Vali muusika ei lase kaubanduskeskuse naabreil magada

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kaubanduskeskuse vastas oleva kolme eramaja inimesed on nädalalõputi hädas, sest öö läbi tümpsub Lemoni baari juures muusika, mis ei lase silmatäitki magada.

„Olen juba üleväsinud,” ütles toimetusse pöördunud eakas naine Anne, kes ei taha täisnime lehes avaldada.

Ta rääkis, et on kirjutanud linnavalitsusele mitu kaebust ja kutsunud välja politsei, aga abi ei ole saanud. Linnavalitsus soovitas panna magamistoale pakettakna. Politsei öelnud talle, et nemad välja ei tule, sest Lemoni baaril on linnavalitsuse luba.

„See on jube!” ütles Anne. „Laupäeva öösel vastu pühapäeva on plats röökivaid inimesi täis.” Anne on selles majas elanud üle 50 aasta, aga nii hull ei ole elu kunagi olnud.

Abilinnapea Peeter Vikman tunnistas, et tegi Annele ettepaneku vahetada magamistoa aken. Linn oli nõus maksma poole rahast, kui omanik paneb teise poole. Ühe akna vahetus maksab umbes 100 eurot, pakkus Vikman.

„Aga teda ei rahulda mitte miski peale selle, et baar tuleb kinni panna,” ütles Vikman. „Midagi võiks inimene ka ise teha. Kas või kolida magamistuba hoovipoolsesse tuppa.”

Vikmani sõnul ei pruugi vali muusika tulla Lemonist, vaid parklas seisvaist autodest. Kui politsei teebki neile märkuse, keeratakse muusika vaiksemaks, aga varsti jälle põhja.

„Mida nendega teha?” küsis Vikman ja lisas: „Ehte 8–ga oli sama asi ja see lõppes nii, et seda klubi ei ole enam.”

Lemoni juhataja Harli Holm ütles, et nende baarist kostab muusika küll välja, aga mitte nii kõvasti, et inimesed ei saa magada. Pigem häirib autodest kostev tümakas, pakkus Holm.

„Tarvitatakse autodes alkoholi, kuulatakse muusikat,” ütles Holm. „Suvi — inimesed tahavad õues olla.”

Haapsalu politseijuht Margus Kaldma ütles, et kaebusi liiga kõva muusika kohta ei ole tulnud, aga et rahvas on väljas ja suitsetab, seda küll.

Politseipartull peab neljapäevast laupäevani pöörama suuremat tähelepanu baaridele. Nõnda käib patrull öö jooksul mitu korda ka kaubanduskeskuse juures.

Mõnda avalikult akoholi tarvitajat on politsei väärteo korras karistanud, kuid mida autos tehakse, ei ole politsei asi.

Kaldma ei tea, kust Annele selline vastus tuli, et politsei ei tule välja. „Baarid ja lõbuasutused peavad müranormist kinni pidama,” ütles Kaldma.

„Kui on rahurikkumine, helistada 110,” soovitas Kaldma. „Kui tuleb väljakutse, kontrollime seda.”

Kaldma sõnul saab ka baar ise korda tagada. Näiteks lastakse Haapsalus baarikülastajaid joogiklaasiga õue suitsetama ja siis jätkub baari ümber juttu kauemaks, ette võib tulla ka korrarikkumisi.

„Aga olukord hull ei ole,” oli Kaldma hinnang.

Linnavalitsus on andnud loa, et Lemoni baar võib tegutseda neljapäevast laupäevani kell 20–05. Baaril on kohustus tagada öörahu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Abilinnapea
10 aastat tagasi

…ei ole abivajaja kodus käinud. Seega, tema soovitus – magamistuba ümber kolida, on vett vedama läinud.

Vikmani sarkasmile – „Midagi võiks inimene ka ise teha. Kas või kolida magamistuba hoovipoolsesse tuppa,”saab seda öelda, et inimese magamistuba asubki hoovipoolses maja otsas. Edasine hoovipealne on juba SAUN.

Kus muret näed laita, seal tule ja aita!!! Ja ära hoia linnarahvaga suheldes käsi sügaval püsitaskus. Inimese suurust ei mõõdeta tema kasvu (pikkuse), vaid osavõtlikuse järele.

En.
10 aastat tagasi

Kui kohalik elanik sai aastakümneid hoida oma magamistuba maja tänavapoolses servas ning elada ilma pakettakendeta, siis ainuüksi fakt, et enam ei saa (vt. linnaisade soovitusi) näitab, mis suunas Haapsalu ‘areneb’. Paratamatu linnastumisega kaasneva mürafooni kasvuga ja kuurortimeluga pole lemoniosside tümakal ja jõuramisel absoluutselt mingit pistmist. Matsluse ja üldise kultuuri allakäiguga aga küll. Vaielda pole siin midagi.

Tegelikult on
10 aastat tagasi

… kogu asi selles,et Haapsalu politseijuht Kaldma on liiga kauaks ametisse jäänud. Ja politsei ei julge värvideta autodes patrullida. Lemoni muusika on väike mure võrreldes paari maanoorte superhelitehnikaga väikebussiga,mis öösitit linnas ööklubide ees seisavad ja hullu tümakat lasevad. Kui läheneb patrull,keeratakse musa vaikseks. Teen ettepaneku tuua mõni värvideta patrullauto Tallinnast, kus on julgemad mehed sees. Aga kui mul oleks KUUPALK nagu praegu,siis ka eriti ei pingutaks….

pange
10 aastat tagasi

aga volli juurde, jumal tänatud et Limonni juures ei ela.
Nv. on ikka Africa ja Limonni ees korralik melu 🙂

rai
10 aastat tagasi

Oh neid väikse depressiivse väikelinna muresid. Üks on halb ja teine teeb liiga (kohvikupidajad), noored joovad-suitsetavad, kuulavad valjusti muusikat, magada ei lasta. Ühesõnaga – meri kohiseb ja lambad määgivad. Mitte arenev linn, vaid vanadekodu.