Jõulud Läänemaal: napsused pühad kakluste ja perevägivallaga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Politseilogo

Sel aastal olid politsei käed jõulude ajal tööd täis – 24.-26. detsembrini sai politsei üle Eesti ligi 1840 väljakutset. Seda on 400 võrra rohkem kui eelmise aasta jõulupühade ajal. Rahulikult pühi pidada ei saanud ka Haapsalu politsei.

Reede öösel vastu laupäeva läks kirja kaks rusikatega vehkimist ja laupäeva öösel vastu pühapäeva tuli kohe lisa.

„Eks see paraku kipub pühade nii olema, et just siis saame rohkem väljakutseid. Alkohol teeb oma töö. Kui on põhjust napsu võtta, kipub vaimne või füüsiline vägivald sellega tihti kaasas käima,“ ütles Haapsalu politseijaoskonna patrullitalituse juhi Tarmo Tomson.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Raavo Järva ütles Delfile, et suur osa väljakutseid seotud alkoholi liigtarvitamisest tekkinud konfliktide lahendamisega, kolme pühadepäeva peale registreeriti kokku 147 lähisuhtevägivalla juhtumit ehk politsei reageeris ööpäevas keskmiselt 50 sellisele sündmusele, kus pereliikmed üksteise kallal vägivallatsesid.

Üks selline leidis aset ka Haapsalus Kastani tänaval. „Härra ja proua lahendasid eriarvamusi nii, et ka kõrvalised isikud sellest kuulda said ja politsei kutsusid,“ ütles Tomson ja lisas, et politseil on tulnud nende 29-aastase naise ja 30-aastase mehe vägivaldseks muutunud konflikte lahendada ka varem. Seekord toimetati asjaosalised jaoskonda. „Mõlemad olid joobes ja mees veetis öö meil, kainenemas,“ märkis ta.

Tomson nentis, et paraku tuleb Läänemaal lähisuhtevägivalda ette omajagu. „Õnneks suurem osa peretülidest füüsilise vägivallani ei lähe,“ ütles patrullitalituse juht. Reeglina on nii, et kui esimesele intsidendile lühikese aja jooksul teist ei järgne, jääbki see ühekordseks juhtumiks. Kui aga tuleb teine, järgnevad tavaliselt ka kolmas ja neljas. „Mõned perekonnad Läänemaal on sellised, et kui tuleb nende kohta teade, siis patrullid ohkavad – jälle nemad! Kahjuks on Läänemaal ka selliseid perekondi,“ nentis Tomson.

Jõulurahu igale poole ei jagunud

Samal ajal, kui enamus inimesi pereringis või sõpradega püha jõuluaega pidasid, vehiti tänaval rusikatega.

Nii sai Karja tänaval öisel ajal peksa ka üks 23-aastane noormees. Lööja suhtes, kes tekitas oma ohvrile kergemat sorti kehavigastusi, alustati ka menetlust.

Kõik väljakutsed, mis politseile mõne rusikaviibutamise peale tehakse, avalikkuseni aga ei jõuagi. Nii rääkis Tomson, et kaks jõulude paiku aset leidnud konflikti jõudis politsei ära klaarida enne, kui kakluseks läks. Üks neist juhtus Lihula maanteel ja teine Uuemõisas.

„Lihula maantee kohta saime väljakutse, et kedagi pekstakse. Üks asjaosaline oli meile juba tuttav kodanik, päris kaklust siiski ei olnud ja keegi viga ei saanud. Kõik asjaosalised olid muidugi purjus,“ rääkis Tomson. Uuemõisaski ei jõudnud kakluseks minna. “Tehti kõvasti lärmi ja oldi üksteisest väga erineval arvamusel. Seal lahenes asi füüsilise vägivallata ja nii, et kedagi jaoskonda ei viidud. Võeti vaiksemaks ja peeti jõule edasi,“ selgitas Tomson.

Lemon on taas politsei huviorbiidis

Viimasel ajal on sagenenud need juhud, kui Haapsalu politsei on oma igapäevastes teadetes raporteerinud löömistest Posti tänava lõbustusasutuses. Tomson kinnitab – jah, jutt käib Lemonist.

Laupäeva öösel vastu pühapäeva kella 3 paiku sai politsei sinna taas väljakutse. Seekord oli kannatanuks 37-aastane mees, kellele teine mees lõi rusikaga näkku. Rusikakangelase suhtes alustati menetlust.

Paar nädalat tagasi läks asi Lemonis aga nii kaugele, et alaealine purjus noormees hakkas vastu patrullpolitseinikele, kes kutsuti laamendava kippuvat noorsandi lõbustusasutusest välja juhatama. Politseinike löömise eest algatati kriminaalasi ja karistusseadustiku järgi võib noormeest karistada kuni viie aasta vangistusega. Viimane juhus, kus kinnipeetav politseinike vastu vägivalda kasutas, juhtus tänavu jaanuaris.

Tomsoni rääkis, et viimasel ajal on seal asjad tõesti käest ära. „Sellepärast me seal nüüd üsna tihedalt patrullimas ka käime. Probleemid kipuvad seal tekkima tavaliselt sulgemise ajal, kui rahvas klubis välja tuleb. Sulgemise ajal oleme alati kohal." 

Tomsoni sõnul oli suvel olukord Lemoni juures juba üsna hea, kuid nüüd on asjalood taas muutunud. „Mingil põhjusel tekib selle asutuse külalistel mingil hetkel palju "häid" mõtteid, millel on tagajärjed,“ märkis Tomson ja lisas, et tülitekitajate nimekirja vaadates torkab silma, et korduvaid nimesid pole. „Nii et ei saa öelda, et sinna oleks mingi kamp tekkinud.“

Haapsalu piirkonnakonstaabel Meelis Laurmann ütles, et politseil on lähiajal plaanis Lemoni omanikega üks vestlus maha pidada. Politsei eesmärk on koos lõbustusasutuse omanikega leida lahendus, kuidas selliseid intsidente ära hoida.

Vägivald Läänemaal arvudes

Sel aastal on Läänemaal politseid andmetel registreeritud 146 kehalist väärkohtlemist, millest 28 juhul oli tegemist perevägivallaga. 
2014. aastal olid vastavad arvud 154 ja 22, 2013. aastal 115 ja 25.

Kehalise väärkohtlemise juhtude kasvu 2014. aastal selgitati teadlikkuse tõusu ja sellega, et just siis hakati taolistest intsidentidest rohkem teada andma. 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaan
8 aastat tagasi

Lemon on üks jube koht,kari madalalaubalisi egomaniakke on koos seal. Üks kõvem mees kui teine (endaarust muidugi).

Juku
8 aastat tagasi

Lemonis klienditeenindajad joovad nentega tuleks ka midagi ete võta. Olgem normaalsed politsei võigs ka neid kontrollida.

maali
8 aastat tagasi

teeks siis juba nii,nagu avalikus kohas joomisega vahepeal? “kuna politsei nagunii seda ohjeldada ei suuda,laseme vabalt juua!” nüüdsest ka täis peaga märatsemine ja peksmine lubatud,sest asi ammu kontrolli alt väljunud…..
ega siin tohi lolle ideid isegi iroonia möttes levitada,möni idioot teebki sellest seaduseelnöu