Tarvo Valkerilt ilmus raamat röövlindudest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

imageTarvo Valkerilt äsja ilmunud ja homme poelettidele jõudev „Eesti röövlinnud“ on viimase kümnendi üks põhjalikumaid teoseid Eesti linnustikust.

Raamatu teeb eriliseks see, et see on keskendunud Eestile.

„Seetõttu saab nende lindude elukommetest palju tõesema pildi. Tihti on linnuraamatud välismaiste autorite koostatud ja lähtuvad Lääne-Euroopa looduslikest oludest, mis meie põhjapoolsema looduse jaoks võib vahel päris võõras olla,“ ütles Tarvo Valker.

Tegu on raamatuga, mille abil saab röövlinde määrata, teisalt ka väga põhjaliku ülevaate nende käekäigu kohta viimase poole sajandi vältel, palju teavet nende pestisemise, rände, eluea ja toitumise kohta. Ja muidugi ka selle kohta, kus ja millal konkreetset liiki Eestis üldse näha võiks.

Tarvo Valkeri sõnul ei ole teos tõsiteaduslik, kuid oma originaalse andmestiku tõttu saab sealt palju uut infot ka inimene, kes on linde juba aastakümneid jälginud.

„Kuna raamat on lihtsas keeles, siis on see kergesti loetav ka lindudest kaugemale inimesele,“ märkis autor.

Valkeri sõnul on raamatus leitud hea tasakaal fotode, kaartide ja teksti vahel. Kuigi raamatut illustreerivad Eesti tippfotograafide tööd, ei saa „Eesti röövlinde“ pidada pelgalt pildiraamatuks.

„Iga pilt on väga hoolega valitud ja jutustab oma loo, andmaks edasi liigile omast sulestikku, käitumist või elukeskkonda,“ sõnas Valker.

Valker ütles, et näeb raamatu lugejaskonnana väga laia inimeste ringi, alates laiema loodushuviga inimestest ja loodusfotograafidest kuni süvahuvilistest linnusõpradeni välja.

„Põnevaks muudavad raamatu ka meil rõngastatud röövlindude taasleiukaardid – esmakordselt on raamatus avaldatud meie röövlindude taasleiud rändeteedelt ja talvitusaladelt. Selles osas oli suureks abiks Matsalu rõngastuskeskus,“ märkis Valker.

„Eesti röövlinnud“ on ilmunud koostöös kirjastusega Varrak. 230leheküljeline teos Eestimaa röövlindudest valmis enam kui aasta väldanud töö tulemusena. Raamatu kirjutamisega tegi Valker algust mullu veebruaris, trükikojast tuli see läinud reedel.

Raamatu sünniidee pärineb Varraku uuest „Rohellise Eesti“ sarjast, kuhu oli soov kirjutada ka üks linnuraamat.

„Kuna Eestis on üle 350 linnuliigi, siis oli selge, et kõiki linde pikemalt tutvustada ei võimalik,“ sõnas Valker.

Valik langes röövlindude kasuks õige mitmel põhjusel.

„Kõige olulisem on kindlasti see, et röövlinnud on Eestis üks kõige paremini uuritud linnurühm, mistõttu saab nende kohta palju põnevat kirjutada,“ põhjendas Valker.

Teiseks oli tähtis röövlindude atraktiivsus – kotkad või kakud ei jäta kindlasti külmaks ühtegi loodushuvilist.

„Viimase aspektina tasub mainida loodushariduslikku aspekti. Röövlinnud on meie looduse tippkiskjad, kes igapäevastele keskkonnamuutustele reageerivad kõige paremini. Seepärast on
röövlindude kaudu võimalik rääkida maastike, toidubaasi jt looduses asetleidnud muutustest,“ ütles Valker.

„Eesti röövlinnud“ on valitud Varraku kirjastuse Suure Raamatuklubi maikuu raamatuks.

„Seetõttu on see ka üks viimase aja suurima tiraažiga linnuraamatuid,“ märkis Valker.

Kirjastus ja autor esitlevad „Eesti röövlinde“ teisipäeval, 13. mail kell 16 Tallinnas Viru keskuse
Rahva Raamatus ja neljapäeval, 15. mail kell 16 Tartus Tasku keskuse Rahva Raamatus.

Haapsalus kohtub Valker lugejatega Haapsalu Apollo raamatupoes kell 12 teisipäeval, 13. mail.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments