Lauri Luik: Elujärje parandamise aasta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lauri Luik

Järgmise aasta riigieelarve on vastu võetud ning vaatamata jätkuvatele väljakutsetele maailmamajanduses oleme kokku saanud päris hea seaduse, kirjutab Läänemaalt riigikogusse valitud Lauri Luik.

Eelarve prioriteediks on inimeste elujärje parandamine, võimaldades suurendada pensione ja riigi heaks töötavate inimeste palku. Keskmisest enam tõusevad kultuuritöötajate, õpetajate ja hooldustöötajate palgad.


Eelarve kulude kogumaht on 8,1 miljardit eurot, mis on eelmise aastaga võrreldes pea 400 miljonit eurot rohkem. Eelarve on tasakaalu lähedal, kuigi nominaalselt on see 0,4 protsendiga SKPst siiski veel puudujäägis. Eesmärk on hakata taas valitsussektori reserve koguma alates 2016. aastast.

Eesti riigirahanduse seis on hea ning meie majanduse olukord püsib mõõdukalt optimistlik. Valitsussektori võlakoormus on endiselt Euroopa Liidu väikseim, mis seab meid võlgu elavate riikide võrdluses eelisseisu, kuna me ei pea raha kulutama kõrgete laenuintresside maksmiseks. Tööpuudus on langenud. Toimunud on olulised uuendused haridusvaldkonnas ning märkimisväärsed investeeringud on läinud energiasäästu arendamisse. Sellele vaatamata tuleb tööturu, hariduse ja energia valdkondadesse jätkuvalt panustada.


Oodatust kiirem palgatõus ja tööpuuduse vähenemine võimaldab tõsta järgmisel aastal pensione keskmiselt 5,8 protsenti. See on suurim pensionikasv viimase kuue aasta jooksul. Aastas lisandub pensionärile keskmiselt 240 eurot, mis tähendab iga kuu 20 euro võrra suuremat pensioni.

Samuti tõstame toimetulekutoetusi 90 euroni kuus. Absoluutses vaesuses elavate leibkondade arv väheneb ca 5000 võrra. Loomulikult ei saa me sellega lõplikult rahule jääda, mistõttu töö inimeste elujärje parandamiseks jätkub.
 
Sel aastal tõusid kultuuritöötajate palgad keskmiselt 4,4 protsenti ning palgatõus ootab kultuuritöötajaid ka järgmisel aastal. Õpetajate alampalk tõuseb praeguselt 715 eurolt 800 euroni.
 
Algab Eesti Kunstiakadeemia ehitus ning Haapsalu eeskujul jätkub riigigümnaasiumide arendamine. Gümnaasiumid ehitatakse Võrru, Pärnusse, Jõhvi ja Tartusse.

 Kasvavad ühistranspordi dotatsioonid võimaldavad tagada transporditeenuse kogu riigis vähemalt tänases mahus, seejuures piletihindu tõstmata. Haapsalu raudteega läheb veel aega, kuid töö raudteeliikluse taastamise nimel jätkuvalt käib. Peagi kinnitame riigikogus transpordi arengukava, kus Haapsalu raudtee taastamine on arendusprojektina ära mainitud. See on väike, kuid tähtis samm raudtee taastamise protsessis.

Tuleval aastal hakkab Haapsalus inimesi sõidutama uus rong. Oleme riigieelarvesse planeerinud raha, et soetada linnale väike ratastel turismirong, mille marsruut hakkab läbima linna kaunimaid paiku. Järgmisel aastal saab Haapsalu ka uue tänavavalgustuse.
 
Üsna peagi saavad Haapsalu Viigi kooli lapsed mängida uuel palliplatsil ning Nõva põhikooli noored oma õppetöös kasutada uuenenud arvutiparki. Riigieelarves on raha ka Variku külaseltsi arendamiseks.
 
Kohalikele omavalitsustele (KOV) on plaanis eraldada avalikult kasutavate teede hoiuks 10 protsenti kogu teede rahastamise mahust. Kohalike teede hoiuks läheb otse KOVidele kokku 28 miljonit eurot.
 
Kaitse-eelarve püsib tasemel 2% SKTst, et tugevdada Eesti esmast iseseisvat kaitsevõimet ja NATO kollektiivkaitse võimekust.



2014. aasta on liikumisaasta, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust kehalise aktiivsuse olulisusest ning tuua järjest rohkem inimesi liikuma. Investeerime läbi RMK üle 6 miljoni euro metsadesse loodavatesse ja metsades olevatesse matka- ja terviseradadesse ning loodusharidus- ja puhkevõimalustesse.

Töötame selle nimel, et inimeste elu läheks ikka paremaks. 2014. aasta riigieelarve on üks oluline samm sel teel.

Lauri Luik
Lauri Luik,
riigikogu kultuurikomisjoni liige, Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Merka
10 aastat tagasi

vist eelmised valimised läksid tal väga nihusti.. rahvas on vist lõpuks aru saanud, mis aferistiga on tegu.. minu teada sai ta mingid napid mõnikümmend häält – sugulastelt, tuttavatelt ja vist ka mõnelt õllesõbralt.. igaljuhul omad vitsad tümitavad.

veel kodanikule
10 aastat tagasi

Tee endale selgeks, mis asi see poliitika on. Kodus peenart võid üksinda rohida.

Palk
10 aastat tagasi

Lastetoetus, palga alammäär ja hooldajatoetus on inimeste üle naljaheitmine.

penskar urmas
10 aastat tagasi

Ah,et pinssi 20 euri kuus juurde ja halleluuja?! Ansipile 1201 kuus juurde, Etsile 1134, lastetoetus on 19 euri kuus, alampalgale lausa 35 otsa – kas siin ka mingit loogikat ja öigust on peale protsendimängu?! Nn.rahvaesindajatest rääkimata.

kodanikule
10 aastat tagasi

Väga loll jutt sul. Tead sa üldse midagi poliitikast ja Riigikogust. Tundub, et ma vanema inimesena tean natuke rohkem ja võin sulle ka teada anda, et rahvaesinadjate tegemistest saab ülevaate siit: http://www.riigikogu.ee. Kui sul huvi ja tahtmist, tutvu, millega seal tegeletakse. Ajalehtedest, kui neid lugeda, saab ka mingi ülevaate.

vanem inimene
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

väga õige, vanem inimene, Luige poliitika käibki nii et ise midagi ei tee, ehib end võõraste sulgedega. Meile sellist poliitikut vaja pole. Vanem inimene on äkki Luigekese vanaema, kelle käest aegajalt kuldmünte pudeneb

kodanik
10 aastat tagasi

Lääne Elu võiks väikese uurimuse teha ja Luige käest avalikult aru pärida. Lõpuks oleks aeg hakata huvi tundma, millega siit valitud riigikogulased üleüldse tegelevad. Minu jaoks on see Luik äärmiselt jälk vennike, tõeline libedik.

linlane
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Talle on ju küsimusi esitatud. Ta lihtsalt nendele ei vasta ja ongi kõik. See mühakas on minetanud igasuguse vastutustunde.

https://online.le.ee/2012/09/25/lauri-luik-kolmkummend-viis-kusimust-seitse-vastust/

ausalt
10 aastat tagasi

See tont voiks vait olla, proovida ka elus tood,mis siia riiki maksude naol sisse tooks midagi

rattur
10 aastat tagasi

Millal tuleb kergliiklustee Taeblast Rannakülani? Mis kuupäeval? Millal Taeblast teisele poole Palivereni? Ristini?

To Läänlane
10 aastat tagasi

Unustasid olulise teema, Eesti riik soovib hakata kõvasti kaitsevõimet tugevdama ja luua salajase luurekeskuse ning hankida 6 miljoni euro eest droone. Härrased poliitikud unustavad lihtsa tõsiasja, et selleks ajaks kui droonid kohle jõavad pole enam kedagi kaitsta. Kõik kellel jalad vähegi kannavad on droonide kaitsva tiiva alt pagenud väljamaale.

Läänemaalt
10 aastat tagasi

Herr Luik! Tahaks ikka teada põhjust, miks nn katuseraha ei jätkunud mujale kui äpardunud Nõva vallale ja niigi jõukale Haapsalu linnale? Nt isegi Hiiumaa sai kordades katuseraha rohkem kui Läänemaa. Miks nn katuseraha nt Lihulal vallale ei jätkunud? Uuri natukene katuseraha jaotust maakondade vahel. Oled Eesti Koolispordiliidu juht ja miks pole aastakümnete jooksul saanud selgeks noortetreenerite palga teema? Käesolev aasta on kuulutatud liikumisaastaks 2014, kuidas riik toetab liikumisharrastuseks vajalike kohalike sportimisrajatiste rajamist-ehitamist? Poliitikud ütlevad, et kohalike sportimisrajatiste ehitamine on kohalike omavalitsuste ülesanne, samas lisandub pidevalt kohalikele omavalitsustele täiendavaid ülesandeid, mida tuleb rahastada kohalikust eelarvest ilma, et riik lisavahendeid selleks eraldaks.… Loe rohkem »