1

Alates suvest muutub öörahu kord

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kolme aasta eest võttis riigikogu vastu korrakaitseseaduse, mis muudab alates tänavu suvest senist öörahu korda, teatab BNS.

Kui praegu algab öörahu kell 23 ja kestab kella 7-ni, siis alates 1. juulist kehtib tööpäeviti öörahu kella 22–6 ning reedeti ja laupäeviti kella 24–7, kirjutab Postimees.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik selgitas, et kuigi müra taset reguleerivas määruses on kirjas päevane ajavahemik kella 7–23 ja öine kella 23–7, leiti seaduse väljatöötamisel, et uued kellaajad on enam kooskõlas inimeste käitumisharjumustega.

Kui seni oli Eestis kaks päeva aastas, mil öörahu ei kehtinud – öö vastu 1. jaanuari ja jaanipäeva –, siis nüüd võib lärmakalt pidutseda ka 24. veebruaril. “Arvestades, et tegemist on Eesti Vabariigi jaoks oluliste pühadega, on proportsionaalne piirata pühasid mitte tähistavate inimeste õigust rahule nende inimeste kasuks, kes neid pühasid tähistavad,” ütles Tuulik.

“Kui hetkel kehtib avaliku korra eeskirjas öörahu kella 23– 7 (v.a jaani- ja uusaastaöö), võib lühenev aeg mõjutada ka politsei töökoormust, sest väljakutseid rahu rikkuvate naabrite kohta võib hakata laekuma rohkem,” rääkis politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helen Uldrich.

Praegune praktika on näidanud, et suur osa väljakutsetest tuleb öösel ajavahemikul kella 2–4. Uldrichi sõnul eeldatakse enamasti, et korduvate märkuste peale rahurikkumine lõpetatakse, ning teatatakse politseile rikkumistest pigem hiljem, kannatades oma une arvelt. Politseile laekub öörahu rikkumiste kohta teateid iga päev, rohkem on neid nädalalõppudel ning kuu alguses, pärast palgapäevi ja mitmesuguste sotsiaaltoetuste kättesaamist.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Maire Simm
Maire Simm

Elan Tallinnas 32.gümn.staadioni ääres asuvas korrusmajas.Staadionil on ka vähendatud mõõtmetega jalgpalli plats. Suveõhtutel käib palli tagumine vahest kella 23-01, kuigi öörahu peaks olema alates 22-st tööpäevadel.See on tõsiselt häiriv, kuna minu aknad on kõik staadioni poole ja staadion ainult umbes10m kaugusel majast.Olen abi otsinud mitmelt poolt,kuid asjatult. Ainult eriolukord tõi rahu,kuid nüüd on pallimatsud jälle mu öömuusika.

wpDiscuz