Ema ja tütre kaklus lõppes teise astme kuriteoga

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Prokuratuur lõpetas viitega avaliku huvi puudumisele kriminaalasja, mis käsitles alaealise tütarlapse, tema ema ja veel ühe täiskasvanu vahelist kaklust.

Lugu sai alguse tänavu 14. juunil kella 21.50 Haapsalus, kui ühes majas tekkis tüli alaealise tütarlapse, tema ema ja veel ühe täiskasvanu vahel.

Tüdruk, kes oli küll alaealine, aga kellel oli juba laps, tungis sõnavahetuse käigus kallale täiskasvanule. Ta lõi täiskasvanut kaks korda rusikaga näkku, hammustas paremast käelabast ja tõmbas ta siis juustest tirides diivanile pikali.

Kui tuppa tuli rüselejaile vahele läinud ema, tungis tüdruk ka emale kallale. Mõlemad täiskasvanud said tervisekahjustusi: täiskasvanul oli hammustusest tekkinud marrastus labakäel, nahaalune hematoom otsmikul ja marraskil ülahuul; rüseluses purunes tal ka üks kuldkõrvarõngas. Emal oli põrutus lõualuu ja vasaku abaluu kandis.

Tüdruk end ülekuulamisel süüdi ei tunnistanud. Tema versiooni kohaselt ründas teda hoopis täiskasvanu, misjärel ta lõi vastu. Kui täiskasvanu oli alaealise voodile pikali tõuganud, tiris ta teda juustest ja hammustas käest. Kui ema tuli täikasvanut lapsest eemale tõmbama, lõi laps ka oma ema, sest oli vihane.

Uurijad tüdruku juttu ei uskunud, sest kriminaalasjas kogutud tõendid lükkasid selle ümber.

Tütarlapse tegu kvalifitseerus väärkohtlemiseks, mis käib kriminaalkuriteo alla. Tegemist on teise astme kuriteoga, mille eest võib kohus määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Et tütarlapse puhul ei olnud raskendavaid asjaolusid ja tema teguviis kellelegi rasket tagajärge ei põhjustanud, leidis prokuratuur, et tüdruku süü ei ole suur. Tüdruk on kriminaalkorras karistamata.

Alaealine AH ei õpi ega tööta, kuid tal on tütar, kellega ta elab lapse isa juures Haapsalus. Lapse isal on küll töökoht, kuid tüdrukul ei ole püsivat sissetulekut.

Kõiki asjaolusid arvesse võttes leidis prokuratuur ja tütarlaps oli sellega nõus, et kriminaalasi lõpetatakse, kuid tüdruk peab tegema 50 tundi üldkasulikku tööd ja tasuma tekitatud kahju, mis on kokku 200 euro ringis

Kui ta ei täida temale pandud kohustusi, uuendatakse kriminaalmenetlus ja seda arutatakse siis edasi juba Haapsalu kohtumajas.