Peaministri avaldus 10 aasta möödumise puhul Eesti ühinemisest Euroopa Liiduga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täna möödub 10 aastat päevast, mil Eestist sai Euroopa Liidu liikmesriik. Selle aja jooksul on Euroopa Liidust saanud meile enesestmõistetavus, mis mõjutab nii meie riigi kui iga kodaniku  igapäevaelu, meie majandusedu ja turvalisust.

 

Takistusteta reisimist terves Euroopas võtame nüüd ülima loomulikkusena. Ka õppimine, töötamine või elamine mõnes teises Euroopa riigis on saanud meie kodanike loomuomaseks õiguseks. Teadmiste- ja kultuurivahetus on muutunud intensiivsemaks kui eales varem.
 
Eriti just nüüd, 2014. aasta kevadel võime tõdeda, et Euroopa Liit tähendab ka suuremat turvatunnet. Kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse on meie julgeoleku, omariikluse ning jõukuse kindlaim tagatis.
 
Euroopa Liit on kahtlemata aidanud kaasa meie heaolu suurenemisele. Viimase kümne aasta jooksul on Eesti majanduskasv ületanud selgelt keskmist majanduskasvu Euroopa Liidus. Kui 2003. aastal ulatus Eesti sisemajanduse koguprodukt ostujõu alusel 55 protsendini Euroopa Liidu keskmisest, siis 2012. aastal oli vastav näitaja juba 71.
 
Samaaegselt on toimunud ka Eesti elanike sissetulekute suurenemine – viimase kümne aasta jooksul on reaalpalga kasv tervikuna ulatunud üle 40 protsendi. Pool miljardit tarbijat hõlmav Euroopa Liit on meie koduturg. Tervelt 70 protsenti Eesti ekspordist läheb teistesse Euroopa riikidesse.
 
Euroopa Liidu ühiste väärtuste aluseks on koostöö, vastutus ja solidaarsus. Otsused, mis puudutavad meie ühiselu ning suhteid kolmandate riikidega, langetatakse koos. Võime kindlalt väita, et Eesti sõnaõigus Euroopa ja maailma asjades kaasa rääkida on täna suurem kui kunagi varem. Oleme usaldusväärsed ja meid kuulatakse.
 
Eesti kasvanud mõjukus vaid suurendab meie vastutust kujundada ise aktiivselt Euroopa Liidu tulevikku. Vaimselt tunnevad eestlased end täisväärtuslike eurooplastena, kuid meie eesmärk on Euroopa ühendada ka füüsiliselt – ehitada välja energia-, transpordi- ja sideühendused, panna tööle digitaalne siseturg.
 
See töö on meie ühine asi. 25. mail valime Eesti esindajaid Euroopa Parlamenti. Kasutagem seda võimalust osaleda Euroopa Liidu otsustusprotsessis muutmaks oma kodu veelgi meelepärasemaks.
 
10 aastat Euroopa Liidus – tegime koos Eesti suuremaks!
 
 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
propelleriga mees
9 aastat tagasi

ja mingem siis ja tehkem jüngreiks kõik need keda mina teile olen käskinud. No nii imalaid mulle ei puhunud isegi oma aegne kompartei. Eesti on rahvast ja ressurssidest tühjaks jooksmas, tervislik seisund ja elatustase on katastroof, inimest käsitletakse kui töö looma. Selline tekst näitab lihtsalt ajupuidu taset ja see kasvab

luisa
9 aastat tagasi

ostke dormeo madratseid , nende peal on hea mulle puhuda