Ajakirjanike Liidu avaldus TTJA ettepanekust

Lääne Elu

info@le.ee

Eesti ajakirjanike liidu juhatus (EAL) taunib teravalt tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) ettepanekut seadusega kehtestada uudistesaadetele kohustus tagada faktide ja sündmuste tõene, erapooletu ja tasakaalustatud esitamine.

„Eesti on Piirideta Reporterite pressivabaduse indeksis praegu 8. kohal. See on fakt. Aga kas tõde on see, et Eestis on kõik pressivabadusega hästi või et mujal on lihtsalt asjad palju halvemini? Ametnike ja seaduste abil tõe kehtestamine peaks kuuluma teise aega ja riiki, mitte demokraatlikku ja ajakirjanduse iseseisvust hindavasse Eestisse,“ ütles EALi esimees Helle Tiikmaa.

TTJA juhataja Helen Rohtla ütles ERRile, et nende seadusmuudatuse ettepaneku mõte on teadvustada uudistesaadete teenuse osutajale enesedistsipliini. EALi juhatuse hinnangul väljendab seadusega tõe ja tasakaalustatuse kohustuse kehtestamine aga usaldamatust Eesti ajakirjanduse vastu. Samuti soodustab see ajakirjanike enesetsensuuri ning uudiste pro forma tasakaalustamise püüdeid. Samas ei mõju see tõenäeoliselt meediaväljal tegutsevaile ajakirjanduslaadsetele kanalitele.

„Eesti ajakirjandusvabaduse peamine tugi on usaldusväärne eneseregulatsioon, milles sisu hindavad ajakirjanikud ja eksperdid, mitte ametnikud ega poliitikud,“ lisas Tiikmaa.

EALi juhatus nõustub riigikogu kultuurikomisjoni liikme Liina Kersnaga, et ametnike ja seaduse tasemel ajakirjanduse reguleerimise asemel on oluline inimeste harimine ja kvaliteetne ajakirjandusõpe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eiei
9 kuud tagasi

lubatud peaks üldse olema avalikustada vaid rahvuslikke ja konservatiivseid mõtteid, kõik ülejäänud kriminaliseerida. see on ainus võinalus hetkel Eesti päästa. kes kisavad reformivalede sõnavabaduse järgi, lahkuge Eestist, kuni veel lubame.

Vot siis
9 kuud tagasi

Eks rumalusega ole nii, et see levib kohutava kiirusega ehk ajakirjandus on ja ka praegu kultiveerib ise kallutatud meediakäsitlust, omad vitsad peksavad. Lihtne näide – tänane uudis, et kõige suurema toetuse riigilt on saanud Elektrilevi. Tegemist on sisult valeuudisega, sest see ei olnud toetus, vaid riigi poolt ettevõtte poolt tehtud reaalsete kulude kompenseerimine ehk toetust maksis riik tarbijatele võrgutasude osas. Tehniliselt maksis riik läbi KIKi selle summa otse võrguettevõtjale, mitte ei maksnud igale tarbijale eraldi.

Jne, jne, äkki tõesti peaks valeuudiseid hakkama kontrollima, sest süsteemil puudub isepuhastuse võime:)

Jaan.K
9 kuud tagasi

See ikka kõik selleks, et oleks ainult üks tõde ja see on reformierakonna tõde.

En.
9 kuud tagasi

Ajakirjandus ise on olnud üks tagurlikeim jõud Eestis (see on mu isiklik üldmulje igapäevasest massimeediast). Sest just peavooluväljaannete valede ja pooltõdedega upitati Kaja Kallase prokommunistlik valitsus võimule. Meedia tasandas valimispettuste läbiviimiseks teed, irvitavalt materdades tõemeelseid konservatiive. Ah et Helmed kavatsesid kohtunike päid raiuda ja puht rassismist mustadele ust näidata? Aga vaadake, mis toimub praegu sisserändajaist üleküllastunud Pariisis ja Rootsis! Vaadake, kuidas prokuratuur ja kohus suhtuvad e-valimiste aususe tõendamisse! Mida külvasite, seda lõikate, kallid ajakirjanikud! Erapooletuid uudiseid ja kommentaare otsi tikutulega taga. Tuleb lugeda Uusi Uudiseid ja Objektiivi, kasvõi eestinen.fi-d (Ukraina sõjaga seoses) ja Postimehe kommentaare, kus haritud inimesed päevateemadel väitlevad.… Loe rohkem »

Ei tea...
9 kuud tagasi

…mis seadusega annaks esile kutsuda uue ajakirjandusliku maiuspala ilmumist värsketest tasakaalustatud uudistest Lihula mõisa anfilaadis, Urmas Lauri sulest?

Jänkununnu
9 kuud tagasi

1934 kordub..ja mõne aasta pärast jälle Venemaa baasid ja tiblade okipatsioon…
Ajalool on kummaline omadus korduda

Revolutsioon sööb oma lapsed
9 kuud tagasi

Ettepanek polekski nii paha, kui see puudutaks ainult konservatiivseid kanaleid. Aga nüüd läheks kõik selle tsensori haamri alla ja see juba ei lähe.