Juhtkiri: Uued käsulauad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läinud nädalal said maavalitsused majandusministeeriumist halva uudise. Ministeerium tahab lükata maakonnalinnade bussiliinide ülalpidamise täies mahus omavalitsuste kaela.

Kui ühistranspordiseaduse eelnõust saab tuleval aastal seadus, tuleb Haapsalu linnal maksta kolme linnaliini pidamiseks praeguse 75 500 euro asemel 168 500 eurot. Maast seda raha ei võta, see tuleb leida mingi muu tegevuse arvel. Kas panna kinni üks lasteaed? Sulgeda muusika– ja kunstikool? Mõtteainet, millistest avalikest teenustest loobuda, peaks jätkuma.

Ilmselt peab üle vaatama praegused bussiliinid ja bussisõidutiheduse. Kui juba praegu kirutakse liiga harva sõitvaid busse, siis uue korra kehtides jääb sõite veel harvemaks. See vähendab omakorda sõitjate hulka. Et kuidagi välja tulla, tuleb tõsta pileti hinda. Kokku tõmmata liine. Jälle väheneb sõitjate arv. Veel rohkem inimesi sõidab tööle, koju, poodi autoga. Veel rohkem viiakse lapsi kooli ja trenni autoga. Kas see oligi ministeeriumi eesmärk?

Huvitav oleks teada, kui kaua omavalitsused vastu peavad, kui nende rahakotti viilitakse aina õhemaks, kohustusi aga pannakse aina juurde? Haapsalul on veel vedanud, sest praegune liinileping lõpeb 2017. aastal ja linn saab armuaega. Kuidas aga tulevad omadega välja linnad, kus juba tuleval aastal lõpevad liinilepingud? Mille arvel kraapida kokku sadu tuhandeid eurosid bussiliinide ülalpidamiseks?

Ja mis peamine — mida kavatseb ministeerium linnaliinide pealt kokku hoitud rahaga peale hakata?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanikule
10 aastat tagasi

Tunned vist kohalikke olusid väga kehvasti.Võtsin ette Haapsalu linna volikokku kandideerijate nimekirjad. Kohe näha, et vähe on kandideerijate seas erakonna liikmeid. Enamus nimekirjadest pannud kokku sõpruskonnad, kel ühesugused huvid. Eristub tugevalt pluffijate seltskond, eristub töötegijate huvigrupp, omaette sõpruskonna moodustavad vingujatest endakiitlejad. On ka seesuguseid, kes ühe erakonna liikmed, aga kandideerivad teise erakonna nimekirja, mis veelgi kinnitab, et liitunud on need huvigrupid, kes tahavad Haapsalu elu edasi viia omal moel. Mis puutub siia Toompea? Seal omad mängud millega siinsetel samanimelistel vähe pistmist. Soovitan – ärge hüpake kõrgele, tegelege kohalike probleemide lahendamisega ja ärge nähke tonti seal, kus seda ei ole.

kodanik
10 aastat tagasi

majandus- ja regionaalministrid on mõlemad IRL. Paluks nüüd Haapsalu linnapeakandidaadi Merle Mäesalu kommentaari- kuidas suhtub IRL regionaalpoliitikasse ning milliseid konkreetseid samme selle toetamiseks teha. Praegu ma ütlen küll, et IRL inimesi lihtsalt juba sel põhjusel valida ei saa, et see erakond tegutseb selgelt maa-elu ja piirkondade väljasuretamise liinil. Ja siin kahjuks Merle Mäesalu meeldiv isiksus ei oma mitte mingisugust tähtsust. Poliitilisi otsuseid ja rahajagamisi (ka omavalitsustele) teeb iga partei kontor ja ladvik. Tuleb valida selliseid erakondi ja nende nimekirjades kandideerijad, kes oma tegevuses reaalselt inimeste vajadustega arvestavad ja ka midagi kohalikul tasandil ära saavad teha.

Heidi
10 aastat tagasi

Kui majandusminister “keelab-käsib-poob ja laseb,” kus siis regionaalminister on? Meenub vana anekdoot-nali: “Kui Jumal möistust jagas, siis sportlased olid trennis…” Tunnen paljusid tarku sportlasi ja antud kontekstis ei taha kedagi solvata, näide on kujundliku taotlusega…
Isand REGIONAALMINISTER, kus Teie olite, kui neid otsuseid tehti???
Paratamatult tekib küsimus, kas majandusminister Parts on unustanud, et hetkel Ta ei ole PEAMINISTER…

ätt.
10 aastat tagasi

Varsti saate riigilt targa soovituse-käige jala ! Soovitustega ei olda Toompeal kitsid sest rahaline seis on iga aastaga nutusem.Hr. Ligi juhtimisel Ansipi lipu all edasi pankroti poole.On üks väljapääs ja unelm-kui saaks Tallinnas piruka enda kätte vot siis lööksid pirrud kahest otsast ……..!

korraldajatele
10 aastat tagasi

Oma ühiskonna ülesehitada ei suuda sest eelarve tasakaal seda ei võimalda. Aga eks Partsu Juhm ja Kerli Nilbi nõustatud regionaalminister selle otsuse taga kõlgu. Vali veel teisi sinna toompeale. Aga lausingu skandaali valguses on seda kõike ju väga hea korraldada. Valitsuse enesekindlus sellistes teemades näitab seda et rahvas on võimu jaoks pandav part nagu VIK seda väljendas.

eks
10 aastat tagasi

kingitakse kreekale, oleme uhked, kodukulud alla, erinevus rikastab