Aivo Paljasmaa: Maailma suusatamises troonib Rootsi meeskond

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aivo PaljasmaaMarcus Hellner lausa lendab suuskadel finišijoone poole, Rootsi lipp paremas käes tuules lehvimas. Rootsi kuningas Karl XVI Gustav koos kuninganna Silviaga tribüünil seda vaatepilti nautimas.

Kuningapaarist veidi eemal jälgib rootslaste triumfi Sotši olümpiamängude isa Vladimir Putin, huuled kitsa triibuna kokku surutud. Tema kõrval seisab samuti saatja, peaminister Dmitri Medvedjev.

Peeter Suure kaotus

Seda pilti jälgides läheb mõte vägisi rändama enam kui 300 aasta tagusesse aega. Siis oli suur vastasseis Põhjasõja ajal Rootsi ja Venemaa ehk kuningas Karl XII ja tsaar Peeter I vahel. Narva lahingus lõi Rootsi Venemaad nagu nüüd meeste murdmaasuusatamise teatesõiduski. Hiljem, Poltaava all, võttis Peeter Suur revanši.

Suusarajal tuleb Venemaal seda võimalust veel oodata, Sotši mängudel saab see ehk tõeks lõpualal, meeste suusamaratonis.

Teatesõidu võit näitab riigi tugevust ja praegu on suusatroonil rootslased. Isegi viimaste aegade suurtel valitsejatel norralastel põlved nõtkuvad.

Eesti suusatajad, tegelikult kogu talisport tervikuna oleks Sotši mängudel nagu reanimatsioonipalatisse sattunud.

Teatesõit ilmutas aga mingeid elumärke. Suudavad ka meie mehed sõita ja nii mõnegi koondise selja taha jätta. Tasuks kümnes koht.

Soomlastele on suusatamine kaugelt suurema tähendusega kui lihtsalt sportlik meelelahutus. Isegi möödunud sajandi suurkirjanik Väinö Linna ei pääse oma panoraamromaanis „Siin Põhjatähe all” suusapeatükist, kus avaldub selgesti peategelase koolipoisiaegne isiksuse kujunemine.

Rahvuse au

Sotši mängudel sündis Soome noortele uus eeskuju. Tõsi, 22aastane Iivo Niskanen ei ole seni medalit võitnud (0,2 sekundit jäi 15 kilomeetri distantsil puudu), kuid tema jõuline suusasamm ja pöörane mehemeel avaldus ka teatesõidus.

Telekaadris, kus pikemat kasvu heledapäine Põhjamaa nooruk, juuksed jonnakalt turritamas ja näolihased pingul, Kaukasuse lumise mäeaheliku taustal jõuliselt mööda suusarada libiseb, kumas läbi nagu mõni Akseli Gallen–Kallela talvemaal. Õigemini küll tema eeskujul karmi ja lumerohket Soome loodust kujutanud kunstnike tööd. Nende looduspiltide peale ilmus ka suusataja. Talvesõja päevil trükiti lausa plakateid, kus isamaa kaitsjad tuiskasid mööda lumiseid kaljuastanguid, püss seljas.

Märgiliselt söövitus see pilt sügavalt tollaste, 1930.–1940. aastatel elanud ja võidelnud soomlaste mälupilti. See pilt püsib mälus siiani.

Seda enam mõjus ääretult traagiliselt kogu rahvale oma koondise põrmu vajumine kodustel, 2001. aasta Lahtis peetud maailmameistrivõistlustel.

Soome koondis peaaegu tervikuna oli kasutanud dopingut ja see tuli ka ilmsiks. See oli rahvuslik tragöödia, valupistet südames tundsid kõik alates presidendist ja lõpetades kõige lihtsama palgiparvetajaga.

Siiani ei taha soomlased sel teemal rääkida, liiga valus on. Valus on, kui nende kangelasi, suuskadel isamaakaitsjaid maailma silmis häbistatakse.

Tahaks väga loota, et Iivo Niskanenist sirgub lähiaastail Soome rahva uus kangelane, kelles nähakse peale spordisangari ka oma rahva au ja väärikuse taastajat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
73 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
bicyclingjoe.com
9 aastat tagasi

星の数ほどあるワインから何を選べば良いのか分からない、
bicyclingjoe.com

abercrombie jogging
9 aastat tagasi

Abercrombie a marseille – Yakaz Acheter vendre
abercrombie jogging

parka abercrombie
9 aastat tagasi

ABERCROMBIE AND FITCH-Design de produits, PLV et devanture pour les produits de la nouvelle gamme unisexe "SPECIFIC" d'Abercrombie & Fitch : gel visage désincrustant .
parka abercrombie

abercrombie barcelone
9 aastat tagasi

Abercrombie & Fitch recrute à Paris les 14 & 15 octobre 2010 .
abercrombie barcelone

isldev.com
9 aastat tagasi

・店頭ディスプレイ
isldev.com

Replica Michael Kors Clutches
9 aastat tagasi

Fashion perpetuates the image of the slender woman being the ideal feminine and can sometimes have significantly detrimental effects. Due to the mass production of clothing, it has become easier for the fashion industry to encourage women to be slender (Macdonald, 1995, p208). Many of the most fashionable garments are not made larger than a woman’s Australian size fourteen. This encourages women to diet and exercise in order to lose weight, a trend also encouraged by the many advertisements involving slender women. One disturbing result of society’s fascination with being thin has been the rise in eating disorders, including anorexia… Loe rohkem »

scarpe online hogan
9 aastat tagasi

Lycos offerte per puma confronto prezzi, offerte Shopping
scarpe online hogan

stefanosnorfolkisland.com
9 aastat tagasi

とりあえず可愛い傘買うと雨降っても外出るの億劫じゃなくなるよねってはなし今持ってる和傘が壊れたら新しいの欲しいな!って言うのはたくさんあるんだけど、
stefanosnorfolkisland.com

cheap jordans
9 aastat tagasi

I’m impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your notion is outstanding; the concern is something that not sufficient folks are speaking intelligently about. I am quite happy that I stumbled across this in my search for some thing relating to this.
cheap jordans

cheap jordans
9 aastat tagasi

Following study several of the blog posts on your web site now, and I genuinely like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will likely be checking back soon. Pls take a look at my web webpage as well and let me know what you think.
cheap jordans