Tööõnnetus jättis meremehe näljapajukile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kalalaevad Morobellile kuuluvas Westmeri sadamas. Foto: Riina Tobias
Kalalaevad Morobellile kuuluvas Westmeri sadamas. Foto: erakogu

Raskes tööõnnetuses tervise kaotanud endise tüürimehe Aleksander Valjajevi abikaasa Larissa Valjajeva sõnul jääb Eesti riigis lihttööline tööandja vastu täiesti kaitseta.

Haapsallase Aleksander Valjajevi juhtumi avalikustas sel nädalal ERRi telesaade „Pealtnägija”.

24. detsembril 2011. aastal läks Valjajev tööle nagu tavaliselt. Ta töötas tüürimehena Morobelli OÜle kuuluval laeval. Ühel hetkel takerdus vintsil tross ja kõige lähemal asunud Valjajev läks seda vabastama. Kusagil traali mehhanismis samal ajal takerdunud kett vabanes pingest ja tabas tüürimeest kuklasse.

Õnnetuse tõttu kaotas 37 aastat merd sõitnud 55aastane Valjajev tervise: ta on pime, kaotanud tasakaalutunde ja suure osa mälust ning vajab pidevat hoolt.

Valjajevit hooldava abikaasa Larissa Valjajeva sõnul on mees saanud Morobellist suurema või väiksema osa palka kogu aeg mustalt, nii et täiesti töövõime kaotanud Valjajevi pension on 294 eurot.

Õnnetuse asjus tegi tööinspektsioon Morobellile ettekirjutuse, heitis ette puudulikku riskide ennetamist ja ohutuskoolitust. Samuti edastas inspektsioon oma materjalid prokuratuuri, et algatataks kriminaalasi.

Tööinspektsiooni uurimiskokkuvõte edastati politseile seisukohavõtuks, et anda hinnang, kas inspektsiooni koostatud uurimiskokkuvõtte sisaldab kellegi tegevuse või tegevusetuse kohta kriminaalkuriteo tunnuseid.

Morobell läks inspektsiooni vastu kohtusse, kus tühistati ettekirjutuse kõik punktid.

Tööinspektsiooni peadirektori kt Rein Reisberg tunnistas „Pealtnägijale”, et inspektor tegi oma tööd kehvasti.

Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Sander Sõõrumaa selgitas Lääne Elule, et inspektor ei kogunud piisavalt tõendeid.

Et kriminaaluurimise algatamine venis, ei suutnud ka politsei suurt midagi leida ja Valjajevite protestidest hoolimata lõpetati menetlus. Kadus lootus saada igasugust hüvitist.

Morobelli omanik Raivo Baum endal süüd ei näe.

„Seaduslikult ongi ta võitnud, aga inimlikult mitte,” sõnas Larissa Valjajeva.

Lootuse kaotanud Valjajeva meenutas tagantjärele, kuidas tuttavad ütlesid talle juba ammu, et ta on rumal: loodab miljonäri vastu õigust saada.

Larissa Valjajeva sõnul ei ole Raivo Baum tundnud kordagi huvi, kuidas neil läheb ega ole pakkunud oma abi.

Naine rääkis, et kui Valjajev oli koomas, kohtus Raivo Baum Valjajevaga, toonitas, et ta pole kohustatud midagi hüvitama, aga andis talle siiski allkirja vastu 200 eurot „selle eest, et Valjajev on olnud hea töötaja”.

Raivo Baum ütles, et pakkus abi ka ravikulude katmisel, kui andis Valjajevale esialgsete kulude katteks 200–300 eurot, aga Valjajeva ei ole pärast seda enam tema poole pöördunud.

Valjajeva sõnul oli pakkumine suusõnaline ja talle alandav, ravikulude hüvitamine poleks andnud kindlustunnet ega lahendanud rasket olukorda.

Valjajev terveks ei saa, elada ja arveid maksta on aga vaja ikka.

Küsimusele, miks oli Valjajev aastaid nõus ümbrikupalgaga, vastas Larissa Valjajeva, et lihttöölisel ei olegi suurfirmas teist võimalust: tööd on vaja, oled ümbrikupalgaga nõus või lähed minema.

„Lihtinimene ei saa midagi nõuda, kohe lasevad lahti,” ütles Valjajeva.

Lääne Elu küsimusele maksu– ja tolliametile, kas „Pealtnägijas” avalikuks tulnu põhjal võtab amet midagi ette, vastas ameti pressiesindaja Uku Tampere, et seadusest tulenevalt ei ole maksu– ja tolliametil võimalik konkreetsete ettevõtete tegevust kommenteerida, sealhulgas ei saa nad avaldada, kas ettevõtet on kontrollitud või mitte või kas seda hakatakse kontrollima või mitte.

Lääne Elu küsimusele, kas Morobell on maksnud palka mustalt, saatis Raivo Baum 2012. aasta Eesti keskmise ja Morobelli keskmise, sh Aleksander Valjajevi keskmise palga võrdluse.

Õnnetuse kohta ütles Baum, et ettevõttel ja temal isiklikult on väga kahju, et Valjajeviga juhtus õnnetus, kuid firma oli teinud kõik, et tagada ohutus.

Pinges trossi ei tohtinuks käsitsi sikutada, enne seda tulnuks tross pinge alt vabastada, „seega oli Valjajevi poolt tegemist raske hooletusega”.

Morobell on Eesti suurim kalapüügifirma, mille laevad püüavad kilu ja räime Eesti ja Soome vetes.

Äripäeva edetabeli järgi oli Morobell Läänemaa aasta edukaim ettevõte ja firma suuromanik Raivo Baum Eesti rikaste edetabelis 200. kohal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kont
10 aastat tagasi

See ongi eesti NOKIA,kus palgad nagu maailma vaesemates riikides ja hinnad Euroopa tasemel. Mida rikkam firma, seda väiksemad palgad töölistel ja enamasti mustalt. Omanikud suplevad rahas, sõidavad tutikate jeepidega, ehitavad villasid siin ja välismaal jne. See on kõigile teada, et haapsalus näiteks vähemalt pooled ehitustööd tehakse mustalt, st üldse mingitki maksu maksmatta ja töölistele tehakse veel tünga ka.
Suurehitusel nagu Rehabilitatsiooni haigla remondil aasta tagasi, kus eelarve oli 3 miljonit €, seal tehti töölistele kiiruga lepingud alles 2012 septembri lõpul pärast kontrollreidi, kuigi tööd alustati mais.

kurb
10 aastat tagasi

jah,sots.süsteem ei toimi meil üldse.Ümbrikupalgad vohavad ja ettevõtted,kes seda maksavad, saavad veel auhindu kui parimad firmad.Maksuamet ja tööinspektsioon on nagu pime ja kurt kõigi sellise suhtes….ehk siis mängime edukat riiki.

Meil
10 aastat tagasi
Reply to  kurb

ka võim ju majandab musta rahaga ja nüüd kutsub üles selle üle uhke olema.
Tööjõu maksud on ka ikka üüratud,võibolla sots maksu laekumine paraneks kui tema protsenti vähendada-ei oleks enam mõtet riskida.Praegu vist tööandja ja töövõtja võidavad 100 euri peale mis nad kokkuleppel mustalt teevad oma 50 euri,rentaablus missugune.
Kuidagi tuleks paremini valida neid kellele toetusi makstakse-on ju teda tõsiasi,et eestimaal on piirkondi kus sotsiaaltoetustest elatub juba 10-20 % tööealistest inimestest ja paljud ei paista sugugi sedamoodi välja,et töövõimetud oleks.Tänapäevane tööturg ei eelda ju kõigilt kraavihalli töövormi,et mõne seljahäda vms kohe pinsi peale peaks saama.Siis jääks ka tõelistele abivajajatele rohkem.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Meil

kas sa näed, Karilaid jälle sõna võtnud. Teemad ju tuttavd, sõnastus vaid veidi teine. Võiks ju kohe otse rääkida astmelisest tulumaksust ja reformierakonna rahastamisskandaalist. Sama lugu toetustega.
Ei voha meil siin mingi ümbrikupalk. Pole olemas riiki, kus ei makstaks ümbrikus, kui siis ehk Põhja-Korea. Küsimus on selles, kui palju makstakse. Kui 10%, siis on see super ja maksuametil pole mõtet ressursse raisata. 20% puhul võiks juba veidi raisata, teha vähemalt nägu, et asjaga tegeldakse. Selge on see, et ümbrikupalkade taga meie riigi probleemid küll ei ole.

ätt.
10 aastat tagasi

Kui Tööinspektsioonile teatati 5 päeva hiljem siis peaks olema automaatselt tööandja 100% süüdi.Selle aja jooksul oli võimalik pealtnägijaid mõjutada ja kokku sobitada legend mis ei vasta kaugeltki tegelikkusele.Kogu riigis lokkab seaduseandja ja ametkondade saamatus aga ise oleme uhked st. väga uhked!

On
10 aastat tagasi

kurb tõsiasi,et pinges trossi sikutamine on tõesti rumal mõte.Tõsiasi on ka see.et meil paljudel töötajatel ka jääb umbes kolmsada alles kui maksud ära on maksnud.Tõsiasi mida üldiselt ei arvestata on see,et ka paha musta raha pealt saab riik vähemalt 20% makse.Ettevõtte(puhas) tulumaks ka oleks äkki abiks,et meil riigil oleks rohkem vahendeid hädasolijate aitamiseks.Mõtteainet jätkub.
ps ei ole kesik ega sots,lihtsalt sotsiaalselt mõtlev inimene.

Matrossov (Tulihingeline Keskerakondlane)
10 aastat tagasi

Ikka õnnetusi juhtub. Mitte tööandjat pole vaja siunata aga riiki ja valitsevat klikki, kes pensione pole tõstnud. Samuti on naeruväärne töövõimetuspension. Mõelge sellele kui valima lähete!

mats
10 aastat tagasi

JaH.Ainuke julge mees haapsalus on VELLAKU poiss!
Kus nyyd need kõvad kõigeteadjad kadunud on? Ei yhtegi kommentaari?!!!