Ameerika jääpurjetaja kihutas vette

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

ameerika jääpurjetaja Hal Bowman sõitis täna lahvandusse. Foto: Juhan Hepner

ameerika jääpurjetaja Hal Bowman sõitis täna lahvandusse. Foto: Juhan Hepner
Ameerika jääpurjetaja Hal Bowman sõitis täna lahvandusse. Foto: Juhan Hepner
Haapsalus toimuvate jääpurjetamise maailmameistrivõistlustel osalev ameerika jääpurjetaja Hal Bowman sõitis täna lahvandusse. Vette kukkunud mees pääses õnneks vaid ehmatusega.

Lääne Elule jäi täna Krimmi holmil silma üksik kalda ääres askeldav jääpurjetaja. Temaga rääkima minnes selgus, et tegu on USA võistleja Hal Bowmaniga. Bowman pidi naasma merelt enne teisi, sest oli rajalt välja sõitnud ning sattunud seetõttu lahtisesse vette.

“Sain märjaks,” nentis ta Lääne Elule. Võistlustuhinas oli ta möödunud jääpurjekate rada tähistavatest märkidest. “Vesi ei olnud seal õnneks väga sügav – umbes kaelani. Lisaks on varustus niikuinii veepinnal püsiv” rääkis Bowman. Purjekas saadi tagasi jääle maastikukulguri abiga.

Bowman ütles, et vette sõitmisest kuni kaldale jõudmiseni kulus kokku 20-30 minutit. Veekindlalt riietust ta oma sõnul ei kasuta. “Tavalised tuulekindlad soojad riided, nagu suusatajatel,” rääkis ta. “Täna pole õnneks eriti külm, seega midagi eriti hullu pole,” kinnitas Bowman. Kõige rohkem on ta nördinud selle üle, et tema tänane võistluspäev on sellega lõppenud. “Peab ootama kuni varustus on kuivanud,” selgitas ta. Ameeriklane kinnitas, et plaanib homme kindlasti võistlustulle naasta.

Poolakaid peetakse favoriitideks

Koos Bowmaniga on võistlejaid Ameerikast kohal seitse. Bowman ei soovinud hakata ennustama, kuidas neil kokkuvõttes minna võiks. “Poolakaid peetakse suuremateks favoriitideks, sest neid on rohkem ning võistluskoha olud Haapsalu lahel] on neile geograafilise läheduse tõttu tuttavamad,” jäi ta üldsõnaliseks.

Rajalt väljasõidust hoolimata ütles Bowman, et jää on hetkel veel hea kvaliteediga. “See on küll muutumas pehmemaks, kuid mõned päevad peaks veel täiesti OK olema. Tuult võiks veidi enam olla,” ütles ta. Tema kinnitusel algab jää lagunemine esialgu ikka kalda lähedalt ning merel olev rada püsib kauem.

Maailmameistrivõistluste ootamatu ületoomine Poolast Haapsallu Bowmani ei häirinud. “See on tüüpiline, et sa ei tea viimase hetkeni, kas midagi muutub ja seda võimalust peab alati meeles pidama,” ütles ta. “Meie ala on lihtsalt selline, et asukoht sõltub ilmast,” lisas Bowman.

Jääpurjetamise maailmameistrivõistlused peetakse Haapsalus koos Euroopa meistrivõistlustega. Võistlused peaks kestma 8. märtsini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments