Ornitoloogiaühing kutsub teada andma pesitsevaist pääsukestest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Noored suitsupääsukesed. Foto: Aivar Veide
Noored suitsupääsukesed. Foto: Aivar Veide

Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki osalema kodukoha pääsukeste loendusel, et koguda üheskoos rohkem andmeid suitsu- ja räästapääsukese arvukuse ja pesitsustulemuste kohta üle Eesti.

Kodukoha pääsukeste loenduse eesmärk on saada laialdast teavet meie kahe savipesades pesitseva pääsukese – suitsu- ja räästapääsukese – arvukuse ja pesitsustulemuste kohta kõikjalt üle Eesti. “2011. aasta ja 2012. aasta loenduste tulemustest selgus, et meie pääsukeste tiib ei löö mitte igal pool Eestis hästi ning nende arvukus ja pesitsusedukus on paarikümne aasta jooksul vähenenud,” seisab ornitoloogiaühingu teates.

Vaatluste sisestamise hõlbustamiseks on ühingul valmis saanud uus veebiankeet koos kaardirakendusega, kuhu andmete sisestamine on imelihtne. Endiselt on võimalik ankeet ka välja printida (PDF) või täita elektroonselt (WORD).

Kodukoha pääsukeste loendus on kodanikuteaduse projekt, millest saavad osa võtta kõik linnuhuvilised, kelle majapidamises või naabruskonnas pesitsevad suitsu- ja räästapääsukesed. Kuna pääsukeste pesad paiknevad eravaldustes, hoovides ja hoonetes, kuhu linnu-uurijate pilk tavaliselt ei küündi, saab linnuhuviliste abiga koguda olulisi andmeid suitsu- ja räästapääsukese käekäigu kohta Eestis.

2012. aastal vaatles oma kodukoha pääsukesi 150 inimest, kes andsid infot ligi 300 pääsupaari pesitsemise kohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments