Maamaksuvabastus suurendab linna tulu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui korrusmaja esimesel korral asuvad ärid, siis on krunt sihtotstarbelt äri-, mitte elamumaa, ning seega tuleb tasuda maamaksu. Foto: Arvo Tarmula
Kui korrusmaja esimesel korral asuvad ärid, siis on krunt sihtotstarbelt äri-, mitte elamumaa, ning seega tuleb tasuda maamaksu. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linn ei kaota maamaksuvabastuse tõttu maksutulu, nagu alguses kardeti, vaid pigem võidab sellest, sest need inimesed, kes endiselt maamaksu tasuma peavad, maksavad senisest rohkem.

Kuna sellest aastast on kodualune maa maksust vaba, prognoosis linn tänavuseks maamaksutuluks vaid 97 000 eurot, ütles linnavalitsuse maaregistri spetsialist Marju Kohtring.

Võrdluseks: 2012. aastaks ootas linn maksutulu 200 000 eurot, tegelikult laekus 175 000 eurot.

Nüüd on Kohtringi sõnul selge, et linn maamaksutulu tegelikult ei kaota ning võib seda isegi pisut juurde saada — uus prognoos selleks aastaks on 210 000 eurot tulu.

„Esialgne kalkulatsioon oli umbkaudne. Jaanuari alguses käivitas riik osaliselt maakasutuste infosüsteemi, mille kaudu sidusime rahvastikuregistri ja linna maamaksuregistri andmed ning saime täpsema kalkulatsiooni,” selgitas Kohtring.

Maamaksuvaba on krunt, millel asuvasse hoonesse on inimene elanikuks registreeritud. Krundi eest, mis inimesel on, kuid milles ta ei ela, tuleb edasi maksta.

Samuti tuleb linnas maamaksu tasuda elumaa eest, mis on suurem kui 1500 ruutmeetrit.

Seni oli maamaksumäär 1,5 protsenti, tänavusest aastast on aga 2,5 protsenti.

Seega pääsesid mõned inimesed maamaksust, mõned aga peavad maksma rohkem kui seni ja sellest ka linna maksutulu võimalik tõus.

„Näiteks kui inimesel on mitu omandit, siis on küll variant, et ta peab nüüd rohkem maksma. Aga emotsioone muudatus üles kütnud ei ole, pigem küsitakse selgitust ja konstateeritakse olukorda,” ütles Kohtring.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.....
11 aastat tagasi

95 tuhat ja 210, prognoosides ikka megavahe, huvitav millega arvutusi tehakse,
kas arvelauaga, kõik muutujad on ju teada 🙂

Irl
11 aastat tagasi

Lubasime madalamaid kulusid. Tehtud!
Nüüd teate kelle poolt hääl anda.