Siim Kiisler: Pentus-Rosimannusel ja Tiidusel napib omavalitsuslikku kompetentsi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Siim Kiisler. Foto: Urmas Lauri
Siim Kiisler. Foto: Urmas Lauri
Eile vahendas Lääne Elu BNSi uudist, et Reformierakonda kuuluvad keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannusja kultuuriminister Urve Tiidus jätsid kooskõlastamata Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva regionaalministri Siim Kiisleri algatatud omavalitsuskorralduse reformi seaduse eelnõu.

„Tegemist ei olnud sisuliste või valdkondlike erimeelsustega, küll aga asuti seisukohale, et reformi läbiviimine pole vajalik,“ selgitas regionaalminister Siim Kiisler oma vastulauses. „Neist Reformierakonna ministrite kirjadest on näha, et vastuste koostajatel napib omavalitsuslikku kompetentsi. 10 aastat kasutusel olnud klišeed piiride joonistamisest ja piisava analüüsi puudumisest kuni selleni välja, et reformis ei arvestata piisavalt raamatukogundusega, on juba halenaljakad. Kui sisulist arutelu pidada ei taheta, võibki jääda põhjendusi välja mõtlema, aga ega Eesti elu sellest paremaks ei lähe.“

Siim Kiisler on veendunud, et omavalitsusmaastiku korrastamisest pääsu ei ole ja seda näitab küsitlustes ka elanikkonna tugev toetus. „Kui järgmine valitsus otsustab seda mitte teha, siis kerkib see nii ehk naa juba poole aasta pärast uuesti üles järgmiste riigikogu valimiste ühe olulise teemana,“ nentis Kiisler.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kallis Kata
10 aastat tagasi

Mina oskan küll sulle seletada,miks sa pead omavalitsusse tulema,näiteks kui ema-isa lahkuvad siit ilmast-arvad,et saad klikiga nad üle interneti ära saata,või siis,kui oled tuböi ja tahad midagi ehitada lammutada,ei aita klikkidest-ikka peab vallaametnik ka üle vaatama mida oled kokku keeranud,sest üldjuhul oled ja kui sind õigele teele ei juhita-kontrollita,siis kas põled sisse või kukub maja sulle kaela,nagu Riias juhtus,keegi rumal vallaametnik peab selle eest vastutuse võtma ja kui sa ei viitsi oma vana ema hooldada ja ta on külmas ja kakas siis ikka peab valla sots töötaja ta puhtaks harima ja kõhu täis söötma ja neid asju on veel väga… Loe rohkem »

juss
10 aastat tagasi

kui ise hakkama ei saa, vaadake maailmas ringi, või tuhnige ajaloos. staalin oli kõva tegija.

niikaua
10 aastat tagasi

kui puudub võimalus sellele nn. parteivolinikule volikogus kinga anda, ehk tagasi kutsuda, ei muutu miskit, sest võimule pääsetakse ainult rahva lollitamise ja tühjade lubadustega ja edasi aetakse oma asja

kata
10 aastat tagasi

Kas keegi oskab mulle seletada, miks asja ei saa kõige lihtsamal moel lahendada? Eestis on 15 maakonda maavalitsuste ja maavanematega. Kodanikel on järjest vähem omavalitsustesse asja (net toimib suurepäraselt), pole vaja neid vallakeskusi. 15 maakonda ja asi lahendatud. Miks see ei sobi? Miks neid maavanemaid siis vaja üldse on?

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  kata

kata ,muidugi võiks teha maakonna üheks suureks vallaks . Paratamatult tuleb aga sinna tööle võtta u. 12 sots töötajat ,siis tuleks seal suures vallas moodustada nt Martna piirkonna osakond ,koos mõnede töötajatega jne ,jne . Sellel pole lihtsalt mõtet. Olen põhjalikult uurinud Taani haldusreformi. Peale valdade liitmist ,hakkas KOV töötajate hulk meeletu kiirusega suurenema . Ebaloogiline kas pole ?! Toimus see ,et suurte valdade tekkimisega ,tekkisid igasugused kontroll ja juhendavad organid. Need kirjutasid valdadele põhimäärusi ,aitasid eelarveid koostada ,kontrollisid eelarvete täitmist jpm. Nendele kontrollijatele tekitati keskvõimu juurde veel omakorda kontrollijad. Hullumaja 🙂 Aega läks peaaegu 10 aastat enne ja siis… Loe rohkem »

ätt.
10 aastat tagasi

Irl on valitsuses puudli staatuses,see seletab kõik!

!
10 aastat tagasi

kas see Kiisler on tõesti veel ringi tuiamas)

Lauri
10 aastat tagasi

ja justkui Kiisleril on need kompetentsid kõik olemas aga haldus reform on kümnendat aastata ratas toolis inimseded lahkuvad regioonist. Aga läbi ajaloo on see alati nii olnud et kui mõistus otsa saab siis tuleb hakata pseudoprobleeme lahendama.