Kalvi Kõva: EKRE soov vaigistada ERRi ajakirjanikud on lubamatu

Lääne Elu

info@le.ee

Kalvi Kõva
Kalvi Kõva

Täna tuleb ringhäälingunõukogus arutlusele EKRE aseesimehe Martin Helme soov eemaldada eetrist EKREle sobimatud ajakirjanikud. Sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva hinnangul ei tohiks nõukogu seda ettepanekut üldse päevakorda panna.

„Ainuüksi selline arutelu loob ohtliku pretsedendi. Poliitiline sekkumine ERRi toimetuslikesse valikutesse on vastuolus vaba demokraatia põhimõtetega. Helme soov ei ole üllatav, EKRE on pikka aega põlgusega suhtunud vabasse ajakirjandusse. Sellise aruteluga loodab Helme hirmutada ajakirjanikud enesetsensuurile,“ ütles nõukogus sotsiaaldemokraate esindav Kõva.

Võimalikus Jüri Ratase teises valitsuses rahandusministriks pürgiv Martin Helme saatis märtsi lõpus ringhäälingunõukogule kirja, kus ta nõudis ERRi juhatuse korrale kutsumist ja *„totaalset kallutatust ja ebaprofessionaalsust demonstreerinud töötajate eetrist maha võtmist.“

„Sotsiaaldemokraadid ütlevad üheselt: käed eemale vabast ajakirjandusest. Ükski ajakirjanik ei tohi oma tööd tehes karta poliitilisi repressioone,” kinnitas Kõva. Eesti Rahvusringhääling on tema sõnul oma programmiloomes sõltumatu ning igasugune poliitiline või kõrvaline sekkumine ajakirjanike töösse on püüd tsenseerida vaba meediat.

„Nõustume kogenud teleajakirjaniku Andres Kuusega, kes ütles nädala eest: “Mingit tsensuuri Eestis ei ole, ei tule ega hakka kunagi tulema, unustage ära!“,“ sõnas Kõva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
5 aastat tagasi

Ei ole sots ega nats, aga ajalool on komme korduda ja nendega, kes toetavad vabadussõjalasi tuleb eriti ettevaatlik olla, mis on ehmelt öeldud.

Mati
5 aastat tagasi

Hirm on see, et meid ootab ees Totaalne Riik, Süvariik Mart Helme määratluses, mis ühtpidi saab alguse juhi suurest võimuihast, teistpidi aga hirmust, mis väljendub võimalikult suures kontrollivajaduses riigistruktuuride ja seeläbi muidugi ka inimeste üle.
Lootus on aga see, et seni, kuni nad pole ainuvõimul, seda siiski juhtuda ei saa, ja terve mõistus pääseb maksvusele.

Taivo
5 aastat tagasi
Reply to  Mati

Oled asjadest väga valesti aru saanud.

Mati
5 aastat tagasi
Reply to  Taivo

Arvad või? Täpsusta siis palun.

vastuseks Matile
5 aastat tagasi
Reply to  Mati

Sa ei näe tervikpilti, sest ei arvesta kõigi faktidega. Kuna oled infot selektiivselt vastu võtnud, saadki asjadest valesti aru. Mõtle kaasa! Näiteks ajakirjanduse ja EKRE suhte osas. Teema pole üldse sõnavabaduse piiramises, kritiseerimises või teravates küsimustes, vaid selles, et mõned ajakirjanikud pole olnud erapooletud, pole varjanudki oma põlgust ja on tahtlikult öeldu mõtte pea peale pööranud ja sisu moonutanud kasvõi sellega, et (juba kallutatud) artiklitele pannakse eksitavas sõnastuses pealkiri, mis on täiesti vastuolus ajakirjaniku eetikaga (see on võrreldav arstiga, kes tahtlikult paneb valediagnoosi inimesele, kes talle isiklikult ei meeldi). Võimalik, et oledki taolistest pealkirjadest oma arvamuse kujundanud? Helmede ärritus on… Loe rohkem »

vastuseks Matile
5 aastat tagasi

Ka see sotsiaaldemokraadist Kalvi Kõva artikkel on valeinfot täis. Nagu turueit klatšiks naabrimutti taga – algne info on üledramatiseeritud ja üle poole jutu on ise välja mõeldud…

Taivo
5 aastat tagasi

Kuna “vastuseks Matile” on jõudnud minust vastustega ette ja olukorra selgelt ära seletanud, polegi midagi lisada.

