0

“Vehkleja” sai Saksamaal auhinna

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

11703563_927078737353219_5104728611598107205_o

Klaus Häro, Märt Avandi, Liisa Koppel ja Ursula Ratasepp Bernard Wicki nimelise auhinnaga. Foto Eesti Filmi Sihtasutus/Facebook

Eesti-Soome-Saksamaa koostöös valminud mängufilm “Vehkleja” sai Saksamaal Bernard Wicki nimelise auhinna tolerantsi ja rahvastevahelise mõistmise edendamise eest, teatas Eesti Filmi Sihtasutus. 

Auhind omistatakse filmile, mis seisab rahu ning rahvastevahelise mõistmise ning iga inimese võõrandamatu õiguse eest inimväärikusele, hoolimata tema soost, rassist, kultuurilisest või religioossest taustast.

Bernhard Wicki on öelnud: “Film ei saa muuta maailma või teha seda paremaks paigaks, kuid see saab luua õhkkonna, kus inimlikud väärtused saavad kasvada ja tõusta, millest omakorda saavad sündida ka muutused.”

Bernhard Wicki oli Saksa filminäitleja ja režissöör. Tema 1959. aastal valminud sõjavastane mängufilm “Sild” sai auhindu kõikjal maailmas, sealhulgas Oscari nominatsiooni ja Kuldgloobuse. ÜRO omistas talle 1960. aastal auhinna panuse eest rahu nimel töötamise eest. Peale mehe surma asutas tema abikaasa Elisabeth Wicki-Endriss tema mälestusfondi, mis on aastast 2002. andnud filmiauhinda linateostele, mis suurendavad inimestevahelist mõistmist ja tolerantsi.

Auhind anti filmitegijatele neljapäeval Saksamaal Münchenis, Cuvilliesi teatrimajas. Auhinnatseremoonial Saksamaal osalesid näitlejad Märt Avandi, Ursula Ratasepp ja Liisa Koppel, filmi produtsent Ivo Felt ja režissöör Klaus Härö.

Mängufilm "Vehkleja" on lugu legendaarsest vehklemistreenerist ja Haapsalu vehklemiskoolkonnale alusepanijast Endel Nelisest. Film, mille tegevus toimub 1950. aastate Haapsalus, on küll inspireeritud Nelise elust, kuid lugu on siiski suures osas stsenaristi poolt välja mõeldud.

"Vehkleja" võtted toimusid läinud kevadel muuhulgas ka Haapsalu raudteejaamas ja vanalinna tänavatel. Film esilinastus tänavu märtsis. 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz