Ajalehtede Liit korraldas aktsiooni kurjategijate nimede salastamise vastu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) liikmeslehed avaldasid täna EALLi avalduse, mis on suunatud justiitsminister Hanno Pevkuri poolt Riigikokku saadetud eelnõu vastu, mille eesmärk on avalikkuse eest varjata paljude kohtus süüdimõistetud kurjategijate nimed.

EALL märgib avalduses, et kobareelnõu 578SE tahab Euroopa Liidu õigusaktide ülevõtmise sildi all avalikkuse eest varjata paljude kohtus süüdimõistetud kurjategijate nimed. Eelnõu vastuvõtmisega muutub raskemaks korruptsiooni ja võimu kuritarvituste avalikustamine meedias.

EALL juhib tähelepanu Eesti kohtuotsuste avaldamise traditsioonile. „Oleme seisukohal, et kõik avalikult kuulutatud ja jõustunud kohtuotsused (va alaealisi puudutavad) peaksid olema avalikkusele koheselt ja tasuta kättesaadavad,“ seisab avalduses. „Näiteks peab inimestel säilima võimalus oluliste piiranguteta kontrollida neile teenuse osutaja või partneri tausta ja võimalikke kehtivaid karistusi tapmise, kelmuse, omastamise või väljapressimise eest, samuti peab avalikkusel olema info võimu kuritarvitamises süüdimõistetud isikute kohta. Eelnõu vastuvõtmisel need võimalused aheneksid oluliselt. Eesti astuks sammu tagasi läbipaistmatuma riigi suunas.“

EALL on seisukohal, et seaduste muudatuse väidetavat eesmärki – kehtivuse kaotanud karistusandmete avalikustamise piiramist – on võimalik saavutada teistel viisidel, ilma kehtiva karistuse kandjate isikute varjamiseta ning väljakujunenud traditsiooni kahjustamata.

EALL teeb ettepaneku seda eelnõu esitatud kujul mitte vastu võtta, kuna see riivab avalikkuse turvatunnet. Samuti võib kohtulahendite avalikustamise piiramine olla esimeseks sammuks teel karistusregistri avalikkuse põhimõttest loobumisel. „Ei ole mingit põhjust, miks peaks Euroopa Liidu õigusaktide ülevõtmise eelnõuga muutma Eestis kohtulahendite avalikustamise traditsiooni,“ seisab avalduses.

EALL liikmeslehed, mis täna ei ilmu, avaldavad avalduse kas homme või reedel.

EALLis on 34 liikmeslehte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
wire storage racks
10 aastat tagasi

Great, thanks for sharing this post.Much thanks again. Will read on…

ca life insurance Orange County
10 aastat tagasi

I really enjoy the blog article.Much thanks again. Will read on…

online business
10 aastat tagasi

Looking forward to reading more. Great post.Really looking forward to read more. Will read on…