Mati
5 aastat tagasi

Tänan vastuse eest! Kindlasti ma ei näe tervikpilti ja kindlasti saan poolikult asjadest aru, sest kõigega lihtsalt ei jõua kursis olla. Olen jah nõus sellega, et enne valimisi toimunud EKRE liigse kritiseerimisega saavutati hoopis vastupidine tulemus – inimesed kindlasti protestist ja trotsist käitusid just vastuoksa. Ma mõtlen, kust tuleb EKRE? Mis see on? Mida see tähendab? Konservatiivsus maailmavaatena on ju täiesti normaalne ja loomulik inimese ja maailma suhe, peaasi, et see ei muutuks seisvaks tiigiks. Ja oma seisukohti peabki ju selgitama ja nende eest seisma, saati kui üha enam globaliseeruvas ilmas võtavad võimust arengusuunad, mis tõesti paljudele meie hulgast ei… Loe rohkem »

vastuseks Matile
5 aastat tagasi
Reply to  Mati

Tõsi, Helmede ütlused on üsna värvikad. Selles osas tõmbaks minagi pisut tagasi. Madison on lugupidava suhtlemisega. Samas ei tohi ära unustada kahte asja. Esiteks, et taolisi “mahlakaid” ütlemisi on varemgi tulnud teistegi poliitikute suust. Teiseks seda, et just meedia on see, kes need ütlemised üle võimendab ja tagurpidi keerab. Meedia on see, kes külvab hirmu ja viha! See on ajakirjanike teene! Sest ühelt poolt vihastavad kallutatud ja valeinfot täis, eksitavate pealkirjadega artiklid neid, keda laimatakse ja neid, kes näevad, et tegu on laimuga. Teisalt vihastavad ja on üles ässitatud need, kes usuvad loetut üks ühele. Kui poliitik kirjutab klatši tasemel… Loe rohkem »

Mati
5 aastat tagasi

Küsimus pole ju antud juhul pealkirjades, vaid TRE raadio saates “Räägime asjast”, kus Mart ja Martin Helme “tulistavad” nii, et aga on. Ei taha, et see muutuks tavakäitumiseks. Nõnda nagu Trump tviidib kõike, mis mõtted ja emotsioonid liikuma paneb, nõnda mõnitavad ja aasivad meie mehed oma kanalis. Loodan vaid, et see on omamoodi lastehaigus ja möödub. Enne lubati enestele sellist käitumist vaid vihahoos ja suletud ringis, mitte avalikult, nüüd aga on internet ja sotsiaalmeedia loonud täiesti uue reaalsuse ja selles me elame koos tema hea ja halvaga.

vastuseks Matile
5 aastat tagasi
Reply to  Mati

Ühtpidi nõus. Pole vaja kõike välja öelda, mida sülg suhu toob. Või õigemini oma mõtte saab välja öelda viisakamas sõnastuses. Kusjuures praegu on olukord keeratud selliseks, et kui keegi Helmedest näiteks sooviks Tänakule “nael kummi!”, siis tehtaks sellest hüsteeriline uudis, et Helme plaanib lõhkuda Tänaku rehvid. Kas oled muidu ise “Räägime asjast” saadet kuulanud otsast lõpuni? Või oled piirdunud kellegi kokkuvõttega asjast? Teisalt. “Pole vahet, mis värvi on kass, peaasi, et hiiri püüab”. Ja kaunilt kujundatud pakend ei ole garantiiks sisu kvaliteedile. Tehtu on ju oluline, mitte see, kuidas serveeritud on. Võib olla me ei peaks olema nii tupsununnud ja… Loe rohkem »

Mati
5 aastat tagasi

Tänaku nali on hea nali küll ja ka vanarahva ütlus peab paika, et hirmul on suured silmad, aga see ei vähenda mu valvsust – midagi häirib siiski, aga elame, näeme.

Olen kuulanud seda saadet Kuressaare Pereraadio kaudu ja kui ta minu jaoks liiga “ühte väravasse tagumiseks” muutus, lõpetasin kuulamise.

Mis seal ikka, eks aeg annab arutust. Hüva!

Mati
5 aastat tagasi

EKRE soovib, et vaba ajakirjandus neid ei kritiseeriks, ei esitaks teravaid küsimusi, aga see pole ju õige. Algusest peale kahjuks näen ma selles autoritarismi ohtu, mis varjutab ka nende head mõtted.

Poolkõva
5 aastat tagasi

Pikka aega on näha,et mõningad ajakirjanikud (Paris,Lobjakas) tunnevad end jumalatena- on nende arvamus ja vale arvamus. Ja selline on muidugi ka padusots Timo Tarve Kuku raadiost. Ka teistel on õigus oma arvamusele. Kuidas sotsid riiki valitsevad ja moslemid möllavad,on näha Saksamaa ja Rootsi kurbadest kogemustest.

Kersti
5 aastat tagasi

Loos pole kordagi mainitud, et Martin Helmel, kes on ka ringhäälingunõukogu liige, on õigus nõuda aru ajakirjanike töö kohta. Jah, tal pole õigust nõuda ajakirjanike karistamist, aga seda polegi ta ju teinud, vaid esitanud küsimused: „”Minul on palve panna päevakorda punkt: ERR tasakaalustamatus valimiste järgsel perioodil uudiste- ja arvamussaadetes. Mida kavatseb juhatus reaalselt ette võtta, et tekkinud tõsine seaduserikkumine (ERR seadus paragrahv 3, lg 3,5, paragrahv 6, lg 2, 3, 4, 5) ei jääks ajakohaselt ja proportsionaalselt karistamata? Kas juhatus kavatseb taas, nagu tavapäraselt, käsi laiutada ja öelda, et ups, proovime tulevikus paremini. Või on plaanis oma totaalset kallutatust ja… Loe rohkem »

Karl
5 aastat tagasi

Kas kaotusvalu on nii kõva, et võttis lausa ,,laulu” lahti? Sots on sots.

Vaatleja
5 aastat tagasi

Need kallutatud on ise oma käitumisega näidanud, et neid peab korrale kutsuma. Ei ole normaalne kuidas nad oma saatekülalistega käituvad.

Vaataja
5 aastat tagasi

Hmm. Minu teada ei nõua Helme midagi. ERRi nõukogu liikmena esitas ta palve, et nõukogu vaataks üle, kas ajakirjanikud on käitunud vastavalt seadusele (erapooletuse osas) ja esitas küsimuse, kas eksinud ajakirjanike osas võetakse ka midagi ette (karistus või töölt kõrvaldamine). Nõukogu liikmena teeb Helme oma tööd, sest erinevalt erameediast PEAB rahvusringhääling olema objektiivne. Kahjuks mitte kõik ajakirjanikud pole seda olnud Loomulikult peab olema sõnavabadus ja ajakirjanikul võib olla oma isiklik arvamus, kuid erapooletus meedias töötades ei või ta seda välja näidata. Ajakirjanik peabki esitama teravaid ja provokatiivseid küsimusi, et intervjueeritav asjast räägiks, kuid ta ei tohi valida poolt – peedistada… Loe rohkem »

Arvaja
5 aastat tagasi

Igal ajakirjanikul on õigus oma arvamusele nii nagu kõigil kodanikel. Kaabuga tüübi tegevusele ei ole mingit õigustust, ajakirjandust ei tohi politiseerida. Kaabuga tüüp arvab, et kogu ajakirjandus peaks fakte eirama nagu teeb seda objektiiv ja uued uudised.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Objektiiv ja Uued Uudised on eraõiguslikud portaalid ja nad pole kunagi varjanud, et esindavad teatud maailmavaadet. Avalik-õiguslik kanal ei saa erapooletuse maski taha ennast varjates taguda ühte väravasse.

Arvaja
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Aga ei taogi ju! EKRE retoorikat arvestades nad annavad ise võimaluse ajakirjanikele rohkem provokatiivseid küsimusi esitada. Kaabuga tüüp vaadaku esmalt peeglisse ja siis hakaku teisi kritiseerima.

Kodanik
5 aastat tagasi

EKRE ja KE juhtimisel kõik poliitilise võimu kontrolli alla, hirmus mõelda kuhu me oleme jõudnud.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Me oleme jõudnud sinna, et ERR on muutunud seal töötavate tegelaste poliitilise meelsuse väljendajaks. Ma üldse ei imestaks, kui seal majas on olnud tõsiselt kaalumisel tuleval nädalavahetusel Lauluväljakul toimuva musikaalse meeleavalduse otseülekanne