Riigikogus on kunstnikupaari Roosvalti näitus Itaalia teemal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mari Roosvalt. „Mazzano“. 2014. Repro
Mari Roosvalt. „Mazzano“. 2014. Repro

Täna kell 12.30 avatakse Toompea lossi kunstisaalis Mari ja Uno Roosvalti näituse “Märkmik”. Näitusel eksponeeritavad tööd valmisid Itaaliast saadud muljete põhjal möödunud aasta oktoobris.

„Püüdsin visandite abil leida kontakti ja ühtlasi portreteerida Mazzano Romanot. Joonistamine selles vanas linnas pakkus tõelist naudingut,“ rääkis Uno Roosvalt. Kunstniku sõnul pole ta linnamotiividega palju tegelenud.

Mari Roosvalt jääb enda sõnul avatava näituse teostes truuks abstraktsele, romantilis-modernistlikule vaimsusele. Mari Roosvalti akvarellid on inspireeritud meeleoludest, mis tekkisid iidses külas Rooma lähistel viibides ja külastades Roomat ning kogedes vahetult linna läbi sajandite kogunenud ajaloolisi kihistusi.

Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis (Eesti Kunstiakadeemia) maalikunsti eriala 1969. aastal lõpetanud Mari Roosvalt on töötanud kunstiõpetajana Tallinna 7. Keskkoolis, Tallinna 46. Keskkoolis, Tallinna Kunstikoolis ja Tallinna Pedagoogikaülikoolis. 1992. aastast on Mari Roosvalt olnud tegev erinevatel ametikohtadel Eesti Kunstiakadeemias. Näitusetegevuses alates 1970. aastast aktiivselt osalevat Mari Roosvalti on tunnustatud mitmete mainekate auhindadega, sealhulgas 2006. aastal Konrad Mäe nimelise maalikunsti preemiaga. Mari Roosvalt on Eesti Akvarellistide ühenduse liige ja Eesti Maalikunstnike Liidu esinaine.

2005. aastal oli Mari Roosvalti isiknäitus “Retrospektiiv” üleval Evald Okase Muuseumis Haapsalus.

Uno Roosvalt on hariduse omandanud 1956–1962 Tartu Kunstikoolis ja 1963–1969 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis maali erialal. Aastatel 1970-2011 töötas Uno Roosvalt Eesti Kunstiakadeemias maalikunsti õppejõuna, aastatel 1985-1995 maalikateedri juhatajana. Näitustel osaleb Uno Roosvalt alates 1968. aastast. 1975. aastast on Uno Roosvalt Eesti Kunstnike Liidu liige. Uno Roosvalti on tunnustatud mitmete autasude ja preemiatega ning tema teosed kuuluvad Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja Tallinna Kunstihoone kogudesse ning paljudesse erakogudesse.

Uno Roosvalti loomingu läbivaks motiiviks on enam kui neljal aastakümnel olnud loodus- ja rannamaastikud ning suurimaks kiindumuseks põhjamaade kaljud ja mäed ning nende mitmekesine graafiline fraktuur.

Näitus on avatud 24. aprillini ning seda saab vaadata tööpäeviti kella 10-16ni. Riigikogu hoonesse sissepääsuks on vajalik isikut tõendav pildiga dokument.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments