Jüri Ratas: Eesti vajab asepeaministrit regionaalpoliitika valdkonnas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jüri Ratas andis Oru koolis ühiskonnaõpetuse tunni ning pärast vastas laste ja õpetajate küsimustele. Vasakult esimene koolidirektor Andres Kampmann.Jüri Ratas andis jaanuaris Oru koolis ühiskonnaõpetuse tunni ning pärast vastas laste ja õpetajate küsimustele. Vasakult esimene koolidirektor Andres Kampmann. Foto: Arvo Tarmula

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas rõhutas, et Eesti maapiirkondade ääremaastumine on jõudnud kriitilisele tasemele ning vajab riiklikku sekkumist. Võimaliku lahendusena pakub Ratas välja regionaalpoliitika valdkonnaga tegeleva asepeaministri ametikoha loomist.

„Eesti inimesed koonduvad aktiivselt Tallinna, Tartu ja teiste suuremate keskuste ümber, sest seal on säilinud töökohad, koolid, lasteaiad ning muu eluks vajalik. Väiksemates omavalitsustes väheneb jõuliselt elanike arv ning sellest tulenevalt ka maksutulu ja võimalused kohalikku elu arendada,“ selgitas Jüri Ratas. „Lisaks riigisisesele rändele liigub igal aastal tuhandeid meie inimesi ka välismaale paremat elu otsima.“

„Veel aasta eest räägiti aktiivselt omavalitsusreformi vajalikkusest, kuid täna on ebamugav teema laualt maas ja probleemi lihtsalt ignoreeritakse. Riigil on kohustus tagada inimväärne elu kõikjal Eestis ning on selge, et iseenesest ääremaastumine ei peatu. Järgmises valitsuses peab olema regionaalvaldkonnaga tegelev asepeaminister, kellel on kohustus ja reaalsed volitused vähendada piirkondlikku ebavõrdsust,“ pakkus Ratas välja.

„Läbimõeldud ja tulevikku vaatav regionaalpoliitika on Eesti riigi ja rahva jätkusuutlikkuse alus ning seetõttu peab valdkonna eest vastutama tugeva mandaadiga asepeaminister. Vabariigi Valitsus ei saa jätta meie omavalitsusi turumajanduse „nähtamatu käe“ reguleerida. Eesti on ühtne tervik ja kui ühel kurval päeval lahkub viimane inimene Vormsi saarelt, jõuab varem või hiljem kätte ka hetk, mil viimane inimene lahkub Tallinnast,“ lõpetas Ratas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
No...
9 aastat tagasi

…küll mõtlevad!

Plaks!
9 aastat tagasi

On vaja ministrit,kes ka Lääne-Nigula vallas pôhikoolid nelja- ja kuueklassilisteks algkoolideks aitab muuta.Siis saab Taebla gûmnaasium jääda,remontki tuleb,ning haridustase on kindlustatud.Kas läheb nii?

kuulge
9 aastat tagasi

pange enne olemasolevad tööle….

asepeaminister sõrmenipsuga?
9 aastat tagasi

Et ikka veel ja veel ametnikearmeed suurendada. Eesti on nii väike, et iga probleemi ja töö jaoks pole vaja ministrit. Arutage, võtke otsuseid vastu ja tehke töö ära. Mis uut kaadrit siin jälle vaja on?

sirr!
9 aastat tagasi

Kust see môte nûûd tuli?ja mis on selle taga?