Juhtkiri: Aiast ja august

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Niibi uue, 174 ha suuruse turbatootmisala keskkonnamõju hindamise asjus on Oru valla rahvas, keskkonnakaitsjad ja kaevanduse arendajad pidanud kaks koosolekut. Esimene, sügisene koosolek päädis lisauuringutega, mille tulemusi läinud nädalal orulastele tutvustati.

Esimene koosolek oli üliemotsionaalne, rahvas kaevandaja peale pahane. Keskkonnakaitsjadki paistsid Salajõe elanike argumentide peale valvsaks muutuvat. Läinudnädalane koosistumine kippus farsiks. Räägiti veest, aga räägiti üksteisest mööda, üks aiast ja teine august.

Kui kaevandaja eesmärk on tõestada, et tema pole Salajõe vett rikkunud ega riku ka edaspidi, siis Salajõe inimesi ei aita see tõdemus mitte kuidagi, kui ka kaevandus kinni pandaks.

Selmet tundide kaupa kõnelda, et turbatootmine vett ei riku, tuleks siiski midagi ette võtta, selgitamaks välja, mis või kes seda siis rikub, aga mitte kaevandaja ei pea seda enam tegema. Omavalitsus on tunnistanud, et rikutud vesi pärsib piirkonna arengut, nii et Lääne–Nigula vallale on see tõsine katsumus.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments