Meelis Malk: halva haldusreformi viljasid ja grimasse saame veel kaua nautida

Lääne Elu

info@le.ee

Meelis Malk valimispäeval Kõmsil. Foto: Urmas Lauri

Meelis Malk. Foto: Urmas Lauri

Lugesin tänast Lääne Elu juhtkirja ja olen väga meeldivalt üllatunud, sest  sellega olete tabanud otse naelapea pihta. 

Tõesti Lääneranna vallas ei ole tegu mõne isiku kiusu või ambitsioonidega vaid  haldusreformi käpardliku ja poolsunniviisilise ellu viimisega ja selle tagajärgedega. Maksti ju selle eest ka vallavanematele omal ajal piisav summa (lahkumistasu), et nad ei oleks vastu haldusreformi seadusele.

Mina isiklikult olen viimase kolme  aasta jooksul proovinud anda igal võimalikul viisil riigikogule ja valitsusele sisendit, et  leida kandepinda haldusreformi seaduse muutmiseks. Aga Keskerakond oli ja on jätkuvalt sellele vastu. Ja kõik ettepanekud sumbusid sellesse vastu olemisse.

Tegelikult piisaks kui seal olev valla elanike number oleks 5000 asemel 2500 ja paljud omavalitsused hakkaks kiiresti omi prioriteete ümber vaatama ja piire nihutama.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõtleja
3 aastat tagasi

Miks toimus vana süsteemi lõhkumine ja nüüd tekib pikkamööda vana tagasi nn osavaldade näol?! Kas see suur segaduste tekitamine (nime muutused, piirivaidlused jne) oli mõtekas kokkuhoid või hoopis mõtetu kulu …. vot see on küsimus?!!

Sõna on vaba....hetkel
3 aastat tagasi
Reply to  Mõtleja

Mingit küsimust ei ole, – uued suur-vallad tekitavad juurde uusi ametikohti ja algsest koondamisest ja kokkuhoiust on saanud bürokraatia jõuline kasv, JOKK.

läänerandlane
3 aastat tagasi

Jah just seda kohustuslikku 5000 taga aeti 🙁
Ja Koonga ja Varbla polnud mingil juhul nõus Lääne maakonda tulema… nii see Lääneranna saigi olema..läänekaares mereääres 🙂

Mart
3 aastat tagasi

Tuletage meelde, milline minister haldusreformi korraldas. Õigemini küll ei korraldanud ta midagi.

Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi
Reply to  Mart

Eks see asi natuke “segane” ole, kes korraldas.
Irli Siim Valmar Kiisleri hullumeelsest “tõmbekeskuste” omavalitsusreformist sai reformierakonna Arto Aasa “teemeärariigireformi” minnalaskmise “peenhäälestus”. Kõige lõpuks viisid IRLi ja Reformierakonna jaburduse ellu hoopis Kesikud.

IRLi sigaduse tulemuse näiteks see, et Saaremaal, kus Kiisleri plaani kohaselt hävitati kõik omavalitsused, löödi kaabakerakond IRL valijate tahtel üldse võimult minema – null kohta volikogus. Muhu vald, mis jäi Kiisleri hullumeelsusest puutumata – seal on IRLil erakonnana volikogus valdav enamus.
Kõrvaltvaatajana paistab, et Läänemaal läks asi pekki tänu Suur-usehullusele. ;(

jamps
3 aastat tagasi

fakt on see, et neist endistest valdadest kui täna olemas oleksid ei maksaks keegi enam isegi palka , rääkimata muust. kesikud jagasid vähemalt vallaottidele aastapalga ja see võimaldas laiali minna. keegi kahjuks ei käinud vaid ottidele mõistust jagamas. lasti ikka vana teki pealevedamise mentaliteediga edasi. Ja mida tahta .. koolitused ju tulid samast kohast … reeglid ka ning jagelevad siiamaani. Nad pole tihtipeale küll reformierakondlased, aga laenu ja suurt tegemist kardavad siiani … samas … kui tegeled rahadega või kui ei tegele … mõlemad on tüli põhjused ja viivad ametist. mujal valdades ju proovitud ka kirikutegelastega valdu valitseda .. ja… Loe rohkem »

Arvos
3 aastat tagasi

Ei olnud seda mõttetut jama mitte kellelegi tarvis. Keegi Arto sai mingi kinnisidee korda saadetud.

Peter
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Artol polnud mingut kinnisideed, see oli 15 aastat hapu asi, mida veeretati ning lœpuks oli vaesus nii suur, et enam ei olnud muud teha kui ära suruda. Rahaliselt ju mäletate kuidas jobud 1 milj. Kaupa raha otsisid ja eelarvet kokku ajasid Rõiva juhtimisel. Ja sealt edasi nad ainult makse peksta tahtsidki. Ega midagi pole muutunud .. lainetus on sa ma. Ja ega see lääneranna rahaliselt kobedam ole kui ida virus lüganuse. Vallas 5 kooli, lapsi tekib 2 klassi jagu, hariduskulud pool valla eelarvet ja kisa taevani. Täiesti ükskõik kes grimassitab. Muuseas .. võik grimasside võistluse korraldada ja sellega raha teenida.

laevnik
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Hardo Aasmäe on enne seda reformi oma arvamuse öelnud. Tänadeks on selgunud, et väga ei eksinud.

Mees
3 aastat tagasi

Meelisel on õigus. Rahvaarv on/oli määrav. Tegelikult oli aga reformi alguses selline võimalus, et kokku lähevad Hanila ja Lihula. Aga Hanila juhid olid sellele väga vastu…Jah, ei olnud kokku 5000 inimest, aga kui oleks ikka selgitatud, et ühine ajalugu, naabrid, traditsioonid jne, oleks selle ühisvalla ka saanud. Nüüd aga…mis see meil on ja kus me elame? Lihula inimene ei tunne kedagi Koongast, Varbla inimene aga Virtsust. Kas see on kodutunne?

Sõna on vaba....hetkel
3 aastat tagasi
Reply to  Mees

ei, see on kolhoosi-tunne.

Taadu
3 aastat tagasi

Loksa linn sai küll iseseisvuse saavutada, elanikke 2561, linnapea keskerakondlane

Meelis Malk
3 aastat tagasi

Infoks pean täpsustama, et tegu oli e-kirjaga Lääne Elu toimetusele, kus soovisin kiita juhtkirja adekvaatsust ja pisut selgitada üldist aga ka Lääneranna valla hetke olukorda. Et see kohe niimoodi lehte aga sattus oli meeldiv üllatus.

Maali metsast
3 aastat tagasi
Reply to  Meelis Malk

Huvitav ongi see , et viimasel ajal LE avaldab ka lihtsurelike arvamusi ja mõtteid . Lääne Nigula ajalehest saab ju lugeda vaid artikleid , kus asjamehed (naised ) ennast kiitmast ealeski ei väsi.

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Maali metsast

Kiida ennast ka vähem. Kohe oleks palju parem.

Sõna on vaba....hetkel
3 aastat tagasi
Reply to  Meelis Malk

Sõna sai kohe vabamaks, kui vasak-äärmuslased minema pekstud toimetusest…

Peetrus
3 aastat tagasi

läbiviidud haldusreform on olnud kõige ehtsam riikliku kuritehevuse jälgede varjamise protsess. kõik statistilised aegread andmetest on läbi lõigatud. Seoses maalkondade ja valdade piiride muutmisega ei saa enam üldse aru mis toimub või kuhu suunas me teel oleme. Selle eest tuleks vangi panna.

kui
3 aastat tagasi
Reply to  Peetrus

narvas eesti töörahva kommuun taaskehtestatakse eks siis hakkab juhtuma