Aivo Paljasmaa: Sotši taliolümpia valgus ja varjud

Madiken

madiken@le.ee

sotsi
Paljude uhkete olümpiarajatiste seas püüab pilku pompoosne jäähall, kus selgub ka hokiturniiri võitja. Foto: sochi2014.com

Kuue päeva pärast avatakse 22. taliolümpiamängud. Sotši tundus esialgu ootamatu talimängude asupaik. Sügaval nõukogude ajal oli arusaam, et suvepuhkust nauditakse Sotšis. Suusatamisest polnud juttugi. Ometi on see võimalik.

Mängud eesti külas

Suusavõistlused peetakse Krasnaja Poljanas, 1500 m kõrgusel mägedes, kuhu on kerkinud nüüdisaegsed spordibaasid. Paik on tuntud Punase Lageda nime all, sinna rändas välja 19. sajandil hulk eestlasi. 1899. aastal loeti eestlasi Sotši piirkonnas neljandaks rahvuseks 565 inimesega. Eespool olid kreeklased, venelased ja tšerkessid.

Viimase rahvaloenduse andmeil elab piirkonnas ligi 800 eestlast, neist paarsada Krasnaja Poljanas ja naaberkülas Esto–Sadokis (Eesti Aiakeses). Kui palju nad eesti keelt räägivad, on iseasi.

Punane Lageda on meile suuresti teada tänu Anton Hansen Tammsaarele. Kirjanik sõitis sinna tervist parandama ja praegu on seal avatud ka tema majamuuseum. Eestlust hoiab seal kandis üleval 76aastane Ugo Reiljan.

Tema poeg, 49aastane Juri Reiljan on aga olümpiaehituste peakorraldaja. Veidi eesti keelt rääkiv mees on sündinud Punasel Lagedal. Ta on juristiharidusega. 2009. aastal tõusis ta Venemaa regionaalministri asetäitjaks, mullu novembris aga juba Venemaa ehitus– ja elamumajandusministri asetäitjaks.

Sotši olümpiarajatistega jõuti ühele poole mullu sügisel ja ROKi ametnikud kiitsid tehtu heaks.

Ühed ülemused korraldavad ja teised kiidavad, aga näiteks Eesti Aiakese elanikud nurisevad. Lähenevad mängud keerasid nende elu pea peale. Tänavaist said raskeveokite parklad, pole enam kõnniteid, kõikjal on pori. Joogivesi on rikutud.

Kallid mängud

Sotši mängud pidid esialgu maksma 12 miljardit dollarit (8,8 miljardit eurot), kuid nüüdseks on summa enam kui neljakordistunud — 51 miljardit dollarit (37,4 miljardit eurot). Need on kalleimad olümpiamängude ajaloos. Näiteks Pekingi 2008. aasta suveolümpiamängud läksid hinnangute kohaselt maksma 40 miljardit dollarit, kuigi täpset summat pole avalikustatud. Suve–OM on aga tali–OM–ist ju märksa mahukam.

Näiteks maksis ligi 50kilomeetrise auto– ja rongitee rajamine Musta mere äärest Adlerist Krasnaja Poljana suusakeskusse 6,5 miljardit eurot ehk rohkem kui 2010. aasta Vancouveri olümpiamängude korraldamine.

Ehitajad on nurisenud maksmata palkade üle. Rahvusvahelistes ringkondades tuntakse muret määratult suurte kulutuste üle ja leitakse, et see on halb eeskuju tulevastele kandidaatriikidele. Enamik riike ei saa seda endale lubada. Tõdetakse ka, et Venemaa on loonud niisuguse taristu, millist Euroopas rajati poolteist sajandit. See mõjub väga imposantselt, šokeerivalt.

Skandaal on puhkenud aga õhku haihtunud miljardite pärast. Venemaal valitsev korruptsioon on neelanud ligi kolmandiku korraldusrahast. 20 miljardit dollarit altkäemaksudeks, seda ei suudeta vist kusagil järele teha.

Avatseremoonia kalleimad piletid maksavad 1120 eurot, odavaimad 134 eurot, jäähoki finaali piletid vastavalt 760 ja 155. Kõige odavamad on aga naiste jäähokiturniiri alagrupimängud, kus kõige kehvemad vaatajakohad maksavad 11 eurot.

Putini mängud

Mängude suurejoonelisus, mis paneb kogu maailma ahhetama, on Venemaa presidendi Vladimir Putini eesmärk olnud algusest peale. Igal venemaalasel peaks uhkus oma kodumaa üle kasvama lausa pilvedeni. Oi, kui magus oleks kõige selle lõpetuseks hokiturniir võita!

Putin käis olümpialinnade valimise puhul ise ROKi isandatele kõnet pidamas ja oma tahtmise ta saigi. Sotši mängude ettevalmistusel hoiab ta pidevalt silma peal ja kui muidu püüab ta maailmale jätta macho–mehe muljet, siis nüüd on ta nõus olnud ka gigoloks hakkama.

Kui algul ilmutas ta vastumeelsust seksuaalvähemuste suhtes, siis inimõiguslaste tugeva protesti tõttu õppis Putin ruttu selgeks uued tantsusammud. Nüüd tuleb välja, et ta lausa armastab geisid ja et tal on nende hulgas häid sõpru.

Samuti nähakse uute tantsusammudena Putini amnestiaid Mihhail Hodorkovskile ja punkbändi Pussy Riot liikmetele. Putini üleöö soojemaks muutumisele vaatamata on mitmed rohkem või vähem tuntud lääne riigitegelased teatanud, et ei kavatse osaleda olümpiamängude avatseremoonial. Fotodele Putini maineetendusest tekivad mõned kriimud.

Üha süvenev Venemaa ja Euroopa Liidu vaheline pinge võib lähiajal lahvatada Ukrainas. Sotši mängude tõttu ei saa Putin selles küsimuses praegu kuigi jõuliselt esineda. Ikka need uued tantsusammud.

Mängud nagu sõjatehases

Olümpiamängude turvalisus on praegu kõige põletavam teema. Turvateenistus neelab hiigelsumma ja on olümpiaajaloo kalleim. Pressi lugedes jääb mulje, et mängude areenile ei lipsa märkamatult ükski hiir, varesest rääkimata. Terroristid võisid näiteks aasta tagasi juba pommi paika panna, et see sobival hetkel lõhata.

Kõige ohtlikumad on üksikterroristid. Naisterroristid ehk mustad lesed (soovivad kätte maksta oma islamivõitlejast abikaasade surma eest) olevat juba liikvel. Salima–nimeline naine lahkus 11. jaanuaril Dagestanist Sotši suunas. Arvatakse, et ta on juba läbinud Sotšit ümbritseva turvatsooni ja valmis ründama. Venemaa julgeolekuteenistus ei ole teda veel leidnud.

Üksiküritajad on ettearvamatud, ülejäänud terroriaktide variandid ei ole aga tõenäolised, sest Sotšit ümbritsevad ja valvavad lausa armeed.

Piirkonda on toodud 30 000 sõjaväelast, 40 000 politseinikku, sõjalaevad ja hävituslennukid. Iseasi on muidugi, kuidas mõjub see kõik tavalisele mängude külastajale.

Kunagised rõõmsad mängud Alpides või Põhjamaal on muutunud jõuprooviks sõjaväe polügoonil. Mis parata, selline on tänase päeva reaalsus. Kogu maailmas.

Kirjutamisel on kasutatud Maalehes, Postimehes ja Päevalehes ilmunud materjale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
10 aastat tagasi

Hea toon näeb ette,et tuleb sarjata olümpiaehitisi,korraldust,Putinit ja kaitsta pedesid.Sport j on selle juures teisel kohal.

Venekaru
10 aastat tagasi

Küll jõuab vinguda.Kui ei ole suusatajaid kelle medaleid ette kokku lugeda siis vingutakse muu üle ja tehakse sellest poliitikat.