Rannarootsi muuseumi töötajad sõidavad Ruhnu talgutele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ülo Kalm laadis täna päeval rannarootsi muuseumi õuelt maha võetud Arvo Tarmula näituse pildid kärule ja laeva, et viia need üle mere Ruhnu. Foto: Arvo Tarmula
Ülo Kalm laadis täna päeval rannarootsi muuseumi õuelt maha võetud Arvo Tarmula näituse pildid kärule ja laeva, et viia need üle mere Ruhnu. Foto: Arvo Tarmula

Rannarootsi muuseumi pere on sel nädalal Ruhnus, et korrastada seal asuvat Korsi talukompleksi.

Ligi kahe sajandi vanune Korsi talu, mis on Eestis ainulaadne oma vundamendita pikkhoone ja küürkatuse poolest, on viimane Ruhnul säilinud rootsi talukompleks. 2008. aastal kinkis ruhnurootslane Tomas Dreijer selle Eesti riigile. 2012. aasta 1. jaanuarist kuulub Korsi talu ja Ruhnu muuseum rannarootsi muuseumi alla.

Rannarootsi muuseumi töötajad korrastasid taluümbrust ka mullu juunis.

Osa talguseltskonnast sõidab Ruhnu homme liinilaevaga. Muuseumi direktor Ülo Kalm ja kuraator Jorma Friberg alustavad täna õhtul kell 21 teekonda saarele jaalaga. Friberg on jaala ehitaja ja kapten.

Algul oli kavas jaalaga teele asuda täna hommikul, ent ilmaolude tõttu lükati väljasõit õhtuks.

“Ruhnu pool kandis avamerel oli tuul natuke liiga vali,” ütles Ülo Kalm. Täna on ilmaolud purjetamiseks Kalmu sõnul lausa ideaalsed.

Homme õhtul avatakse Korsi talu õuel Lääne Elu fotograafi Arvo Tarmula näitus “Päev Ruhnus”, mille fotod on pildistatud mullu suvel Ruhnu uue kiriku 100. sünnipäeval.

Algul oli Tarmulal endal samuti plaan näituse avamisele sõita, ent koolide lõpetamise pildistamised hoiavad teda Haapsalus.

“Ikka on kahju,” ütles Tarmula sõidust loobumise kohta. “Nii palju oleks tahtnud pildistada.”

“Oleks tahtnud Ruhnut tundma õppida – tõelist Ruhnut,” lisas Tarmula, mõeldes seda, et möödunud suvel õnnestus tal saarel veeta vaid üks päev keset sünnipäevapidustusi.

Tagasi Haapsallu jõuavad liinilaevaga ja bussiga reisivad muuseumi töötajad reede õhtul. Jaalaga reisijad hakkavad tagasi Haapsallu purjetama kas neljapäeva õhtul või reedel. “Vaatame ilma – mida ilm teeb,” põhjendas Kalm. Praeguse ilmaprognoosi järgi hakkab neljapäeva öösel tuul tõusma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments