Juhtkiri: Heaoluriik?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sel nädalal avalikustas ERRi telesaade „Pealtnägija” raskes tööõnnetuses tervise kaotanud endise tüürimehe Aleksander Valjajevi juhtumi. Muu hulgas langes Morobelli OÜ–le ümbrikupalkade maksmise kahtlus.

Kaks aastat tagasi õnnetuse tõttu nägemise, tasakaalutunnetuse ja mälu kaotanud 55aastase tüürimehe tervis ei taastu enam kunagi. Edaspidi tuleb tal 37aastasele tööstaažile vaatamata hakkama saada 294 euroga kuus. Kui abikaasa sissetulek kaasa arvata, on pere sissetulek kuus mõnisada eurot.

Morobell on Eesti suurim kalapüügifirma, mille laevad püüavad kilu ja räime Eesti ja Soome vetes. Morobelli suuromanik Raivo Baum on Äripäeva Eesti rikaste edetabelis 200. kohal.

Esialgu pole teada, kas Morobell maksis ümbrikupalka või mitte. Tööõnnetuses ettevõte süüdi ei jäänud, tööinspektsiooni ettekirjutusest ei jäänud kohtus kivi kivi peale. Seega pole ettevõte kohustatud Valjajevile midagi hüvitama.

Juriidiliselt on kõik ehk õige, aga paneb siiski küsima, kuidas niisugune asi üldse võimalik on. Mis ajal ja riigis see kõik õigupoolest juhtus ja juhtub? Kas Zola „Söekaevurites” või 21. sajandi heaoluriigis?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments