Kullamaal tuli vundamendi seest välja esivanemate läkitus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kullamaal tuli vana talumaja vundamendi nurga seest välja 80 aastat tagasi sinna müüritud kiri.

Kullametsa külas Sihi talus elav Mari Sarv ütles, et kirja leidis tema vend Aat Sarv, kes oli pühadeks kodus ja lammutas 80 aastat tagasi ehitatud maja vundamendi nurga lahti, sest nurk  oli vajunud ja vajas kohendamist.

Nurga seet tuli kõigile üllatuseks välja esivanemate jäetud läkitus: Sarvede vanavanaisa ja talu rajaja 80 aastat tagasi kirjutatud kiri Sihi talu ajaloost.

Kiri oli ajalehe sisse mässitud torus, mis omakorda oli pistetud ravimipudelisse.

„Oli väga erriline ja pidulik päev,“ ütles Mari Sarv.

Aat Sarv ütles, et esialgu pole ta kirja vundamendi sisse tagasi pannud, aga oleks uhke sinna midagi juurde kirjutada ja siis läkitus tagasi müürida.

Riikliku tähtsusega saladusi kirjas pole, küll aga tollast elu-olu, mis miski maksis ja talupidamise  kirjeldust, sõnas Aat Sarv.

Aat Sarv leidis kirja 18. aprillil, kolm päeva enne seda, kui Sihi talu oleks saanud 80aastaseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juured Kullamaal
9 aastat tagasi

Tore lugemine, kuna mu üks esivanemate juurtest kah Kullamaal ikka südant liigutav. Edu teile, mis iganes ette ei võta. Muidugi on vahva, kui mõtletetagasi panna müüri sisse taastatud sisuga ning lisades miskit omalt poolt.

Leidjale
9 aastat tagasi

Ei pane te siin midagi vundamenti tagasi!Antud leid omab suurt tähendust Eesti lähiajaloo uurimise seisukohast ja palun see kiri koos vutlariga viivitamatult Muinsuskaitseametile üle anda!!!

Kaire
9 aastat tagasi

Super leid. Ise restaureerin ka vana maja ja olen mõelnud samagi teha, jätta kiri järgnevate põlvede jaoks.

Rita
9 aastat tagasi

Ilus leid.

Mari
9 aastat tagasi

Sellega seoses tuleb meelde kutsuda kõiki üles vastama käimasolevale kodulugude küsitlusele: http://kratt.folklore.ee/ctrl/et/Kysitluskavad/andmed/6
Tahaksime saada läbilõiget eestlaste kodukogemusest, kodutundest ja lugudest.

Mari
9 aastat tagasi

Kui Kullamaa kihelkonnamuuseum kunagi avatakse, siis kindlasti. Praegu on kirja tekst saadetud ka Sillaotsa talumuuseumile. Ja kui väga suur huvi on, siis võib alati mulle kirjutada, ega ma siis kade ei ole, võin lugeda ikka anda. Ainult et seal kirjas on tõesti peamiselt perekonda ja siinset maatükki ja hooneid puudutavad seigad: see maa siin kasvatas varem ainult kadakaid ja lepavõsa … talu aastasissetulek oli sada tuhat senti, sama palju kulus ka lauda ehituseks, tööjõud oli omast käest … kuna pidevalt haritakse uut maad juurde, siis on tööd kõigile külluses jne. Mõtlen veel, et kas ja kui, siis kuidas seda oma… Loe rohkem »

kullamaalane
9 aastat tagasi

Hästi armas lugu kodukandist

Helen
9 aastat tagasi

Jube põnev! Mul just remont pooleli ja sain siit inspiratsiooni ka oma kodu tulevastele põlvedele midagi leidmiseks jätta. Hinnad on hea mõte, aga pisut võiks kirjutada ja ajastu eluolust üldse. Nt, et ise sündisin Nõukogude režiimi ajal jne. Tulevikus on seda kindlasti põnev lugeda.
Tohutult äge leid, Mari! Palju õnne 🙂

Raivo
9 aastat tagasi

Kas on võimalik lähi tulevikus mõnes talu muuseomis või väljapanekul kirja või kirja sisuga tutvuda.

siim
9 aastat tagasi

Paraku just see info, kas on alamakstud või mitte just ON oluline!