Kunstnik Jasper Zoova ootab Haapsalu loomekeskusse külla

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kunstnik Jasper Zoova (vasakul) on oma näitusega loomekeskuses pühapäevani. Foto: Arvo Tarmula
Kunstnik Jasper Zoova (vasakul) on oma näitusega loomekeskuses pühapäevani. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu loomekeskuses 21. juunil oma isikunäituse avanud kunstnik Jasper Zoova on näituse lõpuni pühapäeval ise kohal oma loomingut tutvustamas.

Näitusele on välja pandud Tiibeti müstikast, 60ndate popkunstist ja kunstniku lapsepõlves joonistatud sünnipäevakaartidest inspireeritud teosed. Lisaks pojale pühendatud digigraafikatehnikas seeriale saab näha ka Zoova uuemaid reisidel valminud töid ning Haapsalus käepärastest vahenditest koostatud kompositsioone.

“Olematu etenduse dekoratsioonid,” kirjeldas Zoova loomekeskuse hoovis rippuvaid teoseid. Tööd ongi kunstniku sõnul inspireeritud just teatri- ja lavakunstist. “Täpselt ei saa isegi aru, kust ideed tulevad, ilmselt sõltuvad need kollektiivsest alateadvusest, lapsepõlvest,” üritas kunstnik leida vastust sellele, kust tulevad ideed kunstiteoste loomiseks.

Zoova hinnangul on Haapsalu loomekeskus taoliste näituste korraldamiseks väga hea koht. “Siin võiks ju pidevalt üritusi olla, koht on selleks suurepärane,” ütles ta.

Kui talle loomekeskusesse näituse korraldamiseks ruume pakuti, võttis kunstnik pakkumise kohe vastu. “Haapsalu loomekeskus on veidi ära vajunud,” ütles Zoova, “seetõttu tulimegi, et saaks seda veidigi aidata.”

“Kohalikud kunstnikud võiksid ka end rohkem näidata, põranda alt välja tulla,” julgustas Zoova.

Haapsalus on kunstnik veel näituse lõpuni pühapäeval, 30. juunil. Temaga on kaasas kolleeg Taave Tuutma, kellega koos korraldati avamispäeval endises limonaaditehases “tsirkus-kunstteatrietendus” “Põleva kaelaga kirjak”.

Haapsalus veedetud aja jooksul on mehed käinud jalutamas, arhitektuuri imetlenud ning ka ujuma jõudnud. “Väga lahe on siin olla,” ütles Taave Tuutma. “Kuke galeriis sai isegi DJ-na esinetud,” kirjeldas Zoova nende siinseid seiklusi.

38-aastane Jasper Zoova on kunstiga tegelenud juba 27 aastat. Kunstikooli läks ta 11-aastasena ning heade õpetajate tõttu tekkis kohe ka huvi kunsti vastu. Hiljem õppis Zoova Tallinna Kopli kunstikeskkoolis ning Eesti kunstiakadeemias teatrikunsti ja lavakujunduse erialal.

Teatrikunstis on palju erinevaid vorme maalidest skulptuuride ja installatsioonideni, kuid Zoova on enamasti tegelenud animeerimise ja multimeediaga. Seetõttu nimetatakse teda ka multimeediakunstnikuks.

Isikunäitusi on Zooval olnud ligikaudu 20. Kunstiteoste arvu ei tea kunstnik isegi, kuna leiab, et igat kritseldust saab pidada teoseks. Zoova sulest on ilmunud 2 autoriraamatut, “Multiunistused” aastal 2009 ja “Autoraamat” aastal 2011.

Haapsalu loomekeskuse näitusel on üleval 12 graafilist tööd, mõned varasemad tööd ning mõnikümmend kohapeal tehtud teost.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments