse toetamisega,… Loe rohkem »

Mooni
8 aastat tagasi

Mulle tundus, et Hermanis oli juba praegu kütte välja lülitatud ja ka pliidi küte oli arvatavasti väljas, sest toit oli külm ja maitsetu.

Annika
8 aastat tagasi

Talumehes pettusin paar korda juba 2014 suvel ja pärast seda pole seal käinud. Mitte ei töuse käsi ukselingini…

prügikoll
8 aastat tagasi

laterna on lege, lihtsalt parim kuid töesti kitsas. samas taksi on ka väga hea koht kuid veel kitsam. talumehe körtsu on algusest peale reklaamitud kui sellist söömakohta kus saad lihtsat ja maapärast toitu aga reaalsus on see, et 8-10 euro eest saad paar fritüüritud kartulisektorit ja vöibolla mingi liha ka juurde. sealt lahkudes teel koju mötled mida poest vötta ja kodus süüa teha täna.

pook
8 aastat tagasi

Selliste hindadega nagu siin haapsalu vanalinnas ärikad pakuvad tsirka 8-20€ praad, mis on keskmised Helsingi kesklinna hinnad loomulikult siin vastu ei pea.
Helsingis saad suurema prae nädalavahetustel, kui hinnad kallimad alates 7€-ga kätte ja võrrelge nüüd mingit haapsalut.

Kurb
8 aastat tagasi

Kas selline pidev kaadri solgutamine ei riku toidu kvliteeti, sest head kokad kyll talvel kodus ei istu ja suunduvad parematele marjamaadele. Hermanuses olen kyll pettunud ja talumehe kõrtsi toit on ka oma toidu kvaliteeti kaotamas .

Juuli
8 aastat tagasi

Ajakirjanik väsis Taksi pubi juures ära vist, päris mitu kohta on sealt veel edasi…..

nonii
8 aastat tagasi

Laterna on ikka parimast parim mitte taxi