Haapsalu sai kammersaali

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile Läänemaa ühisgümnaasiumi uuel kontsertklaveril musitseerinud Jüri Ilves hindas pilli kõla helgeks ja selgeks. Foto: Helen Viispert
Eile Läänemaa ühisgümnaasiumi uuel kontsertklaveril musitseerinud Jüri Ilves hindas pilli kõla helgeks ja selgeks. Foto: Helen Viispert
Eile Läänemaa ühisgümnaasiumi uuel kontsertklaveril musitseerinud Jüri Ilves hindas pilli kõla helgeks ja selgeks. Foto: Helen Viispert

* Haridusministeerium ostis Läänemaa ühisgümnaasiumi aulasse kontsertklaveri

Haridusministeerium ostis Läänemaa ühisgümnaasiumi aulasse täiesti renoveeritud Estonia kontsertklaveri. Nüüd saab Haapsalus korraldada kõrgetasemelisi kammermuusikakontserte.

„Mõnus pill, väga mõnus,” ütles pianist Jüri Ilves eile pärast kahe pala mängimist uue klaveri kohta. „Ta vastab sellele, mida sa tahad.”

Kontsertklaverit on ühisgümnaasiumi direktor Leidi Schmidt kooli suurepärase akustikaga aulasse soovinud kooli asutamisest peale.

Et haridusministeerium klaveri soetamiseks raha eraldab, sai kool ühisgümnaasiumi juhiabi Katrin Seppeli sõnul teada detsembri alguses.

„Et meil nii hästi läks, on Leidi Schmidti tohutu töö. Üle Eesti on koolid klaveritega hädas, koguvad näiteks vilistlastelt annetusi,” ütles ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja Karin Lükk–Raudsepp.

Korraldati lihthange, ühispakkumuse esitasid Kaskaad Invest OÜ ja Klaverimeister OÜ. Nende pakutavat pilli proovimas käinud Haapsalu muusikakooli klaveriõpetajad Jüri Ilves ja Mart Kuus hindasid klaveri sobivaks. „Kui poleks sobinud, oleksime edasi otsinud,” sõnas Ilves.

Tegemist on täiesti renoveeritud Estonia kontsertklaveriga. 23 880 eurot maksnud klaveril on lihvitud kõlalaud, paigaldatud maailmatasemel mehhanism ja vahetatud virblid, haamrid, polsterdus ja keeled.

„Sisult tuttuus,” ütles Jüri Ilves. „Uus mehhanism on tunda, see vastab pianisti soovidele.”

„Vanast pillist on alles metallraam ja korpus. Võib öelda, et see on 2012. aasta pill,” ütles ka Klaverimeister OÜ omanik Fred Proso.

Proso sõnul on 1980ndate alguses valmistatud klaver pärit Heino Elleri nimelisest muusikakoolist, kus see vahetati uue vastu.

„Haapsalul on nüüd oma kammersaal. Võime seda saali ja seda pilli välja pakkuda — kõik on olemas,” sõnas Jüri Ilves.

„Suur asi tervele linnale,” sõnas ka Karin Lükk–Raudsepp.

Renoveeritud Estonia kontsertklaver on ka Haapsalu kultuurikeskuses, kuid kultuurikeskuse saal pole kammerkontsertide andmiseks akustika poolest sobiv.

Jüri Ilvese hinnangul on kultuurikeskuse klaver natuke mahedama kõlaga, ühisgümnaasiumi pillil on „täielikum, suurem, helgem ja selgem kõla”.

Ühisgümnaasiumil on koos Haapsalu muusikakooliga plaanis korraldada uue klaveri esitluskontsert. „Millal, veel ei tea,” ütles Lükk–Raudsepp.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
girls shoes
10 aastat tagasi

Really informative article. Keep writing.

server rack shelf
10 aastat tagasi

I really like and appreciate your post.Really thank you! Cool.

individual health plans
10 aastat tagasi

Appreciate you sharing, great article post.Thanks Again. Awesome.

online business
10 aastat tagasi

A round of applause for your blog.Much thanks again. Will read on…