EMT ja Elisa katavad kiire internetileviga kogu Läänemaa

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kiire 4G internetileviga on Läänemaa katnud EMT ja Elisa; Tele 2 on kahekordistanud 3G kiirust ja lisanud Haapsallu kolm uut 3G saatjat.

EMT–l on Läänemaal 4G levi tänavu juunist. Augusti keskpaigast katab Läänemaad ka Elisa 4G leviala.

Elisa on rajanud Läänemaale 15 uut LTE800 tugijaama, mille kaudu jõuab mitu korda kiirem mobiilne internet iga läänlase koju, teatas Elisa suhtekorraldaja Merike Lipu.

Elisa võrgujuhi Andrus Kaarelsoni sõnul on mobiilse interneti kasutuskogemus 4G võrgus kümme korda parem 3G omast.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp soovitas neil, kes mõtlevad mobiilse interneti peale, mõelda juba 4G peale, isegi kui tundub, et 3G kiirustest ja võimalustest piisab.

„Kasutusharjumused ja vajadused on kiired kasvama ja 3G võib varsti kitsaks jääda,” ütles Kaja Sepp.

4G võrgus on suurem kiirus ja suurem maht, praegu on veel ka vähem kasutajaid. Kaja Sepa sõnul on see tähtis, sest mobiilne internet on ressurss, mis jaguneb piirkonna kasutajate vahel.

4G lubab kasutada teenuseid, mis 3G võrgus nii hästi ei suju, näiteks videoülekannet internetti. Seda kasutatakse koduvalves, aga üha rohkem ka meedias — suvel kandis näiteks ERR Piritalt purjetamise MMi üle just 4G kaudu. Nii sai kaameraga merel ringi sõites otseülekannet teha, tõi Kaja Sepp mõne näite.

4G võrku ehitatakse kolmel sagedusel: 2600 MHz, 1800 MHz ja 800 MHz. Mida väiksem number, seda kaugemale levi ulatub ja seda tugevam see on. Selline levi läbib takistusi nagu mets ja majaseinad, aga mahtu on tal vähem.

Seepärast ehitatakse tiheasustusega piirkondadesse, kus on palju kasutajaid (nt Tallinna kesklinn) võrk kõrgematel sagedustel (2600 MHz). Maakondades, kus on vähem kasutajaid ja vahemaad on suuremad, sobib 800 MHz.

1800 MHz jääb nende kahe vahepeale.

Uue võrgu rajamine on väga kallis, selgitas Elisa suhtekorraldaja Merike Lipu. Viimase aasta jooksul on Elisa panustanud neljanda põlvkonna võrgu planeerimisse, seejärel investeerinud transmissioonivõrgu laiendustesse ja ehitanud 4G tugijaamade võrgu.

LTE800 võrgu litsentsi soetas Elisa 7. augustil Tehnilise Järelevalve Ameti oksjonilt 5 miljoni euroga ja avas võrgu 12. augustil.

Läänemaal on Elisa investeerinud 4G võrgu rajamisse peaaegu 700 000 eurot.

Tele 2 ootab riigilt järgmist 800 MHz sagedusloa oksjonit, sagedusluba võimaldab katta 4G leviga piirkonnad, kus seda veel pole, ütles Tele 2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Simon
10 aastat tagasi

Uuemõisas igatahes Elisa 4g ei toimi korralikult.

2.kodanik
10 aastat tagasi

Oleks ikkagi võinud ära märkida, kus täpsemalt see EMT leviala asub ja kas sinna näiteks ühistranspordiga ka sõita saab…..

saab
10 aastat tagasi
Reply to  2.kodanik

nõva pühapäeva bussiga

2.kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  saab

Tänud:))
Kas bussijaamast sinna on vaja ka jalgsi edasi minna?