Salajõe elanikud saavad puhta joogivee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Põrumaa talu perenaine Mare Urbas ütles, et kuigi veetrass toob talle koju puhta joogivee, on tema allikas ikka turbane. Foto Urmas Lauri

Turbatootja Kekkilä ehitas Salajõe ja Vedra elanikele joogiveesüsteemi, sest muidu poleks ta kaevandusluba saanud.

Veebruari keskel andsid Niibi rabas turbatootmisega tegelev Kekkilä ning Merko Ehitus Eesti Salajõel ja Vedras ehitatud veevärgi üle MTÜ Salajõe Veeühingule, kes hakkab veevärki haldama.

Sajandi alguses juhiti Niibi turbaraba uute tootmisalade kuivendamisel suur hulk rabavett ilma igasuguse puhastamiseta otse Salajõkke ja sealt edasi karstilehtrisse, kust see jõudis põhjavette ning küla kaevudesse. „Paljude talude inimesed on viimastel aastatel ostnud joogivett kauplustest, samuti polnud pruunika veega võimalik ka pesu pesta,” meenutas veeühingu juhatuse liige Aivar Allikmaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Turvalepa
23 päeva tagasi

rabas tahetakse ka uuesti sonkima hakata. Ilmselgelt tuleb seal sama probleem, sest vanemad külaelanikud mäletavad et just vee rikkumise tõttu kaevudes 30aastat tagasi turbakaevandamine rabas lõpetati. Nüüd need rahaahned seletavad sirge näoga et ei ole mingit ohtu veele ja keskkonnaamet noogutab takka! Vald SAAB oma sõna öelda külainimeste kaitseks ja PEAB seda tegema!

Elanik
21 päeva tagasi
Reply to  Turvalepa

Keskkonnaamet püüab kalamehi, kes millimeetri lühema vobla püüavad. Nemad ärimehi ei tüüta.

Imelik
24 päeva tagasi

Kuidas see puutub rikutud põhjavette? Milleks on meil keskkonnaamet, kelle esmane ülesanne on antud juhtumi põhjalik uurimine ja keskkonnakaitse? Kõlab kummaliselt kui sellise tulemusega majandanud ettevõte, saab ilma mõjuva põhjenduseta tegevust jätkata. See, et elanikele tagatakse joogivesi ei tee olematuks loodusreostust. …”Riigikohtunik Ivo Pilving selgitas Lääne Elule, miks andis riigikohus Lääne-Nigula vallale õiguse hoolimata sellest, et ükski uuring ei tõesta, et just turbakaevandus on rikkunud Salajõe kaevuvee. Pilving märkis, et uuring ei tõesta ka vastupidist – et kaevandamine üldse ei mõjuta põhjavett. „Vaidluse põhiküsimus oli, kas vald võib nõusoleku andmisest keelduda. Seadus selle võimaluse annab – vallal ei ole kohustust… Loe rohkem »

kopikas
24 päeva tagasi

rahvale ja meie loodusvara raiskamine ja selle abil kellelegi rikkuse jagamine jätkub