Miks just ristikhein?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-nigula vapikavandidLääne–Nigula vallavalitsus peab analüüsima Lääne–Nigula sümboolikakonkursi seaduslikkust, aga arutelu, kas komisjoni valitud kavand on parim või mida arvab võidutööst vallarahvas, ei ole olnud.

Lääne–Nigula koguduse õpetaja Leevi Reinaru ütles, et kogudusest tuli konkursile mitu tööd, milles kasutati koguduse nimipühaku Püha Niko­lau­se sümboolikat: piiskopi karjasekeppi ja kolme kuldmuna ehk kuldraha. Pärimuse järgi ostis Nikolaus vabaks ühe tüdruku, kes isa võlgade katteks ohverdati lõbumajaorjusse.

Sümboolikakonkursi tööd juhtinud Urmas Naudre leidis, et keskaegse sümboolika kasutamine olnuks vale ja Lääne–Nigulat ei pea kujutama ilmtingimata vaid kirikutorni kaudu.

„Kas teeme sümboolika usulise taustaga kihelkonnale või vallale, kus on ka teisi kogudusi peale luterlike?” ütles Naud­re. Pealegi on uus vald suurem kui omaaegne kihelkond.

„Ei ole süvenenud,” vastas Taebla endine vallavanem ja nüüd volikogu liige Ülle Erman küsimusele, kuidas talle pakutud kavandid meeldivad. Ermani meelest piisab, kui konkursi komisjon valib talle seatud tingimusi järgides välja parima kavandi.

„Oleksin oodanud midagi muud,” ütles volikogu liige ja Risti põhikooli direktor Argo Roos. Ta lisas, et ei oska öelda, mis teda härib. „Võib–olla häirib roheline värv.”

Pisut aru pidanud, leidis Roos, et ega võidutööl väga viga olegi: „Kui komisjon on rääkinud heraldikakomisjoniga, mis mul selle vastu saab olla.”

Ent nagu Erman, arvas Rooski, et kui komisjonil oli ülesanne parimad välja valida, siis „mis minu arvamus loeb”.

„Oleksin valinud midagi nüüdisaegsemat, futuristlikumat,” ütles volikogu liige Guido Ulejev. „Aga kolmest [volikogule esitatud] variandist oli see parim.”

Kuidas vallal tulevikus läheb, ei sõltu vapist, vaid inimestest, toonitas Ulejev.

Roosi meelest on nüüd hilja vallarahva arvamust küsida.

„Nüüd peame komisjoni usaldama,” ütles Roos.

Naudre ei olnud nõus avalikustama kõik kaheksa parema hulka valitud kavandid.

Läinud neljapäeval jäid Lääne–Nigula volikogus valla sümboolikakonkursi tulemused kinnitamata, sest vallakodanik Ahto Lääts leiab, et konkursikomisjon on seadusevastane ja komisjon on soosinud võidutööd.

Volikogu leidis, et etteheiteid tuleb analüüsida ja vallavalitsus sai ülesandeks teha Läätse kirjale õiguslik analüüs.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
5 dollars
10 aastat tagasi

Awesome blog post. Awesome.

Mari
10 aastat tagasi

Valge ristiku lehed on väheke teistsugused jälle…Olgu ristikuleht või koguni rapsiõis,kuid on paremaid valikuid.(Ja NATOT pole me vapile ammugi vaja.)OOTAN PARIMAT!

Ahto
10 aastat tagasi

Miks te arvate ,et see on ristikuleht 🙂 ? Kavandi autor ütles 🙂 Tean ,tean ,et heraldikas võib veidi stiliseerida ,aga tegelikult on ristikheina lehed sellised
http://www.benevoles.ee/tiger/J_____________________J____________2011_juuli_punane_marg_RISTIKHEIN__.jpg

Mari
10 aastat tagasi

Kohukesereklaami ei soovi,jah!

Jube
10 aastat tagasi

Selline ristikuleht ja teatud tooni roheline meenutavad miskipärast ühe erakonna sümboolikat,ühe vapimärgiga võiks ikka püüda end veidi distantseerida.

Mari
10 aastat tagasi

Meie arukas ja haritud eksvallavanem , ja Argo Roos,kui asi puudutab kullakotte,siis on tõesti mõistlik küüned enda poole hoida,eks ole ju?

juss
10 aastat tagasi

millegipärast tuli valgevene ja batja lukašenka meelde.
aga see on saavutus omaette, et ei suudeta korraldada lihtlabast konkurssi! mida sellistelt juhtidelt üldse oodata?

Vallakodanik
10 aastat tagasi

Millegipärast jääb mulje,et elamegi nüüd tõelises suurvallas,valla-asju otsustatakse kusagil taga-toas.Ometi oleks vapi valimine kena võimalus rahvast kaasata ja näiteks valla-rahva hääletusele asi panna.Lõpuks on ju vapi mõte
see,et rahvas tema omaks tunnistab.

Mari
10 aastat tagasi

Jah,see kuldmunade pakkumine võb olla ideaalne ettepanek.Oleme me valmis neid vastu võtma??

Mari
10 aastat tagasi

Ei piisa,kui öelda vaid-ei meeldi….Oleks vaja pakkuda ideid,mida on küllaldaselt,kui hakata mõtlema.