0

Lahkus Lembitu Varblane

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lembitu Varblane. Foto: Arvo Tarmula
Lembitu Varblane. Foto: Arvo Tarmula

Meie hulgast lahkus teenekas koolimees, kodu-uurija ja soomepoiss, Haapsalu vapimärgi kavaler Lembitu Varblane.

Lembitu Varblane sündis 1923. aastal Matsalu kandis Meelva külas ja Lõuna-Läänemaa jäi tema südamesse elu lõpuni. Ta lõpetas Lihula eragümnaasiumi ja sai uhkusega öelda, et talle kuulus lõputunnistus nr 1. Lihula gümnaasiumi saatust on Varblane alati jälginud ning võtnud osa kooli ajaloo koostamisest ja omaaegse eluolu kirjapanemisest.

Vahetult pärast kooli lõppu, 1943. aastal kutsuti Lembitu Varblane koos omaealiste poistega Saksa sõjaväkke, kuid Lihula noored otsustasid hoopis Soome minna ja teenisid seal aastapäevad nn soomepoistena. 1944. aastal Eestisse tagasi tulles liitus Varblane Pitka poistega.

1944. aastast sai Lembitu Varblasest õpetaja ja sellele ametile jäi ta truuks pensionipõlveni. Tema esimene töökoht oli Matsalu koolis, hiljem on Varblane juhatanud Taebla ja Haapsalu kaheksaklassilist kooli ning juhtinud Haapsalu rajooni haridusosakonda.

Teenete eest haridusmaastikul omistati Lembitu Varblasele 1997. aastal Haapsalu linna vapimärk ja 1998. aastal kodanikupäeva aumärk.