Haapsalu liinibussid jäävad riigi toetusest hoopis ilma

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

* Majandusminister tõmbas tasuta bussisõidu plaanile kriipsu peale

Ühistranspordiseaduse eelnõu paneb maakonnalinna bussiliinide ülalpidamise täies mahus linnavalitsuse peale ja kui linn siis veel tahab, võib ta teha sõidu kõigile tasuta.

Sellise sisuga kirja saatis majandusminister Juhan Parts läinud nädala lõpus kõigile maavanemaile.

Parts juhib tähelepanu riigikogu menetluses olevale ühistranspordiseaduse eelnõule, mille kohaselt loobub riik maakonnakeskuste liinibusside doteerimisest. Eelnõu peaks jõustuma tuleval aastal.

Seni on linnaliine käsitatud avalike maakonnaliinidena, sest enamikus linnades sõidavad bussid linnapiirist välja. Haapsalus näiteks lõpeb üks liin Rohukülas, teine Herjavas.

Nende liinidega tegeleb maavalitsus, kes valib konkursi teel liinivedaja. Avalikke liine doteerib riik.

Lääne maavalitsus on sõlminud Haapsalu linnaliinide lepingu M.K Reis–X–iga.

Haapsalu peab leidma 170 000 eurot

Nüüd ütleb Parts, et ebavõrdsus tuleb kaotada. Eestis on linnu, nt Valga, Tartu ja Narva, kus linnaliinibussid sõidavadki ainult linna piires ja seal riik bussisõitu ei toeta.

Ühistranspordiseaduse eelnõu ütleb, et linnaliin võib teatud ulatuses kulgeda ka linnapiirist välja teise omavalitsusse, jäädes ikkagi linnaliiniks. Sellist liini riik ei finantseeri, sest omavalitsuse ülesanne on korraldada kohalikku elu ja selle hulgas ka ühistransporti.

Haapsalule ja mitmele teisele linnale, nt Kuressaare ja Põlva, tähendab see, et seaduse jõustudes tuleb linnal endal hakata linnaliine ülal pidama.

Haapsalule tähendaks uus kord praeguse liiniveolepingu põhjal ligi 170 000 euro suurust väljaminekut aastas praeguse 75 500 asemel.

Haapsalu peab maksma täies mahus linnaliinibusside eest pärast 2017. aastat, mil leping M.K. Reis X–iga lõpeb.

Tasuta bussisõidust ei maksa enam unistada

Samas kirjas hoiatab minister, et ministeerium ei aktsepteeri kokkuleppeid maavalitsuse ja omavalitsuse vahel, mis kehtestavad riigi doteeritud liinidel tasuta bussisõidu.

Minister lisab, et kui omavalitsus tahab, võib ta tasuta ühistransporti korraldada, aga ainult täielikult oma eelarvest, riik selleks raha ei anna.

See on ka vastus Haapsalu linna ja Ridala valla soovile kehtestada kolmel linnaliinil tasuta bussisõit. Linn ja vald olid valmis kompenseerima bussifirmale piletitulu. See tähendanuks Haapsalule ja Ridalale kahe peale umbes 53 300 euro suurust lisakulu. See lisanduks praegusele 75 500 eurole.

Juhan Parts kirjutab maavanemaile, et omavalitsused maksavad juba praegu liiga vähe õpilaste, pensionäride jts sõidusoodustuse kompensatsiooni. Kui omavalitsused toetaksid liinivedu rohkem, saaks pileti hinda alandada või vähemalt vältida hinnatõusu.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et enne valimisi nad tasuta bussisõiduga rohkem ei tegele.

„Juhan Partsi ajal Haapsallu tasuta sõitu ei tule, sest sõda majandusministeeriumiga käiks meile üle jõu,” kommenteeris linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid, nimetades Partsi suhtumiset arusaamatuks ja poliitiliselt väiklaseks. „Tasuta ühistranspordile tõmmatakse poliitiline sein ette.”

Maavanem Innar Mäesalu ütles, et ühistranspordiseaduse eelnõu on ministeeriumides kooskõlastusel. Maavalitsustele tutvustatakse eelnõu 7.–8. novembril.

Mis maksab linnaliinide ülalpidamine

Haapsalu linnaliinide kogumaht on 270 000 liinikilomeetrit.

