Festival tõi Haapsallu vanamuusika tegijate ja austajate koorekihi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Festivali lõppkontserdi finaal: publik tänab esinejaid pika südamliku aplausiga, dirigent Toomas Siitan jagab au esinejatega. Foto: Arvo Tarmula

Pühapäeval lõppenud 20. Haapsalu vanamuusikafestival on sündmus, mille järgi pannakse paika oma puhkust ja kuhu näiteks tänavu tuli Soomest 50 kohaga bussi täis kuulajaid.

„Väga jäin rahule, see oli tõeline sünnipäevapidu,” ütles festivali kunstiline juht Toomas Siitan. Siitani sõnul kõlasid festivalil teosed, mida ta on kogu elu imetlenud, ja esinejad, kes kuuluvad tema muusikaliste lemmikute hulka.

„Muusikud on alati rõõmuga Haapsallu tulnud,” ütles Siitan. „Paljud on kiitnud Haapsalu publikut.”

Tänavune festival oli tavalisest publikurohkem. Ava– ja lõppkontsert oli lõpuni välja müüdud ja kasutusele võeti kõik toomkirikus saada olevad lisatoolid. Ka festivali kavad lõppesid otsa.

„Hea meel on, et seda festivali märgatakse ja hinnatakse,” tunnistas Siitan. Temale on festival mitmekordselt raske, sest tal tuleb korraldajana lahendada käigu pealt igasuguseid ootamatuid olukordi, ise samal ajal kaheks suureks kontserdiks valmistudes.

„Stressitaluvus peab kõrge olema,” tunnistas Siitan.

Lõppkontserdist, nagu juba tavaks, tegi otseülekande ka Klassikaraadio. Kontserdi vaheajal raadiole otseintervjuu andnud Sirje Kaasik pakkus, et kohalikud inimesed moodustavad festivali publikust vahest neljandiku. Ülejäänud on mujalt: Tallinnast, isegi Lõuna–Eestist, Soomest jm.

Haapsalu muusikakooli õpetaja ja helilooja Sirje Kaasik on üks väheseid, kes on käinud vähemalt 15 aastat sellel festivalil ja kolmel viimasel aastal kuulanud ära kõik kontserdid. Ta on festivali vabatahtlik abistaja ja tunneb paljusid külalisi juba nägupidi.

„See on suur nauding,” sõnas Kaasik festivalilt saadud emotsiooni kohta. Kaasik rõõmustas, et kuigi tänavu oli tavalisest rohkem kontserte, jagus publikut kõigile, sh ka kolmele öökontserdile. Teda üllatas, et Jaani kirik oli peaaegu täis isegi siis, kui kogu kontserdi täitis vaid üks Bachi mängiv tšellist, Markku Luolajan–Mikkola Soomest.

Kuigi Kaasiku hinnangul oli igal kontserdil oma sära, hindas ta enim esimest kontserti, kui à capella laulis Inglise tippkoor The Tallis Scholars.

„Vokaalselt nauditav, puhas, erilise kõlaga koor,” sõnas Kaasik ja tunnistas, et nautis koori kõla isegi rohkem kui muusikat. „Uskumatu on kümne lauljaga saavutada selline kõla!”

„Igal aastal ootan seda festivali ja mul on palju sõpru, kes ootavad samamoodi,” ütles Kaasik. Tuleva suve kohta ütles ta, et „ikka tuleb, kuhu ta jääb, inimesed planeerivad ju puhkust selle järgi”.

Kui festivali alguses oli Toomas Siitan festivali tulevikust kõneldes kõhklev, siis eile oli ta optimistlikum. Siitani sõnul näeb ta hea meelega ka tuleval aastal nii head kava ja nii toredat publikut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
triin
10 aastat tagasi

See festival on tõesti lummav. Nagu Haapsalu isegi. Samal nädalal võiks päevasel ajal veel midagi vaimult sobivat toimuda, linna jääks kindlasti rohkem sööjaid ja ööbijaid.

jaanus
10 aastat tagasi

On tore, et sellises väikses linnas viljeldakse tippkultuuri.