Bussifirma saab avaliku liiniveolepingu alusel 222 100 eurot aastas, sh:
* toetus riigieelarvest 42% (93 200 eurot)
* omavalitsuse toetus 34% (75 500 eurot)
* piletitulu 24% (53 300 eurot)

Ühistransporti korraldavad ise linnavalitsused Pärnus, Tallinnas, Valgas, Tartus, Narvas ja Kohtla–Järvel. Teistes linnades korraldab avalikku liinivedu maavalitsus.

Piletihinnad linnaliinidel varieeruvad Eestis 0,45 eurost ühe euroni. Haapsalus on pilet 70 senti.

Kuupileti hinnad jäävad 7 ja 72 euro vahele. Haapsalus on kuupilet 16 eurot.

Allikas: Lääne maavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
42 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tundub,et
10 aastat tagasi

…..kommunism veel niipea õnneks ei tule.Olen kogu aeg imestanud nende naiivsete üle, kes usuvad tasuta sõidu võimalusse. Need narrid pole endale selgeks teinud,et kulud jäävad ikka ja mõnede sõidulusti maksavad kinni KÕIK maksumaksjad. Ka need,kes ise bussi ei kasuta. E. maakeeli toimub raha ümberjagamine….

naiivitar
10 aastat tagasi
Reply to  Tundub,et

kommunism on osadel ammu käes, kes saab raha maltsa kasvatamise eest, kellele kingitakse kuluhüvitised, kes sai pool toompead ära ärastada, kes kirjutab kõik endaga seotud kulud firma arvele, kes jagab meie ühisraha oma sõpradele, kes kasutab oma ametiautot nagu isiklikku

***************
10 aastat tagasi

Pada sõimab katel mustad mõlemad.

Kodanik
10 aastat tagasi

kodanik kodanikule. ära sa arva et sinu leivaisake vabariigi valitsuses puutumatuks jääb. parempoolsed loodavad oma suurtele valedele ja e-valimitele, aga kui tekib seekord serveris viga..;) ära täna rohkem öllekasse mine.

Kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Kes see minu leivaisake küll olla võiks? Seni olen oma leiva teenimisega ise hakkama saanud. Kogu see Karilaiu jura meenutab mulle NLiidu aegu, kus endal polnud midagi välja pakkuda, küll aga pidi pidevalt sõimama ameerika impesrialiste ja teisi selliseid. Mida on Karialid Haapsalus teinud? Peale mõne ministri lauskriitika, sh kirikus, pole mulle midagi silma hakanud. Koosolek korstna juures, mõned utoopilised lubadused, mida veel?

Annaks
10 aastat tagasi

kõigevägevam, et me Karilaiu js Suklese mõtteid kuulda ja näha ei saaks ja vaesekesed ise ka kähku hoolitsuse alla saaksid. Tekst nagu 1930ndate venes ning silmaring nagu …auk.

Jaanus
10 aastat tagasi

Riiki ei maksa siin väga abstraktselt kujutada, see kes jälle kohalikele omavalitsustele sikku korraldab on konkreetse nimega isik – Juhan Parts. Ta kuulub IRLi ja ta on majandusminister juba liigagi kaua. Tüli võtab ikka tema üles. Mind üllatab kuidas üks kandidaat tahab maalida kohalikust omavalitsusest nii negatiivse pildi ja riigist. IRL-i lubadused nagu a la kodukulud alla on läinud kohalikele omavalitsustele rängalt maksma – iga lasteaed ja kool maksab üha rohkem. Ma mõistan miks üritab IRLi liige meeleheitlikult meeldida IRLi ministrile. Mulle selline käitumine ei sobi. Ma tõesti ei saa aru miks meil on vaja maavalitsust? üle 10 000 inimese… Loe rohkem »

Heidi
10 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Kas Isand Parts on rahvuselt lätlane? PART(S)? Ongi 100% poliitiline part? Pidime ju valima inimesi, mitte parte?

100%
10 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

jaanusega nõus, part/s on rahvale üüratu kahju tekitaja, lipitsemine välismaiste mogulite ees, kohalikele omavalitsustele enamuse riigi ülesannate kohustuste kaela panek, majanduslanguse ja kasinuspoliitika ettekäändel omavalitsuste suhtes igasuguste kärbete teostamine ja endise olukorra taastamise lubaduste unustamine, sealjuures aga EL-le lahkelt kõiksugu tagastamata laenude kinkimine näitab selgelt hoolimatust oma rahva vastu

Jaanusele
10 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Teil Urmasega on mõtteid? Kas selle Urmasega, keda sa oma üllitises laiskvorstiks nimetad, või on silmapiiril mõni uus Urmas? Miks te neid mõtteid neli aastat vaka all olete hoidnud ja alles paar kuud enne valimisi välja käite? Mõtetest üksi kipub väheks jääma, vaja oleks ka tegusid aga neid teil ei ole. Peale irl minitrite kirumise pole rahvas sinult ainumasti mõistikku mõtet kuulnud. Kriitikaga Partsu ja Aaviksoo aadressil võib isegi nõustuda, aga meie ootame teilt tegusid Haapsalus. Hapsalu koolide 77 ja 88 koht ei ole Aaviksoo süü.

Kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

4 aastat olete logelenud ja nüüd on teil plaan, kuidas vabariigi valitsusele ära teha… Ärge igaks juhuks enam peale võtke.

Heidi
10 aastat tagasi

Kui see arutelu emakeeles tekitab pingeid ja mittemöistmist, siis jätkan arusaadavas-tölgendamatus keeles… “quod cibus est aliis, aliis est venenum…”

:D
10 aastat tagasi

Ei tea, miks mind sinna lehte topiti? 😀

tõmbame
10 aastat tagasi

isamaamüüjatele vee peale

Heidi
10 aastat tagasi

Majandusminister Parts on vist unustanud, et Ta pole enam peaminister, kes “keelab-käsib-poob ja laseb…” Küll aga tahaksin küsida, kus on-oli regionaalminister, kui neid küsimusi arutati-otsustati???
Kuhu need “tömbekeskused” peaksid tekkima, kui pole millegagi liikuda? Vöib-olla peaksime kinnitama enda keha külge magneteid, et Maa loomuliku külgetömbejöuga edasi-tagasi liikuda??? Nagu tömblukud!!!
PS! Vanaduspensionärid saavad tasuta söita, samuti nägemispuudega invaliidid (nemd ei käigi eriti väljas)! KÖIK TEISED invaliid-pensionärid maksavad 100% piletiraha nii Haapsalus kui mujal Eestis, va Tallinnas!!!

Jaan
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

Käisid vahepeal keskerakonna koosolekul vä? Tasuta bussisõidu idee oli toores, sellisena ei saanudki see läbi minna. Suklesel ja Karilaiul oli vaja end korraks pildile saada, muud ei midagi. Ausalt õeldes on veidi kurb vaadata, milline tola Suklesest on saanud.

Kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Jaan

tulid just IRLi koosolekult?peale siunamise muud tarkust ei saanud?

Heidi
10 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Linnapea Urmas Sukles on tark mees ja teab, mida ütleb-mötleb…
Tinglikult vöikski jagada inimkonda kaheks: kanad ja kotkad!!! Ühed nokivad, mida ette antakse, lennata suudavad vaid örrele ja kui vaja nokivad üksteist surnuks!!!
Kotkas alustab elu ka pesast, kuid töuseb ükskord ka körgustesse, elab oma elu ja muigab väikluse ja kanakarja üle…
Eks valimised näita, kui “tola” (Teie väljend) keegi oli vöi on…

Heidile
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

Sa Heidi oled üsna kohtlase jutumaneeriga.

Heidile
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

Mida sina, haige mutt, PS-itad, jutumärgistad ja kasutad pidevalt suuri tähti?Häbematult madal kirjaoskus ning sihitu tekst. Oksele ajad juba!

Heidi
10 aastat tagasi
Reply to  Heidile

Loomariigist lähtuvalt ongi mutt kirjaoskamatu ja okserefleks on ka elu loomulik osa!
Kirjavahemärke olen harjunud kasutama ametis, kus on vajalik korrektne kirja- ja könekeele oskus!
Niisama klaviatuuril toksimist-nokkimist ei oska ja ei huvitagi!
Kui ei meeldi, soovitage tuttavale buliimikule lugemiseks, siis ei pea sörmi ka kurku toppima! Jöudu nokkimisel, “kanakari”…

valija
10 aastat tagasi

Saagu Karilaid enne haapsalulaseks ja siis hakaku siin seletama.